avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier fara asigurare \\ Alcolemie 0,51
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier fara asigurare Alcolemie 0,51

Salut,
Zilele trecut am mers cu o masina care nu avea asigurare si am lovit o masina parcata. La testarea cu alcooltestul mi-a iesit 0,51... Nici-o parte nu are pretentii , ba chiar am achitat si costurile reparatilor la masinii , politistul mi-a scris declaratia cum a stiut el mai bine si acum astept rezultatele de la sange pe care le-am platit pe loc la recomandarea politistului. Tin sa precizez ca am permisul doar de 6 luni si cateva zile... Politistul mi-a spus ca imi face dosar penal si in caz ca la sange iese sub 1 imi ia permisul pe 3 luni si peste 1 , il ia pe 2 ani... Proba de sange am dat'o la 40-50 minute de la cea din aer.
Acum intrebarea mea este, din experienta voastra , la ce consecinte ar trebui sa ma astept?
Ultima modificare: Marți, 19 August 2014
SsK2, utilizator
Politistul mi-a spus ca imi face dosar penal si in caz ca la sange iese sub 1 imi ia permisul pe 3 luni si peste 1 , il ia pe 2 ani...


Ce v-a spus politistul sunt bazaconii sau asa ati inteles poate dvs, pragul intre contraventie si infractiune este la valoarea de 0,80 g/l alcool pur in sange.Trebuie sa asteptati rezultatul probelor biologice pentru a vedea unde va incadrati.
Momentan, aveti dosar penal intocmit pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art.336 c.p.urmand ca un procuror sa dispuna o solutie.
Pe toata durata cercetarilor nu veti putea conduce, daca veti fi trimis in judecata si condamnat, permisul se anuleaza in urma hotararii de condamnare ramasa definitiva.
Exista posibilitatea ca procurorul in cursul urmaririi penale sa dispuna o solutie de netrimitere in judecata, prin renuntarea la urmarire penala, când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia. Solutia poate fi de clasare daca valoarea probei biologice este sub 0,80 g/l alcool pur in sange. In aceaste situatii cand veti merge sa va ridicati permisul, cei de la politia rutiera avand in vedere ca fapta a fost urmarita ca infractiune o sa va suspende dreptul de circulatie pentru o perioada de 90 de zile.
De asemenea, in cazul in care procurorul nu dispune o solutie de netrimitere in judecata, aveti posibilitatea in cursul urmăririi penale, după punerea în mişcare a acţiunii penale, sa încheiati cu acesta un acord, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei care are ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia. Asistenta juridica este obligatorie la incheierea acordului.
ART. 336
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive*), care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
#CIN
*) Conform art. 241 din Legea nr. 187/2012 (#M3), prin substanţe psihoactive se înţelege substanţele stabilite prin lege, la propunerea Ministerului Sănătăţii.

Reglementări anterioare:
- art. 90 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (1): art. 87 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (2): art. 87 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (3): art. 87 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcoolemie dosar penal ionutdaniel90 ionutdaniel90 Buna seara Pe data de 16.09.2014 am fost prins la volan cu o alcoolemie de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acum astept rezultatul de la IML :( Ce ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan KBY KBY In data de 28-07-2014 am fost oprit in trafic (in ILFOV) de politia rutiera am fost testat cu etilotestul si a iesit o valoare de 0.65 Momentan stiu ca ... (vezi toată discuția)
Catre persoanele competente sau persoanele care au un caz similar, va multumesc - conducere fara permis sub influenta bauturilor alcoolice elena9286 elena9286 Intr-o seara sotul meu a luat masina si s-a urcat la volan desi nu avea permis de conducere fiind sub influenta bauturilor alcoolice , a venit politia locala ... (vezi toată discuția)