avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Santaj folosind drepturile de autor.
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Santaj folosind drepturile de autor.

Buna ziua,
Azi am intampinat o problema la care as dori sa cer sfaturi.
Dupa ce am plecat anul trecut de la fostul meu angajator, am mai luat o lucrare (lucrez ca art director) pe care nu vrea sa mi-o plateasca (cu toate ca exista contract). Ca sa ma oblige sa accept neplata contractului mi-a spus ca m-a dat in judecata, motivul: cand am plecat de la el, dupa 1.5 ani, mi-am luat lucrarile pe care le-am realizat si mi-am facut portofoliu (site) in care le-am prezentat. Mentionez ca am dat la fiecare credit ( unde a fost realizata, adica agentia, cine a mai lucrat la lucrare, etc) mentionand evident si partea mea de munca. El spune ca nu am voie (in contractul de munca, nu e stipulat nimic despre asta) sa folosesc materialele, chiar daca am precizat sursa, etc. Si mi-a dat 1 sapt (santaj) sa ma hotarasc ce fac.
Ideea e ca am plecat destul de certati cand am demisionat si daca nu imi luam acele lucrari e ca si cum ( pentru domeniul meu) as fi dormit 1.5 ani.

Ce ma sfatuiti sa fac, ce e de facut...? Va multumesc.
(portofoliul se afla la www.andreicarcea.com)

later edit: am uitat un lucru esential cred: eu am fost asociat la firma cu 6 parti din 20, pe perioada care acopera lucrarile luate.
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
stamper, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 15:49, 14 Iunie 2009
Nu am pretentia ca voi da raspuns complet , e si o speta juridica aici, la care specialistii de pe forum sigur vor raspunde.
Va pot spune doar , din punctul de vedere al codului fiscal cum este definita relatia angajat/angajator si conceptul de munca dependenta :
Iata ( din norme cod fiscal )
67. Veniturile de natură salarială prevăzute la art. 55 din Codul fiscal, denumite în continuare venituri din salarii, sunt venituri din activităţi dependente, dacă sunt îndeplinite următoarele criterii:

- părţile care intră în relaţia de muncă, denumite în continuare angajator şi angajat, stabilesc de la început: felul activităţii, timpul de lucru şi locul desfăşurării activităţii;

- partea care utilizează forţa de muncă pune la dispoziţia celeilalte părţi mijloacele de muncă, cum ar fi: spaţii cu înzestrare corespunzătoare, îmbrăcăminte specială, unelte de muncă şi altele asemenea;

- persoana care activează contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea ei intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;

Ma gindesc ca , din acest punct de vedere, Dvs fiind angajat nu aveti drept de proprietate asupra creatiilor , ci ele apartin angajatorului, care , pentru acele creatii v-a platit cu salariu .
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc, insa imi este greu sa interpretez aceasta lege.
Nu schimba cu nimic faptul ca am fost asociat cu el pe perioada in care am realizat acele lucrari( eu 6 parti, el 14)? Faptul ca am precizat in prezentare agentia unde s-a creat, si toti coautorii nu ajuta (nu creaza nici un prejudiciu niciunei parti implicate)?

Multumesc
Portofoliul a fost si este utilizat doar de prezentare a potentialului creativ. Nici o lucrare din el nu a fost folosita de terti (nici un catalog nu a fost multiplicat, etc), deci doar de prezentare.

Alte discuții în legătură

Clauze contractul individual de munca tartalak tartalak dreptul de proprietate intelectuala-toate drepturile de proprietate intelectuala definite conform legii asupra operelor create de salariat in cadrul ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor in grafica krokodil3 krokodil3 Buna ziua, Am o neliniste de cateva zile si sper sa primesc un raspuns de la dumneavoastra. Sunt angajat in cadrul unei companii si incadrat in cartea de ... (vezi toată discuția)
Proprietatea intelectuala in caz de demisie OWARDO OWARDO As vrea sa stiu mai multe despre acest subiect sau ce lege si in ce conditii este reglementat acest aspect. Nu mi s-a pare corect ca o firma sa se foloseaca de ... (vezi toată discuția)