avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident minor pe trecere de pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident minor pe trecere de pietoni

Buna ziua,
Acum cateva zile la o trecere de pietoni , pe banda a 2-a am acrosat un pieton la viteza f mica ..ma 10kmh in franare.Pietonul a fost impims,a facut cativa pasi dupa care a picat pe asfalt.Pietonul a avut o julitura la cot pt care i s-au acordat ingrijiri medicale.Mentionez ca la fata locului au sosit echipajele de la politie care au facut masuratori si cei de la ambulanta.Pietonul nu are nici o pretentie,nu a fost spitalizat.
Am fost sanctionat cu amenda si suspendarea permisului de conducere pe 30 de zile.
Din pacate lucrez ca sofer si am nevoie de carnet.
Cum pot contesta procesul verbal.Care ar putea fi motivele invocate.Mentionez ca nu am avut nici un antecedent rutier.
Cu datele furnizate este imposibil de stabilit daca va aflati in situatia imposibilitatii evitarii accidentului de circulatie. Accidentul s-a produs pe banda a doua. In aceasta situatie solutia cea mai probabila este ca puteati opri sa acordati prioritate de trecere pietonului. Aveati aceasta obligatie. Sper ca a doua oara nu va veti mai afla in situatia de a fi in concediu "fortuit" timp de 30 de zile.
ing. Ioan Ciobanu
Nu va fi angajata raspunderea civila a dumneavoastra.

Poate fi sesizata, insa, instanta civila.

ART. 196
Vătămarea corporală din culpă
(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1) - (3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
ART. 194
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.
ART. 195
Lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte
Dacă vreuna dintre faptele prevăzute în art. 193 şi art. 194 a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunere plangere, cat timp are dispozitie victima unui accident alexandru_cc2 alexandru_cc2 cat timp are la dispozitie victima unui accident de circulatie pe trecerea de pietoni sa depuna plangere penala impotriva autorului? (vezi toată discuția)
Accident rutier neacordare de prioritate cu 3 victme CristiHD CristiHD Sunt vinovat intr-un asfel de accident rutier neacordare de prioritate cu 3 victme Circumstante: - am intrat intr-o alta masina fara sa ma asigur - sunt 3 ... (vezi toată discuția)
Accident, despagubiri vlaad1 vlaad1 Buna ziua, Am avut un accident cu un an si jumatate in urma. Un taxi a derapat in fata mea si a intrat pe contrasens. Am avut un brat rupt si o entorsa. Am ... (vezi toată discuția)