avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mai pot beneficia de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mai pot beneficia de indemnizatie de somaj?

am fost in somaj timp de 2 luni, dupa care am incheiat un contract de munca pe perioada nedeterminata cu o societate, dar dupa 3 saptamani a trebuit sa renunt prin notificare, deoarece conditiile spuse la inceput nu au fost respectate deloc.Intrebarea mea este: mai pot reveni sa beneficiez de somaj in continuare?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:39, 25 August 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:

a) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determinata mai mare de 12 luni;
...

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada determinata de cel mult 12 luni;
...
(3) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin. (1) lit. b), c), e)-i) si k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii situatiei care a condus la suspendare.
...

Art. 37^1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...

2. - Pentru ca ati incheiat un contract individual de munca (CIM) pe perioada nedeterminata a incetat plata indemnizatiei de somaj.
- Chiar daca a incetat CIM din motive neimputabile dvs. va trebui sa aveti alte 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

3. Daca ati fi incheiat un CIM pe perioada determinata de cel mult 12 luni, se suspenda plata indemnizatiei de somaj care s-ar fi reluat, de unde a ramas, la data incetarii CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa reiau indemnizatia de somaj? balanvaleriu balanvaleriu am stagiu de cotizare complet,adica de 12 luni,am vechime in munca de 30 ani iar in perioada 1.09.2011-13.11.2011 am beneficiat de indemnizatie de somaj dupa ... (vezi toată discuția)
Revenire din somaj econo econo Daca un angajat a fost dat in somaj si dupa cateva luni este chemat inapoi, el fiind inca somer indemnizat, i se reactiveaza vechiul contract sau se intocmeste ... (vezi toată discuția)
Somaj speranta1977 speranta1977 Buna ziua, Din 14.01.2015 sunt in somaj. As fi interesta sa stiu daca imi gasesc un loc de munca part time pe perioada determinata daca imi voi pierde somajul ... (vezi toată discuția)