avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... lnselaciune la casa de amanet
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

lnselaciune la casa de amanet

Buna ziua!

Lucrez la o casa de amanet si am probleme cu un client care a adus un lant, doar pe deasupra aur iar in interior cu pilitura. Contractul e facut pe 30 zile si este inca valabil. As vrea sa merg la politie sa fac plangere, dar mi-a spus cineva ca atata timp cat este inca valabil contractul nu se poate incepe procedura de recuperare a banilor. Am sunat clientul si a zis ca nu stia ca e asa si ca o sa vina sa-l ridice. La firma avem toate filmarile, acesta incercand sa mai dea un lant la fel si la alt punct.
Ce credeti ca as putea sa fac? Va rog sa-mi raspundeti. Este vorba de o suma destul de mare si nu mi se pare normal sa o platesc eu.
anonim85 a scris:

Buna ziua!

Lucrez la o casa de amanet si am probleme cu un client care a adus un lant, doar pe deasupra aur iar in interior cu pilitura. Contractul e facut pe 30 zile si este inca valabil. As vrea sa merg la politie sa fac plangere, dar mi-a spus cineva ca atata timp cat este inca valabil contractul nu se poate incepe procedura de recuperare a banilor. Am sunat clientul si a zis ca nu stia ca e asa si ca o sa vina sa-l ridice. La firma avem toate filmarile, acesta incercand sa mai dea un lant la fel si la alt punct.
Ce credeti ca as putea sa fac? Va rog sa-mi raspundeti. Este vorba de o suma destul de mare si nu mi se pare normal sa o platesc eu.

Ca sa platiti dvs. depinde in ce masura puteati desoperi ca era asa lantul.
Daca nu aveti culpa firma de amanet suporta paguba si nu dvs.
Problema este insa aceea ca va vor opri bani in mod nelegal si va trebui sa va judecati cu firma.
Puteti apela si la avocat daca va opreste din salariu dar deja incepeti sa faceti cheltuieli si sa va pregatiti de proces.

Plangere se poate face si mai devreme dar daca va da banii nu are sens deranjul.
Nici politia nu are chef sa ia declaratii pana cand nu va lamuriti problema.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 August 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
DlGoe a scris:

Ma amuza cand vad cum va ,,scapa" un alt aspect : ca tipul, teparul, e mai istet decat cei de la casa de amanet.
Ce se face casa de amanet daca la expirarea perioadei vine tipul sa-si rascumpere lantul si constata ca vreti sa-i dati un junk (un gunoi!), ceva ce nu aduce nici pe departe cu lantul de aur pe care vi l-a lasat el zalog?!
Cum dovedeste asta? Simplu: profita de prostia celor de la casa de amanet si scoate chitanta unde, ATENTIE! lucratorul casei de amanet a scris, lant aur, X grame, Y carate, model... cu pandativ (adica medalion)...etc, etc...
Asa-i ca scenariul meu, perfect posibil, este din alt film?
Sigur, puteti sa va adresati organului de politie, doar ca ati putea avea o mica problema : asa, usor-usor, sa ajungeti din escrocat, escroc :yes:

nu e posibil scenariul, pentru ca e mai simplu si mai eficient (fara nicio bataie de cap) ca tipul sa nu mai rascumpere nimic (sa nu mai calce pe acolo) si sa ramana cu banii (echivalentu' lantului de "AUR", luati cu imprumut)!

pentru ca are in mana chitanta (pe care, eventual, o arata si politiei) pe care lucratorul casei de amanet a scris (cu manuta lui) lant aur, X grame, Y carate, model... cu pandativ (adica medalion)...etc, etc...

nota:
sigur, e posibil si ca lucratorul de la amanet (poare chiar, mai degraba, patronul) sa fi inlocuit el, insusi, lantu' bun (sa-l subtilizeze) cu un "junk" si sa-l dea tipului inapoi (la rascumparare), ca n-are cum sa verifice, contra lantului bun (subtilizat)..
asa ca, intr-adevar, nu se stie care e escrocul. pare o lupta care pe care (e mai escroc).
Buna ziua,

Eu inteleg altceva. Initiatorul topicului spune ca obiectele sunt verificate atat cat se pot verifica de ei, cei de la ghiseu si in conformitate cu regulile casei de amanet..adica, daca clientul spune ca vrea sa il ridice nu se taie, din cate am inteles, decat ulterior..Deci, daca aceasta este o regula interna iar cel de la ghiseu a urmat-o intocmai, de ce este el/ea vinovat/a? Adica daca nu avea cum sa afle exact din ce era lantul pt ca, conform regulilor nu putea taia obiectul la momentul lasarii in amanet, de ce este vina acesteia/acestuia?
Intreb si eu ca prostul: nu ar trebui sa se ataseze si una / mai multe poze cu obiectul predat?...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselaciune - amanet anonim85 anonim85 Buna ziua! Lucrez la o casa de amanet si in sept am depus o plangere pentru o inselaciune. O persoana a lasat in amanet ( in regim de amanet, nu de vanzare) un ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns ..! Florentina-Elena Florentina-Elena Buna seara. Am o problema si as dori sa ma lamureasca cineva care a fost patit ca si mine despre acest aspect . Lucrez la o casa de amanet si in urma cu o ... (vezi toată discuția)
Am amanetat o bijuterie despre care nu stiam ca e falsa blecota blecota in urma cu ceva timp am achizitionat de la o persoana o bijuterie despre care am fost convins ca este din aur, am verificat-o la bijutier si am fost convins ... (vezi toată discuția)