avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de atestare fiscala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de atestare fiscala

Buna ziua
Am un imobil pe firma si doresc sa il vand. Am inteles ca nu mai trebuie sa prezint la notar certificatul de atestare fiscala de la finante numai cel de nesechestrare de la primarie.
Notarul nu este de acord cu mine.
Daca puteti sa ma ajutati cu cadrul legislativ care reglementeaza neobligativitatea certificatului de atestare fiscala la incheierea actelor la notariat, as fi recunoscatoare
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 10:32, 25 Mai 2009
Inca se prezinta certificatul fiscal la notar.
Potrivit Codul fisca, prezentarea Certificatului fiscal este obligatoriu la vanzare - sanctiune NULITATE ABSOLUTA.

Art. 254. [....]
(7) Înstrăinarea unei clădiri, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra clădirii respective nu are stinse orice creanţe fiscale locale, cu excepţia obligaţiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale unde este amplasată clădirea sau al celei unde îşi are domiciliul fiscal contribuabilul în cauză, cu termene de plată scadente până la data de întâi a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. Actele prin care se înstrăinează clădiri cu încălcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.

Art. 259. [...]

(6indice 1) Înstrăinarea unui teren, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra terenului respectiv nu are stinse orice creanţe fiscale locale, cu excepţia obligaţiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul sau al celei unde îşi are domiciliul fiscal contribuabilul în cauză, cu termene de plată scadente până la data de întâi a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. Actele prin care se înstrăinează terenuri cu încălcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.@




...n-ati inteles...omu nu vrea sa mai mearga la dgfp pentru certif fiscal care sa ateste ca nu are datorii fata de bugetul consolidat ci numai cel de la primaria in raza careia e situat imobilul...legea prevede ca vanzatorul e obligat sa aduca numai certif fiscal de la primarie care sa ateste ca nu exista datorii catre bugetului local...sfatul meu:mergeti la alt notar...
ovi_dragomir a scris:

...n-ati inteles...omu nu vrea sa mai mearga la dgfp pentru certif fiscal care sa ateste ca nu are datorii fata de bugetul consolidat ci numai cel de la primaria in raza careia e situat imobilul...legea prevede ca vanzatorul e obligat sa aduca numai certif fiscal de la primarie care sa ateste ca nu exista datorii catre bugetului local...sfatul meu:mergeti la alt notar...


De la primarie se obtine certificatul respectiv.
Articolele din Codul Fiscal la acest aspect se refera.:wave:

vezi mai sus spune "certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. ":ohyes:
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Mai 2009
ContSters42967, utilizator
...pai si io asta am spus ca nu are nevoie pt vanzare decat de cert fisc de la primarie...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare de imobil+teren valentina22 valentina22 As dori sa stiu dacanoul Cod Civil vine cu o noutate in legatura cu un fapt-vreau sa cumpar un imobil cu teren intravilan .acesta are datorii exorbitante la ... (vezi toată discuția)
Poate fi arendat un teren daca nu e platit impozitul pentru el? Minodora Sorian Minodora Sorian Suntem primarie si nu inregistram contractele de arendare daca nu este achitat la zi impozitul pentru terenul care face obiectul contractului de arendare. Care ... (vezi toată discuția)
Certificat fiscal ContSters4579 ContSters4579 ...as dori sa va dati cu parerea in legatura cu valabilitatea certificatului fiscal emis in vederea instrainarii unui imobil...codul fiscal precizeaza ... (vezi toată discuția)