avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fisa postului, consecinte nesemnare de catre angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fisa postului, consecinte nesemnare de catre angajat

Buna ziua.
Prin ce articol este specificat ca nesemnarea de catre angajat a fisei postului constituie abatere disciplinara?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:29, 20 August 2014
Nu este stipulat in legislatie acest lucru niciunde, insa, nesemnarea fisei postului poate fi considerata abatere disciplinara prin documentele interne ale societatii, respectiv, ROI, CCM, etc.
Legat de acest aspect imi permit un punct de vedere diferit. Semnarea CIM este conditionata, printre altele, si de semnarea fisei postului. Daca, dupa semnarea CIM, angajatorul doreste modificarea fisei postului, acest lucru se poate face printr-un act aditional, care este obligatoriu a fi semnat de ambele parti. Salariatul nu poate fi sanctionat daca nu accepta modificarea unilaterala a fisei postului.
Din practica judiciara :

"Potrivit regulamentului de ordine interioară, salariaţii au obligaţia de a îndeplini atribuţiile ce le revin conform fişei postului, precum şi de a îndeplini orice alte obligaţii trasate de şeful ierarhic superior, în limita legii. Chiar şi în situaţia în care fişa de post menţionată nu a produs efecte juridice între părţi, ca urmare a nesemnării acesteia, recurentul a semnat, în calitatea sa managerială, regulamentul de ordine interioară al intimatului, neputând invoca necunoaşterea acestuia.C.A. Bucureşti, s. a VII-a civ., confl. mun. şi asig. soc.,dec. nr. 617/R/25.01.2012"

"Potrivit art.263 alin.2 din Codul Muncii, refuzul salariatului de a semna fişa postului constituie o abatere disciplinară, dar nu una suficientă pentru a se dispune întemeiul său măsura disciplinară a desfacerii contractului de muncă.
Desfacerea contractului de muncă este cea mai gravă sancţiune împotriva salariatului care se dispune ca urmare a săvârşirii unor abateri grave de la disciplina muncii.
Criteriile de apreciere a gravităţii abaterii disciplinare sunt reglementate de art.266 lit.a-e din Codul muncii, în care nu se încadrează şi fapt a de a refuza semnarea fişei postului.
(Decizia civilă nr.245/R-CM din 26octombrie 2004 a Curţii de Apel Piteşti)."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa post daniela-claudia daniela-claudia In societatea comerciala in care lucrez a devenit o practica ca salariatii sa refuze primirea, implicit semnarea, fisei postului , desi aceasta este intocmita ... (vezi toată discuția)
Modificare fisa post fara acordul angajatului adrianacali adrianacali Are dreptul angajatorul sa modifice fisa postului fara acordul angajatului? Concret angajatorul doreste sa adauge o activitate pentru care angajatul nu are ... (vezi toată discuția)
Modificare fisa postului Gabriela Borcea Gabriela Borcea Fisa postului s-a modificat total fata de cea existenta (din casier trezorier in lucrator comercial) Ce se poate intampla daca semnez noua fisa a postului ... (vezi toată discuția)