In primul rand scuze, am scris autovehicol, in loc de autovehicul. E putin complicat, dar sper sa ma ajutati. Suntem trei proprietari. Accesul la drumul de la sosea se face pe un drum pe care il detinem in proprietate comuna, lung de 30 m si lat de 4,8 m. Unul din vecini are proprietatea situata la capatul drumului lat de 4,8 m, avand portile situate pe partea stanga a drumului, direct din drumul comun, eu am acces la locuinta mea printr-un drum de acces lat de 4 m si lung de 6 m, construit perpendicular pe capatul drumului comun de 4,8 m, iar celalalt vecin are gardul construit pe toata lungime drumului de 4m, pe partea stanga a acestuia, in sensul de mers inspre casa mea, prinzand cu gardul lui si latimea de 4,8m din capatul drumului celalalt. Drumul de 4,8 m si cel de 4 m, sunt unul perpendicular pe celalalt, formand litera ,,L”. Mai am un vecin care are construit un gard, langa drumul de 4 m, pe partea dreapta a drumului, in sensul de mers inspre casa mea, dar acesta are acces in drumul de la sosea.
Cei doi vecini cu care impart drumul de 4,8 m si-au construit gardurile chiar la limita drumurilor, fara sa se consulte cu mine. Problema e ca detin o masina lunga de 4,5 m si imi e foarte greu sa dau masina cu spatele si apoi sa ies cu fata la drum, ramanandu-mi numai 30 de cm in spate. Pe timp de iarna, atunci cand este zapada, e imposibil sa fac acest lucru si trebuie sa las masina in sosea. Art. 612 din Noul cod civil arata ca ar trebui sa existe 60 cm distanta minima de la o constructie fata de linia de hotar, astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin. Vecinii aveau dreptul sa construiasca gardurile chiar la marginea drumurilor, adica la 4 m cat are drumul scurt care ajunge la mine, si celalalt drum, de 4,8 m, fara sa respecte distanta de 60 cm? Se incalca si dreptul de servitute, deoarece o masina de pompieri standard are lungimea de 7,7 m, si este imposibil ca aceasta sa ia coltul si sa ajunga la casa mea, in cazul in care, Doamne fereste, s-ar intampla ceva. Incalzirea casei o am cu lemne si o masina sau o caruta nu incap ca, sa-mi lase lemnele in fata portii. Ce ma sfatuiti in cazul acesta sa fac?
In cazul drumului de servitute pentru accesul, spre ex. a masinii de pompieri, daca se castiga un proces cu toti vecinii, trebuie sa-i despagubesc pe vecini ca, sa-si reconstruiasca gardurile mai departe?
GARD (def. din DEX) = Construcție de lemn, de metal, de zidărie etc. care împrejmuiește o curte, un teren, o grădină!
Orice gard care delimiteaza o proprietate trebuie sa aiba ,,autorizatie de constructie". Gardul este o ,,constructie"!
As dori opinia avizata a unui avocat, daca se poate. Desigur, fiecare poate sa-si exprime ,,parerile" si va multumesc ptr. asta, dar eu am nevoie in momentul de fata de o opinie avizata si nu de pareri! Vecinul a turnat fundatia gardului in lipsa mea si m-am trezit cu el gata turnat! Pana la urma eu cred ca orice judecator ar intelege ca am nevoie de acces la proprietate si acesta nu-mi poate fi obstructionat de nimeni. Am scris deja ca vecinii sunt de rea credinta, terenul pe care mi-am construit casa fiind obtinut in urma unui litigiu cu acestia!
Vecinii nu sunt de rea credinta ci se folosesc de bunul lor exact in limita proprietatii. Ar fi fost de buna credinta daca v-ar mai fi dat ceva teren, nu-i asa?
Interpretati in folos propriu art. 612 CC. L-ati citit sau v-a povestit cineva ceva?! Eu zic sa cititi tot capitolul III Limite. Art. 612 nu pomeneste nimic nici de garduri, nici de drumuri... Cei 60 de cm se refera la plantatii si constructii (pentru ca daca s-ar pune pe hotar din diverse motive - fundatie, streasina, ferestre, craci - ii incalci proprietatea vecinului), nu la garduri, deci sunt indreptatiti sa puna gardul chiar pe hotar. Conform a ceea ce ziceti ar insemna ca toata lumea sa-si puna gardurile la 60 de cm de limita proprietatii... Si atunci intre doua proprietati alaturate fiecare isi face gardul lui la 60 cm si apare o fasie libera de 1,2 m?! Unde ati mai auzit asta? Pe intelesul Dumneavoastra: imi ingradesc proprietatea chiar pe limita, dar nu am dreptul sa-mi fac casa (fara ferestre) decat de la 60 cm de limita. Sunt intr-adevar unele zone, situate la un drum important (DN, bulevard s.a.m.d.) la care exista si o retragere a gardului fata de limita de la drum conform unui regulament local de urbanism, in general in perspectiva largirii drumului (prin expropiere, pt benzi suplimentare, stationare de urgenta, santuri, trotuare s.a.) sau dpdv al unui aspect unitar al localitatii, dar nu cred ca e cazul Dumneavoastra (pentru un drum secundar).
