In primul rand scuze, am scris autovehicol, in loc de autovehicul. E putin complicat, dar sper sa ma ajutati. Suntem trei proprietari. Accesul la drumul de la sosea se face pe un drum pe care il detinem in proprietate comuna, lung de 30 m si lat de 4,8 m. Unul din vecini are proprietatea situata la capatul drumului lat de 4,8 m, avand portile situate pe partea stanga a drumului, direct din drumul comun, eu am acces la locuinta mea printr-un drum de acces lat de 4 m si lung de 6 m, construit perpendicular pe capatul drumului comun de 4,8 m, iar celalalt vecin are gardul construit pe toata lungime drumului de 4m, pe partea stanga a acestuia, in sensul de mers inspre casa mea, prinzand cu gardul lui si latimea de 4,8m din capatul drumului celalalt. Drumul de 4,8 m si cel de 4 m, sunt unul perpendicular pe celalalt, formand litera ,,L”. Mai am un vecin care are construit un gard, langa drumul de 4 m, pe partea dreapta a drumului, in sensul de mers inspre casa mea, dar acesta are acces in drumul de la sosea.
Cei doi vecini cu care impart drumul de 4,8 m si-au construit gardurile chiar la limita drumurilor, fara sa se consulte cu mine. Problema e ca detin o masina lunga de 4,5 m si imi e foarte greu sa dau masina cu spatele si apoi sa ies cu fata la drum, ramanandu-mi numai 30 de cm in spate. Pe timp de iarna, atunci cand este zapada, e imposibil sa fac acest lucru si trebuie sa las masina in sosea. Art. 612 din Noul cod civil arata ca ar trebui sa existe 60 cm distanta minima de la o constructie fata de linia de hotar, astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin. Vecinii aveau dreptul sa construiasca gardurile chiar la marginea drumurilor, adica la 4 m cat are drumul scurt care ajunge la mine, si celalalt drum, de 4,8 m, fara sa respecte distanta de 60 cm? Se incalca si dreptul de servitute, deoarece o masina de pompieri standard are lungimea de 7,7 m, si este imposibil ca aceasta sa ia coltul si sa ajunga la casa mea, in cazul in care, Doamne fereste, s-ar intampla ceva. Incalzirea casei o am cu lemne si o masina sau o caruta nu incap ca, sa-mi lase lemnele in fata portii. Ce ma sfatuiti in cazul acesta sa fac?
In cazul drumului de servitute pentru accesul, spre ex. a masinii de pompieri, daca se castiga un proces cu toti vecinii, trebuie sa-i despagubesc pe vecini ca, sa-si reconstruiasca gardurile mai departe?
Oare cum ar arata tara asta cu toate gardurile retrase 60 cm pe toate limitele proprietatii? Daca veti castiga procesul, veti retrage si dvs gardul din proprie initiativa si din buna credinta?
:) Ar arata conform legii si de regula am vazut ca asa arata, adica cetatenii isi pun in fata gardului, floricele, arbusti ornamentali s.a.m.d., fara sa afecteze dreptul celuilalt proprietar, privat sau Statul roman! Daca s-ar apuca Statul roman sa aplica legea asupra acelora care fac cum ii taie capu', cu de la sine putere, ar fi un vaiet general in tara asta! Mai sunt si cazuri, nu putine, in care Statul roman incalca legea, construind strazi pe langa casele oamenilor! Locatarii acelor imobile au toate sansele sa ajunga din casa, direct in fata masinii, ce sa mai vorbim de garduri! Nu confundati gardul comun, cel care poate fi construit la limita proprietatii, cu cel care are acces la un drum! Gardul care are acces la drum poate fi construit la limita proprietatii doar cand nu afecteaza dreptul altcuiva, adica nu deranjeaza (obstructioneaza) pe nimeni! Nu este cazul meu, deoarece nu afectez dreptul nimanui! Emotional (invidia, rautatea), nu se pune!
Pai si gardul ala de vreti sa-l mutati este un gard comun. Este intre proprietatea vecinului si drumul - proprietate comuna indivizibila a celor 3 (printre care si Dumneavoastra). Nu este un drum public pe domeniul public, este un drum de servitute pe o proprietate comuna. Si atunci cum s-ar aplica interpretarea Dumneavoastra cu privire la art. 612?! Daca ar fi fost sa imprejmuiti proprietatea comuna ca orice alta proprietate, cum ati fi facut? Cu 60 de cm in interior? Ati fi avut asa un drum de 3,60 m latime si unul de 2,80 m latime. Asa ar fi fost mai bine?! Sau ati fi pus gardul pe limita, ca doar este intre 2 proprietati? Sau ati pus cu 60 de cm mai incolo, ca doar este drum? Depinde oare din ce unghi privesc, pe ce parte a gardului sunt?!
