avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un credit de nevoi personale se mosteneste?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un credit de nevoi personale se mosteneste?

Bună seara, am nevoie de sfaturi de la cineva care a trecut prin aceeași situație și/sau cineva care deține cunoștințe în domeniu, mulțumesc anticipat.

Mama mea care a decedat anul trecut în decembrie a avut un credit de nevoi personale în valoare de 15.000 lei la Garanti Bank.

Sora mea s-a dus la bancă cu certificatul de deces în luna decembrie 2013 și a anunțat decesul, dar nu a făcut o adresă cu număr de înregistrare de la bancă, nimeni de la bancă nu i-a spus că trebuie să facă, în schimb a fost asigurată că acel credit personal al mamei se va stinge.

Ulterior sora mea a primit hârtie de la o firmă de recuperări credite în care i se cerea să plătească ratele restante din decembrie până în iulie 2014, sora mea s-a dus iar la bancă iar cei de la Garanti Bank i-au spus că mama n-a decedat din cauze naturale și deci nu e asigurat creditul (cauza decesului a fost comoție cerebrală).

Sora mea s-a panicat și a plătit suma de 200 lei în contul ratelor restante pe ultimele 6 luni acum 2 zile.

Întrebarea mea este, dacă creditul e asigurat, de ce ni se cere să plătim? Ce se mai poate face la 8 luni după deces (eu nu sunt în țară dar voi merge în septembrie).
Precizez că succesiunea nu este deschisă, mama având în proprietate doar un apartament.
Cel mai recent răspuns: GeaninaC , utilizator 21:23, 18 August 2014
[ link extern ]

Mi-am dat cu presupusul după ce am citit toate posturile din linkul de mai sus.

De exemplu:

mirica on 9 March 2010 at 12:10 am said:

Mama mea a decedat acum doua luni si avea un credit la BRD. Am cautat contractul si am anuntat banca despre deces. Deoarece lucrez in domeniul asigurarilor, stiam ca exista si o asigurare de viata. Cei de la banca mi-au spus ca sa le trimit pe fax copia certificatului de deces si sa astept ca voi primi de la AVIVA un plic cu instructiuni. Asa s-a si intamplat, am primit un plic in care era un formular pe care l-am completat si l-am retrimis la AVIVA impreuna cu o copie legalizata a certificatului de deces. Dupa 3 saptamani am primit scrisoare de la AVIVA ca au varsat banii in contul BRD. In concluzie, este important ca mostenitorii sa stie ca exista aceasta asigurare pentru care se plateste si ca trebuie sa se foloseasca de ea.

Cunosc cel puţin două cazuri în care, deşi exista asigurarea de deces bancile respective au solicitat, pentru o perioadă de timp, urmaşilor să plătească.

Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.

Legatarul cu titlu particular nu este obligat să suporte datoriile şi sarcinile moştenirii.

Prin excepţie, el răspunde pentru pasivul moştenirii, însă numai cu bunul sau bunurile ce formează obiectul legatului, dacă:

a) testatorul a dispus în mod expres în acest sens;

b) dreptul lăsat prin legat are ca obiect o universalitate, cum ar fi o moştenire culeasă de către testator şi nelichidată încă; în acest caz, legatarul răspunde pentru pasivul acelei universalităţi;

c) celelalte bunuri ale moştenirii sunt insuficiente pentru plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii.
În cazul înstrăinării bunurilor moştenirii după deschiderea acesteia, bunurile intrate în patrimoniul succesoral prin efectul subrogaţiei pot fi afectate stingerii datoriilor şi sarcinilor moştenirii.

Asigurarea acopera anumite riscuri in caz de imposibilitate de plata a creditului pentru cauza de moarte.

Mulțumesc doamna avocat Stoica.

Asigurarea acopera anumite riscuri in caz de imposibilitate de plata a creditului pentru cauza de moarte.

De aici trebuie să înțeleg că un contract de credit asigurat se reziliază în cazul decesului neprevăzut?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire credit banca Florin Negrea Florin Negrea Daca am mostenit un credit inpropiu spus. Eu am stat in casa cu parinti mei ei au avut un credit la pireus au platit 7 ani. Dupa 7 ani au decedat amindoi casa ... (vezi toată discuția)
Deces titular credit irina07 irina07 tatal meu a facut un imprumut la o banca iar deoarece nu si a chitat ratele dosarul lui a fost plasat la o agentie de recuperari care este cunoscuta i Romania, ... (vezi toată discuția)
Titularul unui credit a decedat, transfer al obligatiilor de plata catre familie ionut2601 ionut2601 buna ziua, Credit facut la credit europe bank in 10-12-2007,suma 8,497.50,perioada de rambursare 120 luni.Clientul a decedat la 01.07.2015.Dupa achitarea ... (vezi toată discuția)