avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pe caz de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pe caz de boala

Buna ziua
Avem un angajat care s-a pensionat pe caz de boala cu gradul I dupa ce a avut un an de zile medical. Azi a adus decizia de pensionare ce are data de 08.08.2014. Concediu medical a avut pana pe 30.06.2014. In iulie l-am trecut in CO, deoarece cand am vorbit la telefon cu cei de la casa de pensii mi-au spus ca trebuie sa-i fac incetarea dupa ce primeste decizia. Cu ce data pot face incetarea CIM pentru atransmite in Revisal?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 08:32, 26 August 2014
~ Conținut șters la cerere ~
La data comuncarii catre dvs. a deciziei de pensionare, faceti incetarea CIM cu art. 56 alin.(1) lit. c).
Mai trebuie sa faceti si o comunicare catre casa de pensii referitoare la data incetarii CIM pentru persoana in cauza, deoarece numai de la acea data va primi pensia de invaliditate.


Legea nr. 263/2010:

ART. 104
(1) În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată.
(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data înregistrării cererii.
(3) În funcţie de elementele specifice fiecărei categorii de pensie, pensiile se acordă şi de la o altă dată, după cum urmează:
a) de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calităţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, în situaţia pensiei de invaliditate;

ART. 114
(1) În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
... e) pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul I sau II, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni;



Conform legii, angajatul ar fi primit pensia de invaliditate de la data incetarii concediului medical, dar cum in iulie i-ati platit indemnizatie de CO, nu va primi pensie decat de la data incetarii CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere cim fara decizia de pensionare flori9 flori9 Buna ziua, ma intampin cu o situatie noua: un angajat s-a pensionat cu grad de invaliditate III, i-am intocmit toate actele necesare dosarului de pensionare, ... (vezi toată discuția)
Cum înceteazã acest contract de muncã? robertsega32 robertsega32 Buna ziua. un angajat a obţinut decizie medicală asupra capacităţii de muncă (invaliditate) în octombrie 2013). La începutul lui decembrie 2013 i s-a ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna dupa concediu medical - cadru didactic Lelia6 Lelia6 Buna ziua, Lucrez in invatamant, sunt profesor si am nevoie de un raspuns. Am CM ( 18o de zile ) pana in data de 31 octombrie 2014. Vreau sa imi depun ... (vezi toată discuția)