avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Dezvaluire parole, cifruri seif (virtual sau fizic) si ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Dezvaluire parole, cifruri seif (virtual sau fizic) si alte tipuri de date electronice

Am cateva intrebari legate de legislatia IT si implementarile ei.

1. Institutiile statului pot obliga(forta) un cetatean sa dezvaluie informatii de tip parole la email, facebook, telefoane mobile, coduri de securitate, cifru seif, etc?
2. Daca da, care sunt aceste institutii(politie, judecatori, altele)
3. In ce conditii te pot forta (daca esti suspect, inculpat, martor, altele)
4. Unde se incadreaza refuzul dezvaluirii acestor date: contraventie sau infractiune ?
5. Ce pedepse se aplica in cazul refuzului: amenzi, amenzi penale, inchisoare- daca te afli la prima abatere- inchisoare cu suspendare, etc...
6.Exista birouri de avocatura care se ocupa strict cu astfel de probleme?

Traim intr-o societate in care tot mai multi dintre noi folosim tehnologia IT(internet, telefoane mobile, etc) cream si impartim informatii si consider ca avem dreptul de a ne apara si de a nu dezvalui astfel de informatii institutiilor statului.
Sunt foarte curios daca exista cineva ce ne poate lamuri, eventual dezbate acest subiect.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: brazvan , utilizator 00:35, 23 August 2014
1. Da
2. Judecator prin mandat
3. Da
4. Contraventie
5. Amenda administrativa
6. Nu

Daca nu incalci legea nu ai de ce sa te aperi!
Va multumesc pt raspunsuri cyan.
Referitor la remarca facuta de dvs: "Daca nu incalci legea nu ai de ce sa te aperi!"
Faptul ca nu incalc nicio lege nu inseamna automat ca nu voi avea probleme cu legea niciodata. Sunt pline forumurile de avocatura cu oameni cinstiti, curati, care nu au incalcat nicio lege si care au probleme cu legea din diferite motive (incompetenta, greseli umane, rea vointa etc) Deci prefer sa stiu sa ma apar decat sa urmez remarca dvs :)

Acum, daca imi permiteti as vrea sa descriu o situatie ipotetica.

Presupunem ca eu sunt prieten cu persoana X ce este cercetata penal. Stiu ca acea persoana este cercetata penal dar nu am nicio legatura cu faptele de care este acuzat.

Eu si cu acea persoana comunicam prin mijloace electronice encriptate(adica doar eu si X stim continutul). Organele de cercetare stiu ca noi am comunicat, dar nu pot vedea continutul acelor mesajelor.

In acest caz probabil voi intra in vizorul anchetei, ca posibil suspect urmand a fi chemat sa dau declaratii privind continutul mesajelor si/sau alte explicatii referitoare la relatia mea cu inculpatul X. Intrucat autoritatile nu au mijloacele necesare de a decripta mesajele(nu exista cadru legislativ, sau nu exista experti omologati, mijloace omologate etc) ei ne pot obliga(forta) pe mine si pe inculpat sa dezvaluim "parola".

Binenteles ca si eu si X vom refuza acest lucru(nu ar fi in interesul nostru sa dezvaluim ce am discutat-chiar daca stim ca sunt lucruri triviale). Vom declara ca am avut discutii personale ce nu privesc pe nimeni. Daca raspunsul nostru e insatisfacator, probabil vom detalia discutiile avand in vedere interesul si potentialul nostru risc in fata legii. Deci vom declara c-am discutat despre sanatate, neveste, copii, catei si purcei.

Sigur ca anchetatorii nu vor crede o iota din ce declaram - de ce ar face-o, dar in absenta unor dovezi concrete(nu stapanesc termeni de drept) ca am fi discutat detalii despre vreo infractiune savarsita sau nu de X, si in lipsa altor dovezi ca as fi avut vreo legatura cu infractiunile savarsite sau nu de X, presupun ca eu incetez de a mai avea calitatea de suspect si voi fi amendat administrativ pentru nedezvaluirea acelor "parole" ce ar fi revelat continutul mesajelor dintre mine si X.
Am sau nu dreptate domnilor avocati ? :)

PS1: Acum sunt sigur ca va intrebati ce naiba zice asta aici si in ce este bagat?
E pur si simplu o discutie ipotetica. Stiu ca e greu de crezut intrucat cei mai multi dintre utilizatori vin aici pe forum sa afle mai multe informatii despre spetele lor(sau a prietenului fictiv), dar eu sunt curios cum functioneaza legile de libertate privata de la noi din tara si mai ales de libertate privata electronica-daca exista asemenea expresie.

