avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical pentru PFA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical pentru PFA

Recent angajatorul mi-a solicitat sa devin PFA pentru a ma plati pe aceasta cale. Toate bune si frumoase, dar sunt curios legat de urmatoarele aspecte la care nu gasesc lamuriri:
1) Daca am nevoie de concediu medical, patronul nu il plateste. Dar cine o face? Am dreptul la concediu medical?
2) Sotia mea urmeaza sa nasca. Am dreptul la acele 5-15 zile de concediu pentru tata si daca da, cine le plateste?

Multumesc pentru lamuriri
Cel mai recent răspuns: Doru Vasile , utilizator 16:48, 22 Iunie 2009
:offtopic:
scuze pakos ...:sorry: se pare ca nu am o zi tocmai buna azi pentru scris pe forum, ar fi timpul sa ma retrag...
am rectificat, mi-am dat seama la scurt timp dupa ce am dat send mesaj
dar asta insemna ca m-am obisnuit sa ne intalnim frecvent pe-aici in discutii...
O :coffee: virtuala pentru a-mi cere scuze :)
1. Contractul de asigurare la Casa de Pensii se poate incheia pentru orice suma doreste contribuabilul si va plati 31,3% din suma asigurata (nu ma exista minim o patrime din salariul mediu si maxim 5 salarii medii).
2. Nu stiu unde scrie asta, o minte limpede, la ora asta, va poate spune.
Ii plateste casa de sanatate tot CM? Si primele 5 zile?
tudorvaleriu a scris:

1. Contractul de asigurare la Casa de Pensii se poate incheia pentru orice suma doreste contribuabilul si va plati 31,3% din suma asigurata (nu ma exista minim o patrime din salariul mediu si maxim 5 salarii medii).
2. Nu stiu unde scrie asta, o minte limpede, la ora asta, va poate spune.

Hm :hm:, eu n-am auzit/citit inca de asa ceva. Posibil sa nu fiu eu la curent cu noutatile insa daca sunt persoane care cunosc detalii legate de acest aspect, ii rog sa posteze.
crimson:
Stimata colega,
Am intrat pe www.pensiiprahova.ro si am gasit un raspuns dat cuiva cu aceeasi intrebare. V-il redau intocmai:
"Va precizam ca incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala".

Alte discuții în legătură

Pfa asigurari sociale george16 george16 am si eu un pfa de un an de zile ,profesii liberale ,in sistem real ,inregistrat la registrul comertului,administratia financiara ,la care ... (vezi toată discuția)
Contract cu cas pentru pfa shnex shnex Salut! Mi-am facut PFA de cam jumatate de an si am inteles ca trebuie sa inchei un contract si cu casa de asigurari de sanatate, dar ca nu ar fi ... (vezi toată discuția)
Cotizatia cas de ce este obligatorie? onicris onicris Buna ziua! Ma intereseaza ce posibilitate am sa nu mai cotizez la casa de sanatate. Ca angajat , e obligat angajatorul sa opreasca si sa plateasca, e clar. ... (vezi toată discuția)