avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Taxe catre stat PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Taxe catre stat PFA

Am infiintat de 2 saptamani un PFA, nu am angajati. Ma intereseaza ce taxe si impozite se platesc catre stat ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ecomagazin , utilizator 11:00, 8 Septembrie 2014
Buna ziua,

In termen de 15 zile de la infiintare trebuie sa mergeti la AF de care apartineti pentru a va inregistra fiscal.
Pentru aceasta trebuie sa completati declaratia 220 privind venitul estimat.
Aveti posibilitatea sa optati pentru modalitatea de impunere, adica in sistem real sau pe norme de venit daca va permite codul CAEN.
Ca si impozite , PFA are urmatoarele obligatii:

- CASS 5,5% si Impozit pe venit 16% - acestea doua sunt obligatorii
- CAS - daca salariatul nu este asigurat al sistemului public de pensii- 31,3% din venitul declarat. nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Mai multe amanunte gasiti aici:

www.avocatnet.ro/content/art...
In completare la ce a spus Irina DONTU, titularul unei P.F.A. nu are obligatia platii C.A.S., chiar daca nu este salariat, in cazul in care obtine un venit anual (incasari - plati) mai mic decat 35% x salariul mediu x 12 (daca nu functioneaza anul calendaristic intreg, cum e cazul dvs., se calculeaza proportional cu lunile lucrate).

Pentru anul 2014 acest venit este de 35% x 2298 x 12 = 9652 lei.

In cazul dvs. pentru a nu plati C.A.S. in 2014 nu trebuie sa depasiti 35% x 2298 x 5 = 4022 lei.

Atentie! Pentru a beneficia de acest lucru nu trebuie sa depuneti la fisc declaratia 600.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns, sa inteleg ca profitul nu trebuie sa depaseasca 4022 lei sau incasarile? Daca pana la sfarsitul anului ies pe pierdere de -5000 lei este o problema? Multumesc mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infintare firma transport marfa nastasecornel nastasecornel Doresc sa infiintez o firma de transport marfa.Detin o autoutilitara de 3,5 tone. Veau sa am o contabilitate simpla chiar poate fara contabila. Sa fie ... (vezi toată discuția)
Neplata contributie la pensie pentru pfa alexa8888 alexa8888 Buna ziua! Am un PFA din ianuarie 2012, iar in iulie 2012 m-am angajat. In cele 6 luni cat nu am fost angajata nu am platit pensia si nici nu am contract ... (vezi toată discuția)
Impozit pfa sergiuzaharie sergiuzaharie Buna ziua. Am 18 ani, si la sfarsitul anului trecut am inceput sa lucrez ca Freelancer. Recent mi-am inregistrat si un PFA, am fost la finante unde mi s-a ... (vezi toată discuția)