avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am terminat o facultate dupa ce am iesit la pensie...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am terminat o facultate dupa ce am iesit la pensie...

Am terminat facultatea dupa ce am iesit la pensie la limita de virsta. Cei 4 ani de facultate facuti la zi si avind licenta luata, se adauga la vechime? Multumesc ptr. ajutor. Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:26, 17 Iulie 2016
1. - Cred ca personalul Casei de Pensii a fost suprins ca o pensionara a terminat o facultate la zi si s-a speriat sa nu cumva sa fie o adeverinta falsa.

- Intrati pe:
[ link extern ]

- Acolo scrie ca sunt necesare diploma de studii si foaia matricola sau adeverinta de certificare a perioadelor de studii invatamant superior nr.__ din data____.

- Daca va uitati pe:
[ link extern ]

acolo nici nu au prevazut recalcularea pensiei pentru absolvirea facultatii dupa iesirea la pensie.

- Adevarul este ca sunteti un caz cu care Casa de Pensii nu se intalneste prea des.


2. Va recomand sa sesizati direct la CNPP, pe:
[ link extern ]

3. - Acum un an, in august, spuneati ca ati absolvit facultatea.
- Pana acum era destul timp sa vi se elibereze diploma.
Cei de la Pensii au procedat legal. Prevederea de mai jos este din H.G. nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Art. 76
(1) Actele la care se face referire la art. 103 alin. (2) din lege sunt, dupa caz:
a) pentru pensia pentru limita de varsta, anticipata si anticipata partiala:
(...)
-diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi;

Aşa a stat situaţia şi înainte de adoptarea Legii nr. 263/2010 şi aşa o să rămână. Dacă vreţi să vi se recalculeze pensia, solicitaţi şi duceţi la casa de pensii diploma de licenţă.
Sunt pensionara si am terminat facultatea de drept.Prin bunavointa dvs. va rog sa -mi spuneti ce acte imi trebuiesc la oficiul de pensii pentru recalcularea pensiei conform celor 4 anii de studii facuti la zi. Mi s-a eliberat de la Bucuresti si diploma de licenta.Multumesc anticipa. Cu stima.
1. Va prezentati la Casa de Pensii cu diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie), cu anexa de studii (original si copie), cu actul de identitate (original si copie) si cu un cupon de pensie.

2. Daca pe diploma sau pe anexa de studii nu scrie ca ati urmat cursurile de zi atunci trebuie sa prezentati si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi.
tudorvaleriu a scris:
Daca pe diploma sau pe anexa de studii nu scrie ca ati urmat cursurile de zi atunci trebuie sa prezentati si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi.

Aşa cum am mai spus şi în mesajul meu aflat pe pagina întâi a acestui topic, depunerea adeverinţei este obligatorie. H.G. nr. 257/20111 prevede faptul că la casa de pensii se depun atât diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie), cât şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi.

Legea nu distinge după existenţa pe diplomă şi/sau anexe a menţiunii urmării cursurilor universitare la zi, iar acolo unde legea nu distinge nici interpretul să nu poate şi nu are voie să distingă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prevederile legii privind recalculare pensie CGI CGI Bună ziua, sunt un absolvent de facultate, cursuri de zi, pensionară deja la limită de vârstă. Aș dori să aflu dacă am dreptul să se adauge la ... (vezi toată discuția)
Stagiu asimilat im82 im82 nelamurire: Daca nu s-a efectuat stagiul complet de cotizare corespunzator varstei (exclusiv stagiile asimilate), la pensionarea de varsta se adauga ca stagiu ... (vezi toată discuția)
Contributii pensie lacrima2 lacrima2 Am absolvit, in anul 1997, un colegiu universitar - anii de studii superioare de 3 ani pot fi inclusi in stagiul de cotizare pentru pensie? (vezi toată discuția)