avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... legea interzice preotului sa depuna marturie?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

legea interzice preotului sa depuna marturie?

va multumesc pentru raspunsuri doream sa stiu daca preotul ar fi pasibil de un proces penal sau ar putea sa si piarda slujba
iata si detaliile: in fapt este un proces de divort; preotul a aflat de la persoana reclamata ceea ce doreste sa probeze persoana reclamanta , insa nu cu titlu de spovedanie. Reclamantul nu are alt martor decat pastorul pentru a proba cele sustinute dar paratul afland ca persoana citata ca martor este pastorul l a amenintat printr o scrisoare(in prezent paratul se afla in inchisoare) ca il va reclama la forurile superioare pt ca un pastor nu are dreptul sa depuna marturie .

Va multumesc pentru atentie si daca aveti si alte lamuriri care m ar putea ajuta ca sa pot folosi depozitia unicului meu martor le astept .
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 18:09, 19 Mai 2009
Atata timp cat nu se produce divulgarea unor secrete pe care o persoană le deţine în virtutea profesiei ( spovedania in cazul de fata ) si care ar putea aduce grave prejudicii materiale sau morale unor persoane nu se poate avea in discutie nerespectarea unor dispoziţii legale si nici nu se săvârşeşte infracţiunea de divulgare a secretului profesional prevăzută în art.196 alin.1 Cod penal, preotul nu va fi pasibil de excludere sau alte masuri.
[EDITAT]
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
ContSters20980, utilizator
legea nu interzice preotului sa depuna marturie ci nu il obliga sa vina sa depuna marturie.
in orice proces ca sa participe ca martor , trebuie cumva sa ceara acordul protoeriei din care fac parte.
acum depinde de fiecare preot de cutuma locului in care isi desfasoara activitatea.
cu privire la spovedaniile enoriasului, k si avocatului ii este interzis sa dezvaluie secretul profesional.

av.m.vasilescu
trebuie clarificate cateva detalii:
1. daca slujitorul altarului este pastor, acesta automat face parte dintr-o denominatiune care nu practica spovedania.
2. nu exista nici o lege scrisa care sa interzica pastorilor, preotilor sau reverenzilor sa depuna marturie in instanta
3. dar, daca pastorul in cauza, depune marturie in baza zvonisticii sau a barfelor auzite, credeti ca e corect?
4. si daca totusi o face, ce masuri disciplinare pot lua cei din conducerea forurilor superioare?Il scoate din rai...:rolleyes:
Oricum, pe de alta parte, nu ni se pare corect sa "tragi pe cineva de limba", sa-ti spuna ce probleme are in casa si apoi sa folosesti ce ti-a spus impotriva lui in proces.Cu atat mai mult cu cat este vorba de probleme de familie.Cred ca pastorul ar trebui sa intervina pentru consiliere spirituala, concilierea conflictului, incercarea de-ai face sa nu divorteze si daca nu reuseste, ar fi bine sa nu se bage...;)
va dorim succes si multa intelepciune
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
Eu.Ro.Lex & Av. Martin Vasile Emil , Avocat
asa este eu.ro.lex...este o obligatie morala fata de clietii nostri, respectiv fata de enoriasi...sa nu divulgam secretul.
foarte des gasesc preoti sau avocati sau medici care incalca acest principiu moral.
da, nu mi se pare deloc corect sa discuti problemele personale ale clientului cu altii.Doar el vine la tine cu incredere sa fie ajutat, nu sa-l stie tot "satul" si aceasta cu atat mai mult cu cat este vorba de preoti.Din pacate avem o mare problema.Dupa spovedanie sau consiliere, preotul merge acasa, spune preotesei toate povestile, mai aud si copiii si apoi numai sa te tii bine...:secret:
pacat, dar adevarat...

Alte discuții în legătură

Legea interzice preotului sa depuna marturie utiliyator utiliyator Ce lege interzice unui slujitor al cultelor sa depuna marturie in un proces ? ART. 191 cod procedura civila Sunt scutiţi de a fi martori: 1. ... (vezi toată discuția)
In ce conditii un avocat nu poate depune marturie ? lala2011 lala2011 pe scurt , fostul avocat al paratului este chemat sa depuna marturie , de catre actualul avocat al paratului , vis a vis de faptele reclamantului? articole ... (vezi toată discuția)
Furt Roman85 Roman85 pomelnicul care lam dat preotului cu cererile melecare sunt intime.Pomelnicile care ajung la altar merg inapoi la persoana care vinde lumanarile ... (vezi toată discuția)