avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza grafica in dosarul penal
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza grafica in dosarul penal

Va rog sa ma ajutati cu un sfat deoarece ma aflu intr-o situatie fara iesire, sint disperata.
Intr-un dosar penal din anul 2011 procurorul mi-a incuviintat in sfirsit printr-o ordonanta o expertiza grafica pe semnaturi a carei contravaloare am achitat-o eu la institutul de expertize criminalistice.
In obiectivele pentru expertiza (pe care le-am depus la procuror) am solicitat doar un obiectiv si anume sa se stabileasca autenticitatea semnaturii de pe 5 inscrisuri deoarece cu toate ca erau semnate de aceiasi persoana toate semnaturile sint diferite (un testament si un contract de vinzare cumparare incheiate la notar, exemplarul aflat la cumparator, un contract de vinzare cumparare sub semnatura privata si o declaratie data in instanta de catre vinzatoare in care este de acord cu admiterea actiunii de validare a contractului de vinzare cumparare sub semnatura privata). Expertiza a fost efectuata la data de 23 iulie 2014. La data de 20 august 2014 am sunat lucratorul de politie care mi-a spus ca expertiza este venita la el. Am reusit doar cu aprobarea procurorului sa obtin o copie a expertizei din care reiese ca obiectivul meu nu exista in expertiza ci alte 3 obiective si anume sa se stabileasca daca testamentul, contractul de vinzare cumparare sub semnatura privata, si contractul de vinzare cumparare incheiat la notar sint semnate de catre testatoare/vinzatoare si in caz contrar sa se stabileasca daca semnaturile au fost executate de catre invinuit cu toate eu nu am solicitat acest lucru in obiective.
Expertul nu a raspuns in concluzii la obiectivul meu cu toate ca eu am platit expertiza ci a raspuns la toate cele 3 obiective pe care eu nu le-am solicitatat. Din concluziile expertizei reiese ca contractele si testamentul sint semnate de aceiasi persoana respectiv de testatoare si vinzatoare si ca nu sint semnate de invinuit.
Daca lucratorul de politie ar fi trimis si Declaratia data in instanta de catre vinzatoare in care este de acord cu admiterea actiunii de validare a contractului de vinzare cumparare sub semnatura privata cu toate ca am solicitatat in obiectiv sa se stabileasca autenticitatea semnaturii si de pe acest inscris ar fi reiesit cu siguranta ca este semnata in fals dar lucratorul de politie cu intentie nu a trimis aceasta declaratie pentru efectuarea expertizei.
Cind l-am intrebat de ce nu a trimis si declaratia pentru efectuarea expertizei mi-a spus ca el trebuie sa faca ce i se spune ca daca face figuri in acest dosar o sa zboare din servici, ca primarul care este ruda cu invinuitul are influenta mare la judet si este prieten cu seful politiei de la judet si ca cei de la politie de la judet vin in fiecare duminica la pensiunea primarului iar el nu poate face nimic ci doar ce i se spune.
Realitatea este ca lucratorul de politie si primarul sint cumetrii si prieteni si banuiesc ca deaceea nu a trimis declaratia la expertiza sa-l scape pe invinuit care este unul din cumparatori pentru fals si uz de fals.
Interesant este faptul ca din 2 expertize extrajudiciare efectuate pe aceleasi inscrisuri si probe de comparatie de catre un expert criminalist autorizat din bucuresti reiese contrariul si anume ca contractele si declaratia nu sint semnate de catre vinzatoare. Pe portalul Curtii de Apel am gasit pe notarul la care s-a incheiat testamentul si contractul condamnat pentru fals.
Pentru expertiza am platit 990 lei si este interesant ca expertiza contine 28 de pagini in care sint expuse si citate din literatura de specialitate bineinteles in favoarea invinuitului. Va rog mult sa-mi dati un sfat ce sa mai fac in acest caz.



Cel mai recent răspuns: gaby83 , utilizator 17:20, 25 August 2014
Intocmiti observatii scrise la raportul de expertiza, pe care le depuneti cu nr. de inregistrare/ data, la dosar, in care mentionati pe larg tot ceea ce ati scris in aceasta discutie. Anexati documente (daca detineti) care va sustin punctul de vedere.
Mentiunile legate de "cumetrii" sa le faceti doar daca aveti probe evidente.
Daca exista deja o expertiza, de ce a mai fost nevoie de alta ?
Puteti cere consultatie din partea unui expert criminalist, grafolog, contra cost, care cu documentele pe care le detineti, in fata, va poate da sfaturi la obiect. Gasiti adresa expert pe internet.
Referitor la obiectivul propus de dvs.pentru expertiza, la prima vedere pare a fi continut sub o forma mai complexa, in cele 3 obiective fixate de catre procuror, la care sa raspunda expertul.
In alta ordine de idei, fiind dosar penal, expertiza trebuia platita de catre politie/ parchet, urmand ca sa se recupereze costurile de la partea care a pierdut procesul.
Va multumesc mult pentru sfatul dumneavoastra. Ati putea sa-mi ajutati dumneavoastra contra cost in acest sens daca va trimit expertiza?
Din pacate, nu. Aveti nevoie de un expert grafolog.
Aveti dreptate o sa-l rog pe expertul care a efectuat expertizele grafice exreajudiciare.
Va multumesc mult pentru bunul sfat.
Trebuie sa stiti ca expertizele extrajudiciare sunt rareori avute in vedere de catre instantele de judecata, deoarece partile adverse in proces pot contesta aceste expertize deoarece nu au fost efectuate de catre un expert judiciar autorizat de catre MJ.
Ca sfatuitor va poate ajuta si un expert grafolog extrajudiciar, dar nu poate fi nominalizat ca expert parte, acceptat de catre instanta si sa participe la efectuarea expertizei.
Este de preferat, sa consultati totusi un expert grafolog, judiciar.

Alte discuții în legătură

Verificare semnatura ANA30 ANA30 Buna ziua. As dori sa stiu cum pot verifica daca semnatura de pe un contract de vanzare cumparare e adevarata ,adica a proprietarului. Pot merge la o ... (vezi toată discuția)
Contraexpertiza grafologica/grafica pentru un testament, proceduri suplimentare verificare semnatura CristianGab CristianGab Buna ziua, Am un frate care sa stins din viata anul trecut .. Sotia lui cu un an inainte, nu au avut copii si mereu a zis ca el lasa tot ce are la toata ... (vezi toată discuția)
Expertiza grafica /grafologica extrajudiciara ? oanaportar oanaportar Un coleg a spus ca nu-i apartine o semnatura care apare pe un act al unitatii. 1. - Pentru a dovedi acest lucru, acesta, ca si persoana fizica, poate ... (vezi toată discuția)