avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa de mediu
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa de mediu

Buna Seara.Am si eu o dacie 1310 din 1986 mostenita.Pentru a o inmatricula sau a o vinde altei persoane trebuie sa platesc taxa de mediu.Daca a trecut termenul de 2 ani prevazut de lege exista vreo posibilitate de a recupera o parte din banii sau toti banii platiti pentru aceasta taxa?Mai exact se pot recupera banii de pe taxa de mediu in cazul unei masini deja inmatriculate in Romania sau doar in cazul celor aduse din strainatate.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Raluca Siman Traduceri , Traducator autorizat 18:53, 22 August 2014
Conform reglementărilor legale privind timbrul de mediu pentru autovehicule, timbrul de mediu este plătit o singură dată, în următoarele situaţii:

-când un autoturism este înmatriculat pentru prima dată în România;

-când un autoturism este reintrodus în parcul auto naţional, în cazul în care la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului;

-pentru maşinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxă de poluare/înmatriculare, timbrul de mediu se va plati cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate;

-pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmtaricularea fără plată a unei taxe de poluare/ de înmatriculare. Timbrul de mediu în această situaţie va fi achitat tot cu ocazia ocazia transcrierii dreptului de proprietate.

Maşinile înmatriculate în perioada 1 ianuarie 2007–1 iulie 2008 nu vor trebui să achite timbrul de mediu întrucât ele au fost supuse unei sarcini fiscale similare, respectiv la prima înmatriculare a acestora a fost achitată taxa speciala pentru autoturisme şi autovehicule în conformitate cu Codul fiscal.



Multumesc!Mai precizez ca masina respectiva este inmatriculata pe timpul lui ceausescu si a fost folosita la tara cu numerele vechi 1 TR si inca 4 cifre pe care nu le mai retin.Nu vad unde s-ar incadra.In afara de acest lucru am observat pe internet ca in 2014 se poate recupera taxa auto la masini aduse din strainatate si inmatriculate pentru prima oara si ma intrebam daca la masinile deja inmatriculate in romania se mai poate recupera taxa auto.
Din cate am observat, acest autovehicul este obtinut prin mostenire, deci timbrul de mediu nu mai trebuie platit conform art.8, lit e) din Legea 37/2014 care aproba OUG nr. 9/2013.

In cazul dvs, acesta nu trebuie platit daca mostenirea a intervenit intr-un interval de 2 ani de la deschiderea succesiunii. Daca acesti ani au trecut, la transcrierea dreptului de proprietate, cumparatorul va fi obligat sa plateasca timbru de mediu, fiind vorba de o masina rulata pentru care nu s-a platit nici un fel de taxa.

Aceasta masina cumparata a fost scoasa din circulatie, este inca inmatriculata, e radiata, in ce situatie exact se afla? S-a platit impozitul? Acest lucru trebuie sa-l aflati, inainte sa faceti urmatorii pasi.

In legatura cu recuperarea taxei, ea trebuie sa fie platita ca sa poata fi recuperata. De aceea, nu inteleg foarte bine la ce va referiti cand va ganditi la recuperare. Daca mai cautati informatii, aveti grija ca se numeste timbru de mediu, si nu taxa auto. Ca sa va usurez cautarile! :luck:
este la zi cu impozitul cu tot,doar ca nu s-a facut inmatricularea si vrem s-o facem acum.nu a fost niciodata radiata,a fost folosita ca masina "de umblat cu ea prin sat".Stiu ca trebuie platita mai intai ca sa o recuperam,dar intrebam fiindca vad pe internet doar spete in care s-au adus masini din strainatate,s-au platit pentru ele timbrul de mediu,s-a dat statul in judecata si s-a recuperat.Nu am gasit pe internet cazuri in care s-a recuperat timbru de mediu pe o masina din romania,in care nu a fost platit niciodata,desi masina este inmatriculata in romania de ani buni.
Nu cred ca exista cazuri pentru masinile romanesti, deoarece actiunile in instanta pentru recuperarea timbrului de mediu se bazeaza pe argumentul ca legea romaneasca contravine legislatiei europene.

iti urez asadar bafta in schimbarea numerelor vechi si vanzarea masinii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa auto matey2000 matey2000 buna ziua am o intrebare ,recent am incheiat un contract de leasing trebuie sa mai platesc taxa de timbru daca am platit la inceputul contractului taxa de ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare auto darian2006 darian2006 Buna ziua! Daca doresc sa cumpar un fiat brava din 1997,benzina,1370 cm cubi si 55 cp,inmatriculat in romania,in 03.01.2012,am de platit taxa de poluare si ... (vezi toată discuția)
Timbru de mediu, taxa de poluare, hj, situatie ciudata petre32 petre32 Avand in vedere noua lege care intra azi 15 Martie privind inmatricularea autovehicolelor, va rog am o intrebare.. In cazul in care un proprietar a adus o ... (vezi toată discuția)