avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Este sau nu operatiune triunghiulara???
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Este sau nu operatiune triunghiulara???

Firma mea B cumpara plante scutite de tva cf art 160 de la o firma din Romania A.
Ulterior B vinde in Italia aceste plante catre C , doar ca marfa nu paraseste teritoriul Romaniei ci pleaca din Spania de la un laborator -furnizorul lui A.
Tot laboratorul din Spania suporta cheltuielile de transport pana in Italia.
Eu am declarat in 390 livrare triunghiulara dar nu cred ca este ok.
Ce parere aveti?
Mentionez ca toate partile implicate au cod WIES iar pe CMR la rubrica 1 este trecut expeditorul(laboratorul din Spania) si la rubrica 2/24 este trecut clientul din Italia.

Va multumesc
In Codul fiscal avem:



ART. 160 Măsuri de simplificare

[...]

(5) Prevederile prezentului articol se aplică numai pentru livrările de bunuri/prestările de servicii în interiorul ţării.



iar in Normele metodologice avem:



ART. 160

82. (1) În sensul art. 160 alin. (5) din Codul fiscal, prin livrări de bunuri/prestări de servicii în interiorul ţării se înţelege operaţiunile realizate numai între persoane care sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, care au locul livrării sau locul prestării în România conform art. 132, respectiv art. 133 din Codul fiscal, şi sunt operaţiuni taxabile conform titlului VI din Codul fiscal.



Nefiind livrare de bunuri in interiorul tarii, nu puteti aplica masurile de simplificare prevazute la art. 160.
Ok,am inteles asta,cumpar marfa de la un furnizor din Romania cf art 160 si aplic taxare inversa.
Intrebarea era legat de vanzarea mea in Italia a acestei marfi daca se considera operatiune triunghiulara deoarece pleaca din Spania in Italia?
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 August 2014
cristina_garea, utilizator
Nu puteti aplica art. 160 pentru ca nu e livrare de bunuri in interiorul tarii si nu e operatie triunghiulara pentru ca furnizorul dvs. e o societate din Romania.
Daca marfa pleaca din Spania catre Italia si se factureaza catre RO atunci este triunghiulara.
Dar..pe traseu este firma din Romania ( nu dvs, cealalta care va factureaza) care, din cate am inteles, face factura catre dvs fara a face o livrare, deci trebuie sa o faca cu tva !!!
Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2014
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitati economice desfasurate pe teritoriul italiei. regimul tva paolo979 paolo979 S.C. ROM. (platitoare TVA 19%) achizitioneaza marfa de la Furnizor: S.C .ITALIA (platitor TVA 20%). Furnizorul (S.C. ITALIA) trimite factura catre S.C. ROM: ... (vezi toată discuția)
Cmr-ul este obligatoriu pentru transportul de marfa intre tarile ue misstral misstral Daca trimit o marfa din Romania in Italia , avand ca document insotitor un aviz ,mai am nevoie si de CMR? Cum pot face dovada efectuarii transportului daca ... (vezi toată discuția)
Caz facturare tva ue Cik22 Cik22 Societate (SRL) din Romania, platitoare TVA (neinscrisa in ROI), comercializeaza diverse produse cu amanuntul. Ocazional, o societate comerciala din UE ... (vezi toată discuția)