PS2: Chiar nu exista niciun avocat expert pe astfel de probleme in Romania? Uluitor!
Atata timp cat nu exista un mandat de la judecator nu exista motive ca o persoana sa dezvaluie continutul unor mesaje encriptate sau cum le zice, nu ma pricep ce fel de mesaje sunt astea dar banuiesc ca pot fi si sterse iar corespondenta este posibil sa nu poata fi refacuta nici de specialisti. Daca mesajele sunt interceptate de servicii specializate gen SRI acestea nu o pot face decat cu mandat.

Un vestit personaj care face inca mare vâlvă prin media si care l-a bagat la apa pe fratele marinarului a strigat inainte de a fi bagat in dubă "Nu sunt nevinovat!".
Aici intervine o treaba: nu puteti fi obligat sa va acuzati pe dvs. insuva sau sa ajutati la propria condamnare. Asta e un drept fundamental. Deci, de-a lungul unui proces penal aveti anumite drepturi in calitate de inculpat. Ca martor/tert s-ar putea sa nu beneficiati de aceste drepturi, deci mare atentie la ce declarati si ce date dezvaluiti, ca puteti fi pedepsit daca se afla ca ati comis infractiuni. In dubiu, prezentati-va insotit de un avocat si discutati cu el dinainte aceste lucruri.

De ex. daca vecinul a violat o fata de 12 ani si eu sunt chemat ca martor, daca Politia afla ca le-am facut poze in timp ce o viola pot sa fiu si eu urmarit penal, chit ca am fost initial doar chemat ca martor.

Alt exemplu, la interogatoriu: Ai vazut ca Popescu l-a impuscat pe Ionescu? Da, am vazut clar asta. Si tu ce cautai acolo? Pai vindeam droguri. In acest caz martorul va fi si el urmarit penal.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2014
tgeorgescu, utilizator
pe act le ai criptate discutile voastra,128,256,512? Nu va pot forta. Iar ipotetic, un procuror nu poate sa mearg ala un judecator si sa ii ceara ,stii vreau mandat ptr x ptr. ca eu cred ca... ma rog, poate, ca nu il doare gura sa zica,dar nu ii va da nimeni. Ii trebuie dovezi concrete.

@cyan, criptarea datelor este procesul de a codifica informatii stocate sau transmise, pentru a fi neinteligibile pana cand acestea sunt decodificate de catre recipientul intentionat, folosind o cheie de acces. in ww2,nemtii au creat asa ceva, primitiv fata de ce vb noi aici.

Idee e ca acuam se pot cripta datele pana la 512 kb, ceea ce inseamna mult. Cu cel mai performat calc pe care si l-ar permite politia,sri,etc. le-ar lua cu mult peste viata care o mai are de trait. Iar daca a facut criptare la criptare pot sa-si i-a gandul de la orice.
Plus ca nu isi permit sa sparga parola,ipotetic vorbind.

Avocatii sunt specializati in avocatura, aici pui intrebari care pe cei mai multi ii depasesc.

p.s.: prog din ziua de azi cripteaza informatiile in timp real. Bun venit in sec xxi. Practic ar trebui sa fie in spatele tau cu o camera de filmat si sa vada monitorul.
Daca esti vizat, fa curatenie generala saptamanal. o iala de usa nu este greu de deschis, nus tii cand nu esti acasa si iti pun un aparat de inregistrat in casa;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hard encryptat PwnAlex PwnAlex Tot continutul calculatorului meu este encryptat si doar eu stiu parola cu care poate fi accesat(nu detin lucruri ilegale doar niste informatii si poze legate ... (vezi toată discuția)
Confidentialitatea informatiilor de pe site tracasat tracasat O intrebare importanta: Este garantata anonimitatea utilizatorilor pe acest site? Adica, intrebarile puse pe acest site sunt echivalentul unei ... (vezi toată discuția)
Mandat de perchezitie locuinta prietena inculpat miss_obsession miss_obsession Buna ziua Situatia e in felul urmator x inculpat prins in flagrant arestat preventiv pentru furt calificat, suspectat pentru alte furturi anterioare imi ... (vezi toată discuția)