avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... contributii pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

contributii pensie

Am absolvit, in anul 1997, un colegiu universitar - anii de studii superioare de 3 ani pot fi inclusi in stagiul de cotizare pentru pensie?
Cel mai recent răspuns: lacrima2 , utilizator 20:17, 8 Februarie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
...

(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

(3) Persoanele prevazute la alin.(1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
...

2. Asadar daca ati urmat cursurile de zi acesta perioada este asimilata stagiului de cotizare la pensie si va fi valorificata la pensia pentru limita de varsta.
Multumesc frumos! Eu am terminat si Facultatea de Litere, tot la zi, la 7 ani dupa absolvirea Colegiului Universitar. Sa inteleg ca voi beneficia de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere. Nu intra ambele facultati, nu?
Veti alege perioada de cursuri universitare cu durata cea mai mare, nu se poate amandoua.
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facultatea la pensie Romeo Valentin Romeo Valentin Daca am urmat cursuriele facultatii de ani zi mi se iau in considarere ca vechime la pensie ? Dar daca da si am doua facultati la zi una de cea de sus si ... (vezi toată discuția)
Decizie pensie fara toti anii de facultate aidu aidu Am primit decizia, in care au fost retinuti aproape 11 ani vechime, dintre care 5 asimilati (facultate). Cand am depus dosarul am anexat 1 singura diploma de ... (vezi toată discuția)
Studiile universitare si stagiul de cotizare pentru pensie! Modern Modern La multi ani dragii mei! In prezent sunt angajat la o Companie Nationala si concomitent sunt la facultate la ... (vezi toată discuția)