avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... alcoolemie dosar penal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

alcoolemie dosar penal

Buna seara Pe data de 16.09.2014 am fost prins la volan cu o alcoolemie de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acum astept rezultatul de la IML :( Ce sfaturi imi dati :)
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2014
ionutdaniel90, utilizator
Cel mai recent răspuns: ionutdaniel90 , utilizator 01:06, 14 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vi s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art.336 c.p.urmand ca un procuror sa dispuna o solutie.
In situatia unei duble prelevări de mostre biologice, rezultatul alcoolemiei cu relevanţă penală este cel dat de prima prelevare. Nu mai exista posibilitatatea calculului retroactiv conform noii legislatii.
Pe toata durata cercetarilor nu veti putea conduce, daca veti fi trimis in judecata si condamnat, permisul se anuleaza in urma hotararii de condamnare ramasa definitiva.
Exista posibilitatea ca procurorul in cursul urmaririi penale sa dispuna o solutie de netrimitere in judecata, prin renuntarea la urmarire penala, când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.
In aceasta situatie cand veti merge sa va ridicati permisul, cei de la politia rutiera avand in vedere ca fapta a fost urmarita ca infractiune o sa va suspende dreptul de circulatie pentru o perioada de 90 de zile.
De asemenea, in cazul in care procurorul nu dispune o solutie de netrimitere in judecata, aveti posibilitatea in cursul urmăririi penale, după punerea în mişcare a acţiunii penale, sa încheiati cu acesta un acord, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei care are ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia. Asistenta juridica este obligatorie la incheierea acordului.
ART. 336 c.p.
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive*), care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
#CIN
*) Conform art. 241 din Legea nr. 187/2012 (#M3), prin substanţe psihoactive se înţelege substanţele stabilite prin lege, la propunerea Ministerului Sănătăţii.

Reglementări anterioare:
- art. 90 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (1): art. 87 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (2): art. 87 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (3): art. 87 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
Va multumesc :) credeti ca as putea sa scap decat cu o amenda si permisul suspendat :( la alcoolemia asta :( ?
Daca va condamna la amenda penala, permisul se anuleaza. Renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei v-ar avantaja in legatura cu permisul.
Este prima abatere nuj daca se ia in considerare :( amenzi am avut decat de centura de luminii :( si una de itp chiar in seara respectiva cand am fost prins baut la volan :(
Ultima modificare: Duminică, 21 Septembrie 2014
ionutdaniel90, utilizator
Buna seara

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcool la volan KBY KBY In data de 28-07-2014 am fost oprit in trafic (in ILFOV) de politia rutiera am fost testat cu etilotestul si a iesit o valoare de 0.65 Momentan stiu ca ... (vezi toată discuția)
Accident alcoolemie - dovada circulatie Stefan.Stefan Stefan.Stefan Buna ziua, in data de 4 august 2014 am facut un accident cu urmare a mortii unei cabaline, pe sensul meu de mers am ocolit un caine si am intrat pe contrasens ... (vezi toată discuția)
Accident rutier fara asigurare alcolemie 0,51 SsK2 SsK2 Salut, Zilele trecut am mers cu o masina care nu avea asigurare si am lovit o masina parcata. La testarea cu alcooltestul mi-a iesit 0,51... Nici-o parte nu ... (vezi toată discuția)