Inca o data, dreptul de servitute va este respectat, puteti ajunge cu masina la casa... Este vina Dumneavoastra ca nu puteti intoarce pe proprietatea personala sa iesiti cu fata sau ca va pricepeti mai putin la manevra cu spatele. Cand ati scris subiectul Obstructionarea accesului la casa a autovehicului ma gandeam ca parcheaza cineva frecvent o masina in fata portii sau ca a depozitat cineva ceva pe drumul de servitute. Gardul pe limita proprietatii nu afecteaza cu nimic proprietatea comuna.
Si inca o data art 612 nu pomeneste nimic despre drumuri ci despre distanta dintre plantatii/constructii si limita proprietatii, "astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin". Se refera la faptul ca apa de ploaie de pe acoperis se poate scurge pe terenul vecinului, ca fundatiile pot intra in subsolul vecinului, ca pomii isi pot intinde cracile peste terenul vecinului si pot chiar sa cada niste pere iar vecinul uraste din tot sufletul perele... Gardul cu ce incomodeaza un drum? Stiu, am inteles, mai aveti nevoie de 60 de cm sa faceti manevre pe drum. Pe viitor poate va luati un microbuz de 5,2 m lungime... Si daca muta gardul si planteaza panselute asa cum insistati, sunteti sigur ca n-o sa le calcati la manevra de intoarcere?
In fine, chiar toata lumea pe-aici va spune ca gresiti, aveti tot dreptul sa continuati, inclusiv in instanta. Si aveti chiar si sanse sa castigati daca vecinii nu se apara sau daca se intampla sa nimeriti un judecator mai original. Dreptatea e una, justitia e alta... N-ar fi un precedent.
:offtopic:......greu de crezut ca avocatul contactat , va sustine "interpretarea originala" , ca sa ramanem in termeni de bun simt , in ceea ce priveste cei 60 de cm si limita de proprietate. Dar cu atat mai profitabil sa aperi un client ca dvs , fara sanse de reusita , dar solvabil , pornit , incapatanat .
E banal sa citesti textul de lege, sau sa pui o intrebare in cadrul serviciului urbanism din primarie. sau pur si simplu sa gandesti rational. Ati avea raspunsul gratis.
Practic , dvs. va traiti viata inconjurat de oameni cu care nu va intelegeti , e nociv si pagubos pe termen lung . Si credeti ca sunt rautaciosi si va invidiaza... Ce va face sa credeti ca va invidiaza...?? chiar credeti ca si-ar dori sa fie ca dvs...??!!
*** intrebarile de la sfarsit sunt retorice...dar cred ca veti raspunde oricum
Daca folosesti un anumit icon, tavalindu-te de ras, pentru a-ti demonstra astfel superioritatea forumistica, asta denota ca suferi de egocentrism si te supraapreciezi, dar nu inseamna ca esti superior altcuiva, ci dimpotriva! As fi ras si eu, un pic, de mine, daca mi-ati fi reprosat faptul ca am scris ,,autovehicol”, desi m-am corectat imediat de unul singur, sau ca am dat inteles diferit cuvintelor ,,parere” si ,,opinie”, desi aceste doua cuvinte sunt sinonime, numai ca, nu intotdeauna, cele doua cuvinte pot fi inlocuite unul cu celalalt, explicand acelasi text si context pentru a-l explica, dar asa... iar scrieti prostii! Din cele scrise de mine rezulta destul de clar ca am facut referire la gardul comun care desparte doi vecini, aflat in devalmasie, si nu la altceva! Un gard construit la strada nu poate fi considerat un gard comun:
Art. 590
In orase si la tara*), orice zid care serveste de despartire intre cladiri sau intre curte si gradina, si intre ograde la tara, se socoteste comun, daca nu exista titlu sau semn care ar proba contrariul.
Comun (conf. DEX) = Care aparține mai multora sau tuturor; care privește sau interesează pe mai mulți sau pe toți; de care se folosesc mai mulți sau toți; obștesc.
Gardul la drum se invecineaza cu drumul, dar nu este comun cu drumul, deoarece proprietarii drumului nu detin in devalmasie gardul care invecineaza drumul!
Bine ca unii, din cei care se dau drept detinatori absoluti ai cutumelor, nu sunt judecatori, adica nu judeca, ca s-ar duce naibii Sistemul juridic din Romania!
