avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... fisa post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

fisa post

In societatea comerciala in care lucrez a devenit o practica ca salariatii sa refuze primirea, implicit semnarea, fisei postului , desi aceasta este intocmita de seful direct al locului de munca, poarta viza serv.resurse umane si este aprobata de directorul societatii. Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez intr-o astfel de situatie cu salariatii care refuza fisa postului.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:44, 11 Ianuarie 2016
Din practica judiciara - care nu constituie izvor de drept - :

"Potrivit regulamentului de ordine interioară, salariaţii au obligaţia de a îndeplini atribuţiile ce le revin conform fişei postului, precum şi de a îndeplini orice alte obligaţii trasate de şeful ierarhic superior, în limita legii. Chiar şi în situaţia în care fişa de post menţionată nu a produs efecte juridice între părţi, ca urmare a nesemnării acesteia, recurentul a semnat, în calitatea sa managerială, regulamentul de ordine interioară al intimatului, neputând invoca necunoaşterea acestuia.C.A. Bucureşti, s. a VII-a civ., confl. mun. şi asig. soc.,dec. nr. 617/R/25.01.2012"

"Potrivit art.263 alin.2 din Codul Muncii, refuzul salariatului de a semna fişa postului constituie o abatere disciplinară, dar nu una suficientă pentru a se dispune întemeiul său măsura disciplinară a desfacerii contractului de muncă.
Desfacerea contractului de muncă este cea mai gravă sancţiune împotriva salariatului care se dispune ca urmare a săvârşirii unor abateri grave de la disciplina muncii.
Criteriile de apreciere a gravităţii abaterii disciplinare sunt reglementate de art.266 lit.a-e din Codul muncii, în care nu se încadrează şi fapt a de a refuza semnarea fişei postului.
(Decizia civilă nr.245/R-CM din 26octombrie 2004 a Curţii de Apel Piteşti)."

Prin urmare, refuzul salariatului de a semna fisa postului poate constitui o abatere disciplinara - daca asa ceva este mentionat in reg.intern sau in ccm aplicabil - si care poate atrage sanctionarea disciplinara a salariatului respectiv.
Articolul 263 din Codul muncii prevede altceva.
Este vorba despre vechiul text de lege, daca ati fi observat cand a fost pronuntata decizia in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa postului, consecinte nesemnare de catre angajat cristinaturcu cristinaturcu Buna ziua. Prin ce articol este specificat ca nesemnarea de catre angajat a fisei postului constituie abatere disciplinara? (vezi toată discuția)
Modificare fisa post fara acordul angajatului adrianacali adrianacali Are dreptul angajatorul sa modifice fisa postului fara acordul angajatului? Concret angajatorul doreste sa adauge o activitate pentru care angajatul nu are ... (vezi toată discuția)
Fisa postului Anamariageta Anamariageta Este legal sa fie introdus la \"alte obligatii\" in fisa postului, sa înlocuiești registratorul medical in timp ce tu esti încadrat în funcția de asistent ... (vezi toată discuția)