avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Ma interesez pentru o ruda de la tara. Are 5 copii. Primii 4 sunt mari si fiecare la casa lui. Aceasta ruda a mea doreste sa lase mostenire casa si terenul aferent casei copilului cel mic, ce inca locuieste cu ei. Pe langa aceasta proprietate (casa si teren) mai are si alte terenuri de o valoare destul de mica, caci e vorba de terenuri colinare. Aceasta ruda a mea si sotia lui (caci e vointa ambilor) doresc ca dupa moartea lor copilul cel mic sa mosteneasca casa si terenul aferent, fara a putea fi deranjat de catre ceilalti frati. S-au gandit in prima faza la un act de vanzare cumparare, dar au fost descurajati de costurile de intabulare a proprietatii. Asa ca acum doresc sa faca un testament. E solutia cea mai buna, atat in privinta soliditatii actului, cat si a costurilor? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 14:16, 19 August 2014
nu. costul este infim insa ceilalti patru copii au dreptul la rezerva succesorala ce li se incalca prin acst testament. Toti copii au dreptul legal de mosteni parintii, au un drept la rezerva succesorala de care nu poate dispune nici testatorul.nCea mai solida solutie este un contract de intretinere dar care are acelasi costuri ca si cel de vanzare. Insa nu faceti contract de vanzare nici simplu nici cu orice alta clauza caci se prezuma a fi donatie si este supusa reductiunii ca si testamentulpentru ca le incalca rezerva celorlalti copii.
Contractul de intretinere transfera proprietatea cu obligativitatea intretinerii pe timpul vietii a parintilor.
Este cel mai recomandabil act in situatia data. Trebuie sa stiti ca in principiu orice act este atacabil.
Multumesc mult pentru raspunsul dvs. Din raspunsul dvs (clar si explicit) se naste totusi o intrebare: De ce contractul de intretinere are aceleasi costuri ca si cel de vanzare-cumparare? Este obligatorie intabularea proprietatii inainte de semnarea acestui contract?! Proprietatea ma gandesc ca poate fi identificata si altfel...la modul "casa si terenul din punctul acasa". Figureaza in registrele primariei chiar daca nu exista intabulare....ca in majoritatea localitatilor din zona vechiului regat. Multumesc mult!
Contractul de intretinere ca si donatia ca si vanzarea, renta viagera, sunt contracte intre vii, translative de proprietate care necesita cadastru si intabulare.
Au acelasi costuri la onorarii pentru ca se taxeaza la valoarea imobilului.
Donatia este scutita de impozit pt rude pana la gradul 3, in rest toate celelalte acte au si impozit.
faptul ca figureaza la Primarie este dovada ca exista rol fiscal nu ca are cadastru si intabulare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitati de transmitere a proprietatii johnny_1961 johnny_1961 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti care este cea mai simpla si mai ieftina solutie pentru a face un act cu unchiul meu de la tara pentru a-mi trece in ... (vezi toată discuția)
Testament ? belcris14 belcris14 Ce imi recomandati sa inchei in ordine descrescatoare tinand cont de costuri si posibilitatea de a fi atacat in justitie, dupa un act vanzare-cumparare ,care ... (vezi toată discuția)
Situatie foarte delicata.vanzare-cumparare/donatie/testament? tibi12 tibi12 Va salut cu respect si sper ca cineva sa ma poata ajuta in urmatoarele: locuiesc cu parintii mei(casatoriti) intr-o casa impartita pe jumatate (fara vreun act ... (vezi toată discuția)