Pompierii nu au nevoie sa intre cu masina pe proprietate, distanta de 6 m este suficient de mica pentru a o acoperi cu furtunuri. Daca nu ma insel au o limita de 50 m in standarde.
Daca ati luat terenul in urma unei parcelari, este probabil vina celui care a desenat caile de acces, asa cum sunt multe parcari subterane proiectate sa fie la numar dar nu se pot folosi decat de cei care au Matiz. Daca nu ati facut proba cand ati cumparat, acum n-aveti ce face. Sunt multe proprietati cu drum de servitute doar pietonal. Daca sunt respectate datele din actul de proprietate si cadastru n-aveti ce face. In mod sigur cand nu erau gardurile faceati mai usor virajele...
Dumneavoastra aveti posibilitatea sa intoarceti masina pe proprietatea personala? Adica sa intrati cu fata, sa intoarceti in curte si sa iesiti tot cu fata? Cred ca nu... Dar puteti ajunge fara dificultati la proprietate cu masina, deci drumul de servitute este functional, problema este la dumneavoastra ca nu puteti intoarce masina in curte. De ce nu demolati din casa pentru a face spatiu de manevre in curte? Drumul de servitute trebuie sa va permita accesul la proprietate cu o masina de clasa medie, nu manevre de intoarcere cu o masina de clasa medie.
Nu aveti sanse in justitie, dar daca aveti timp, bani si nervi de consumat puteti incerca. Sfatuiti-va totusi mai intai cu un avocat, mergeti cu dosarul de acte si solicitati o consultatie.
Sfat:
Puneti senzori de parcare. Si intrati de la sosea cu spatele, veti iesi direct cu fata si va fi mult mai usor. Sau iesiti cu spatele pana la sosea, desi asa este mult mai riscant.
Sau schimbati masina, cu un Smart n-ati avea probleme.
Sau schimbati casa. Nu este o ironie, sunt singurele variante de rezolvare pe care le vad.
§4. Distanţa şi lucrările intermediare cerute pentru anumite construcţii, lucrări şi plantaţii
ART. 612 Codu Civil
Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.
Reglementări anterioare:
- art. 610 din vechiul Cod civil
Chiar si dvs, mentionati ca ; " Orice gard care delimiteaza o proprietate trebuie sa aiba ,,autorizatie de constructie". Gardul este o ,,constructie"! deci gardul...DELIMITEAZA O PROPRIETATE...!!!
Am citit mai multe cazuri cu spete asemanatoare, asa ca nu dialogati cu cineva care habar n-are de legi sau de cum trebuie acestea interpretate! Legea nu se interpreteaza dupa ureche. Nu vreau sa am ,,dreptatea" mea, ci incerc sa judec lucrurile echidistant si in spiritul legii, chiar daca eu sunt cel afectat de ,,rautatea" vecinilor! Sa nu-mi spuneti ca sunt buni sau nu sunt de rea credinta, ca stiu eu mai bine cum sunt! D-voastra incercati sa-mi demonstrati ca, gardul nu este o constructie, ceea ce nu este adevarat! V-am aratat deja ce scrie in DEX. Nu reinventam limba romana! Da, ,,lamuririle" care mi s-au dat sunt un pic rautacioase si, fara suparare, lipsite de profesionalism. Drumul este ,,proprietate" privata si mi-a fost obstructionat accesul cu ,,auto" la casa! Acum sa nu-mi spuneti ca drumul nu este o proprietate, ca nu va cred! In ex. mentionat, cararile care s-au dat ca si servitute, in urma unor hotarari judecatoresti, au fost date acelora care nu detin auto si aveau nevoie sa intre pe un anumit teren, nicidecum sa aiba acces cu auto la casa! Eu nu urmaresc sa daram casa nimanui, nici pe-a mea, nici pe-a altora! Conditia este sa-i chem in judecata pe toti vecinii care mi-ar putea facilita accesul catre casa. Judecatorul alege de regula solutia cea mai putin costisitoare, cea mai scurta cale catre casa si e afectat doar un proprietar, pe care va trebui sa-l despagubesc pentru reamplasarea gardului! Va rog, sunt lamurit! Am contactat un avocat! Atunci cand voi castiga procesul, va voi informa si pe d-voastra, ce si cum!
Oare cum ar arata tara asta cu toate gardurile retrase 60 cm pe toate limitele proprietatii? Daca veti castiga procesul, veti retrage si dvs gardul din proprie initiativa si din buna credinta?
Gard viu
Leordeanu
Am sadit gard viu in curtea proprietatea mea la 0,15 m langa gardul deja construit de mine avand bordura din ciment ,stalpi metalici si plasa de ... (vezi toată discuția)