avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de risc maternal

Daca poate cineva sa ma ajute as avea si eu o nelamurire in legatura cu concediul de risc maternal. As vrea sa stiu daca iau acest concediu de 120 de zle(mi s-a propus la serviciu) pot sa iau apoi concediul de maternitate de 126 de zile?si dupa el cel de 2 ani pentru cresterea copilului?mi se platesc toate?si cel de 2 ani?(mentionez ca lucrez de 4 ani in cadrul aceleiasi firme).
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 08:37, 19 Mai 2009
Cand se acorda concediul de risc maternal?
Care este stagiul de cotizare?
Potrivit dispozitiilor art. 31 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de O.U.G. nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.
Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Spre deosebire de celelalte concedii medicale mentionate in dispozitiile O.U.G. nr. 158/2005, pentru acordarea carora este necesara realizarea unui stagiu de cotizare la asigurarile sociale de sanatate, concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
Daca salariatele gravide, cele care au nascut recent si cele care alapteaza desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salarial.
In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca aceasta obligatie, salariatele in discutie au dreptul la concediu de risc maternal, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, dupa cum urmeaza:
- salariatele gravide inainte de data solicitarii concediului de maternitate;
- salariatele care au nascut recent si care alapteaza dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap).
In concluzie, concediul de risc maternal se poate acorda atat inainte, cat si dupa nastere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare concediu risc maternal livia456 livia456 Buna ziua, As dori sa stiu care este procedura de acordare a concediului de risc maternal. Documente, persoane/departamente unde se depun. Multumesc (vezi toată discuția)
Risc maternal ili47 ili47 Cat primeste in mana o viitoare mamica ,angajata cu program de 4 ore,cu minim pe economie pentru concediu de risc maternal si pe urma pentru concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate ynna25 ynna25 buna ziua,am si eu o intrebare cine ma poate ajuta?am fost plecata din tara la munca,dupa ce m-am intors mai mult timp nu am lucrat nicaieri si acuma sunt ... (vezi toată discuția)