Pe asta ar fi trebuit sa o stiti, ca mai intai de toate trebuie sa merg la un mediator si ca, chestia cu respectarea distantei minime de 60 cm si aceea a drumului de servitute sunt doua spete diferite! Amestecati lucrurile, drumul public cu cel comun, dreptul de servitute cu limitele juridice ale dreptului de proprietate etc. Avocatul l-am contactat, deocamdata, doar pentru a ma consulta juridic! Nu ma intereseaza viitoare divagatii pe acest subiect, acesta fiind ultimul meu mesaj de raspuns pe acest subiect! Am scris, doar ptr. a nu lasa lumea in ceata, luand de bune prostiile scrise p-a’ci! Nu odata am observat ca unii, fara a avea cunostinte juridice temeinice sau experienta unor spete, isi dau cu parerea. Recomandarea mea este sa cititi, sa va documentati, si deabia dupa aceea sa va dati cu presupusul! Nu de putine ori, cei care mi-au raspuns, n-au fost avocati, sau altfel de juristi. Nici nu va dati seama cat de mult rau puteti face celor care va citesc, pronuntandu-va pe niste subiecte, lipsiti fiind de experienta juridica!
Legea se interpreteaza in litera si spiritul ei si nu dupa bunul plac al unora. Cititi inca odata art. 612:
- Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.
Mi-am dat eu acordul pentru asa ceva sau exista vreun inscris autentic semnat de mine?! Legiuitorul stie mai bine de ce a prevazut aceasta distanta de 60 cm a unei constructii fata de linia de hotar! Ce vreti mai clar de atat? E vorba despre distanta unei constructii fata de o linie si de nimic altceva, asa cum mi s-a sugerat p-a’ci! Legiuitorul nu specifica despre ce fel de constructii este vorba, prin constructii putandu-se intelege orice, gard, casa, garaj s.a.m.d. In schimb, legiuitorul precizeaza in celelalte articole cu privire la limitele juridice ale proprietatii, distanta unei plantatii, a ferestrei, a balconului etc. fata de linia de hotar, dar nu a unei constructii, derogarea de la distanta de 60 cm prevazuta de lege facandu-se doar cu acordul partilor! Gardul nu incomodeaza drumul, drumul fiind o cale de comunicatie, ci ma deranjeaza pe mine, unul din proprietarii drumului! Eu nu m-am gandit la acest lucru, ca voi face manevre cu masina pe, panselutele vecinului, ci la faptul ca pe timp de iarna nu vom avea unde sa dam deoparte zapada cazuta pe drum, neexistand un spatiu pentru indepartarea (depozitarea) acesteia!
Cat despre neincrederea insuflata, cum ca as pierde procesul pentru obtinerea dreptului de servitute... cititi va rog spetele asemanatoare, cu procese care au fost castigate de cei care au cerut un drum de servitute pentru auto! Masina e cumparata de vreo trei ani de zile, asa ca vecinii stiau prea bine ca nu voi avea suficient spatiu de manevra cu ea pe drum! In ceea ce priveste spatiul de manevra, m-am gandit la sezonul de iarna, atunci cand masina poate aluneca foarte usor si izbi de gardurile vecinilor! Chiar daca as fi pilot de formula I sau as avea senzori de parcare, riscul sa-mi lovesc masina pe timp de iarna de gardul vecinilor ,,bine intentionati” e foarte crescut!
Retoric scriind (adica persoanele cu limbarita, sa ma scuteasca) se spune ca, deobicei, atunci cand mai multe persoane afirma acelasi lucru au dreptate, dar nu e valabil si la noi, la romani, realitatea demonstrand de multe ori, din pacate, daca nu vrei sa ai de suferit, ca nu trebuie sa iei de bun ceea ce cred altii ca e bun si trebuie sa discerni foarte atent intre binele si raul a ceea ce se doreste sa ti se inoculeze, vigilenta necesitand a fi in crestere in raport cu persoanele de proasta factura, ignorante, fudule, banale, irationale si rau intentionate!
Art. 617
Dreptul de trecere
(1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.
(2) Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.
(3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.
Art. 618
Exercitarea dreptului de trecere în situaţii speciale
(1) Dacă lipsa accesului provine din vânzare, schimb, partaj sau dintr-un alt act juridic, trecerea nu va putea fi cerută decât celor care au dobândit partea de teren pe care se făcea anterior trecerea.
(2) Când lipsa accesului este imputabilă proprietarului care pretinde trecerea, aceasta poate fi stabilită numai cu consimţământul proprietarului fondului care are acces la calea publică şi cu plata dublului despăgubirii.
... Amestecati lucrurile, drumul public cu cel comun, dreptul de servitute cu limitele juridice ale dreptului de proprietate etc.
Scuze:
..., drumul comun (public) cu cel comun (privat)...
:magic:
:rofl: Dati-mi voie sa ma tavalesc si eu putin, nu din aer de superioritate, ci pe bune, mor de ras!
PS: Solvabil = Care este în stare să-și achite datoriile bănești; capabil să-și plătească datoriile.
Gard viu
Leordeanu
Am sadit gard viu in curtea proprietatea mea la 0,15 m langa gardul deja construit de mine avand bordura din ciment ,stalpi metalici si plasa de ... (vezi toată discuția)