avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Avocat dedicat profesiei
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Avocat dedicat profesiei

Buna ziua,

1. Cunoaste cineva un avocat in Bucuresti, care sa practice avocatura din pasiune si nu din interes? :)
( Nu vreau sa se simta nimeni ofensat de felul in care am pus problema, dar interactiunea cu anumiti avocati, ma indreptateste sa afirm asta... )
Sunt sigura ca exista!
Daca avesti cunostinta de el, va rog sa mi-l recomandati!
Am nevoie urgenta de el!

2.Este legal ca avocatul sa perceapa intregul onorariu la inceputul deschiderii actiunii in instanta?
Adica sa-mi spuna sa vin cu onorariul si apoi initiem actiunea. Normal ca va fi platit pentru serviciile sale, dar e legal sa ia toti banii inainte?
Si eu lucrez cu oamenii si nu le cer toti banii inainte: nu mi se pare legal, etic... Si ce interes mai are avocatul respectiv sa castige procesul si sa ma apere/ reprezinte, din moment ce el si-a luat onorariul???
Exista un articol de lege care stipuleaza asta ???
Va multumesc si va doresc o zi minunata!



Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:19, 12 Aprilie 2015
In general chiar asa se procedeaza! Daca un avocat nu incaseaza onorariul integral,la inceput, o face din proprie bunavointa. "Interesul de a castiga procesul si de a va apara", ca sa va citez exact, este motivat NU de onorariul dvs. ci de prestatia sa, precum si de rezultatul obtinut pe intreg parcursul reprezentarii sale. Mai mult decat atat, un avocat poate cere si un onorariu de succes la solutionarea dosarului. Acest onorariu , evident, va fi achitat la final. Pe cale de consecinta, este perfect legal ca avocatul sa incaseze onorariul la semnarea contractului de asistenta juridica si reprezentare.

Art 31 din Legea 51/ 1995

SECŢIUNEA 1
Drepturile avocaţilor
Art. 31
(1) Pentru activitatea sa profesională avocatul are dreptul la onorariu şi la acoperirea tuturor cheltuielilor făcute în interesul procesual al clientului său.
(2) În acest scop, avocatul poate să îşi deschidă un cont bancar pentru încasarea onorariilor şi altul pentru depunerea sumelor primite de la client pentru cheltuieli procesuale în interesul acestuia. Modul de administrare a sumelor predate de client avocatului, pentru cheltuieli procesuale în interesul său, va fi stabilit prin convenţia dintre avocat şi client, în condiţiile prevăzute de statutul profesiei.
(3) Contractul de asistenţă juridică, legal încheiat, este titlu executoriu. Învestirea cu formulă executorie este de competenţa judecătoriei în a cărei rază teritorială se află sediul profesional al avocatului. Restanţele din onorarii şi alte cheltuieli efectuate de avocat în interesul procesual al clientului său se recuperează potrivit dispoziţiilor statutului profesiei

Ultima modificare: Joi, 21 August 2014
Raluca Iliescu, Avocat
1. Puteti consulta sectiunea de consultanti din acest site, si puteti sa verificati raspunsurile lor pe forum, ca sa va faceti o idee despre dedicarea profesionala a unor. Apoi ii veti contacta dvs. in privat daca / pe cei care se potrivesc criteriilor dvs. Pe forumul public este interzisa stabilirea de relatii profesionale.

2. Este perfect legal sa se perceapa intreg onorariul inainte. Nu este obligatoriu impus de lege sa se faca asta, dar este perfect permis.
Cu avocatul va puteti intelege sa platiti esalonat, dar numai prin bun acord, nu prin texte de lege.
onorariul avocatului se negociaza....asa ca se poate negocia si altfel decat cu plata inainte in functie de care cat de bun negociator este.
va dorim succes la gasirea a ceea ce cautati.
Stimata Doamna Raluca Iliescu,

Asa cum spuneam, avocatul este platit pentru serviciile sale.
Consider ca pentru " acoperirea tuturor cheltuielilor făcute în interesul procesual al clientului său." avocatul solicita acesti bani, dar nu la aceste cheltuieli ma refeream eu.

In ce priveste onorariul, mi se pare normal ca la inceput sa perceapa jumatate din onorariu, urmand ca la incheierea procesului sa fie achitata cealalta jumatate. Si da, in conditiile in care solicita un onorariu de succes, sunt de acord sa il ofer.

Un avocat care m-a reprezentat in divort, mi-a spus ca normal, se achita onorariul in felul acesta: jumatate la inceput si jumatate la sfarsit.
Va multumesc!
laurasimona a scris:

Un avocat care m-a reprezentat in divort, mi-a spus ca normal, se achita onorariul in felul acesta: jumatate la inceput si jumatate la sfarsit.


Acum un numar de ani, cand imi faceam practica in avocatura, absolut toti colegii avocati mai experimentati m-au sfatuit ca, in materie de divorturi, sa iau tot onorariul inainte. Sfatul nu era valabil in alte domenii, dar la divorturi toate lumea insista pe asta pentru ca erau extrem de frecvente cazurile in care cei doi soti se impacau pe parcursul procesului, iar avocatul ramanea cu munca facuta dar neplatita.

Succes in a gasi ceea ce va doriti.

Alte discuții în legătură

Onorariu de succes (onorarii de succese ?!?) ContSters286016 ContSters286016 Salut! Am si eu o problema. Acum 6-7 luni am inceput un proces pentru primirea unei sume de bani (aproximativ 30000 lei) in baza raspunderii civile ... (vezi toată discuția)
Comision de succes anamariamed anamariamed Buna ziua, Familia mea este parte intr-ul proces penal si ceea ce ma intereseaza este daca comisionul de succes acordat avocatului ( in cazul in care vom ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes dodu ioan dodu ioan buna ziua, trebuie sa deschid un proces in franta,am fost sfatuit sa contanctez un av din franta imi poate spune cineva ce inseamna [b]onorariul de ... (vezi toată discuția)