avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Santaj folosind drepturile de autor.
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Santaj folosind drepturile de autor.

Buna ziua,
Azi am intampinat o problema la care as dori sa cer sfaturi.
Dupa ce am plecat anul trecut de la fostul meu angajator, am mai luat o lucrare (lucrez ca art director) pe care nu vrea sa mi-o plateasca (cu toate ca exista contract). Ca sa ma oblige sa accept neplata contractului mi-a spus ca m-a dat in judecata, motivul: cand am plecat de la el, dupa 1.5 ani, mi-am luat lucrarile pe care le-am realizat si mi-am facut portofoliu (site) in care le-am prezentat. Mentionez ca am dat la fiecare credit ( unde a fost realizata, adica agentia, cine a mai lucrat la lucrare, etc) mentionand evident si partea mea de munca. El spune ca nu am voie (in contractul de munca, nu e stipulat nimic despre asta) sa folosesc materialele, chiar daca am precizat sursa, etc. Si mi-a dat 1 sapt (santaj) sa ma hotarasc ce fac.
Ideea e ca am plecat destul de certati cand am demisionat si daca nu imi luam acele lucrari e ca si cum ( pentru domeniul meu) as fi dormit 1.5 ani.

Ce ma sfatuiti sa fac, ce e de facut...? Va multumesc.
(portofoliul se afla la www.andreicarcea.com)

later edit: am uitat un lucru esential cred: eu am fost asociat la firma cu 6 parti din 20, pe perioada care acopera lucrarile luate.
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
stamper, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 15:49, 14 Iunie 2009
Deci, pana la urma cum procedez?
Mai intii, va felicit ! Aveti talent ! =D>

Apoi , uitati ce am mai gasit :
În situaţia existenţei unei activităţi dependente ca urmare a unei relaţii de angajare, remuneraţia prestărilor rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuală care intră în sfera sarcinilor de serviciu reprezintă venituri de natură salarială, conform prevederilor menţionate în mod expres în contractul dintre angajat şi angajator, şi se supun impozitării potrivit prevederilor cap. III "Venituri din salarii" al titlului III din Codul fiscal.

Veniturile reprezentând drepturi băneşti ale autorului unei realizări tehnice nu sunt considerate, din punct de vedere fiscal, venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

25. Persoanele fizice angajate, precum şi cele care încheie contracte, altele decât cele prin care sunt reglementate relaţiile de angajare, şi care desfăşoară activităţi utilizând baza materială a angajatorului sau a celeilalte părţi contractante, în vederea realizării de invenţii, realizări tehnice sau procedee tehnice, opere ştiinţifice, literare, artistice etc., obţin venituri de natură salarială.

Interpretez si sper sa nu gresesc dpdv juridic : daca ati avut o relatie de natura salariala , atunci ceea ce ati creat nu va apartine . Apartine firmei.
Faptul ca sinteti asociat nu cred ca va drept de proprietate intelectuala asupra creatiei.

Va pot sugera o noua discutie , si un compromis ....
Nu pot alege care ...
multumesc de apreciere. Nu prea am ce discuta cu el. El mi-a dat 1 sapt sa ma gandesc ce fac, si probabil vrea sa renunt la banii pe care mi datoreaza prin contract (intre el si pfa-ul meu) si sa renunt la site.
Nu ati incalcat legea, in sensul in care fostul partener va acuza, nu trebuie sa cedati presiunilor. Aveti dreptul sa solicitati plata in contrapartida prestatiilor efectuate in favoarea fostei firme. Nu stiu daca mai sunteti asociat al firmei in cadrul careia ati activat ca si art director, dar calitatea de asociat da nastere la un alt gen de drepturi si obligatii in favoarea dumneavoastra, decat cele ale unui angajat. Este important de cunoscut in detaliu contractul pe care l-ati avut ca si art director (competente, atributii, responsabilitati, beneficii) si daca exista mentionat un eventual caracter secret al lucrarilor, o interdictie contractuala de prezentare, chiar si cu titlul de exemplu, a operelor la care ati contribuit pe durata activarii in cadrul acelei firme. Fostul partener nu poate sustine ca ati facut publice opere de creatie sub numele dumneavoastra in beneficiu exclusiv in mod nejustificat, daca exista mentiunea autorului/autorilor, iar prin prezentarea sumara a lucrarilor nu ati facut decat sa informati clientii cu privire la potentialul creativ pe care il detineti. Ulterior predarii catre beneficiari, lucrarile in cauza au fost aduse deja la cunostinta publicului, acesta fiind si scopul urmarit de beneficiarii lucrarilor, de a-si face cunoscute competentele, aria de activitate etc, anterior integrarii unora cu titlul de exemplu in site-ul dumneavoastra. Prezentarea lucrarilor la realizarea carora care ati participat nu a condus la un beneficiu patrimonial direct care sa prejudicieze fostii colaboratori, sunt doar exemple cu privire la posibilitatile profesionale si artistice ale dumneavoastra. Va recomand sa luati legatura cu beneficiarii lucrarilor anterioare, am observat ca par a fi niste cataloage de prezentare, si sa le cereti acceptul scris sa le prezentati ca parte a realizarilor dumneavoastra profesionale. De asemenea, este important sa studiati clauzele contractuale in baza carora beneficiarii lucrarilor prezentate pe site-ul dumneavoastra au obtinut operele pe care le-ati realizat la firma anterioara si ce consecinte juridice are predarea operelor catre beneficiar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretarea noilor modificari a codului fiscal corinuta corinuta Buna! As dori sa aflu daca se incadreaza ca si activitate dependenta un contract de drepturi de autor, pentru punctul c), deoarece ar face referire la ... (vezi toată discuția)
Mesaj catre consultanti ! taticutzul taticutzul Sunt administrator la un srl -consultanta in afaceri si management si am un contract de intermediere vanzari platit cu comision din vanzari negociat lunar in ... (vezi toată discuția)
Pfa + contract de munca la aceeasi firma izabelam6 izabelam6 Buna ziua, Este legal ca o firma sa aiba o persoana ca angajat cu carte de munca si cu aceeasi persoana sa incheie si un contract PFA ? (vezi toată discuția)