avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adunare Generala Extraordinara
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adunare Generala Extraordinara

Va prezint pe scurt o situatie din asociatia de locatari din care fac parte, cu rugamintea de a ma lamuri ce putem face.
1. In februarie 2014 am ales conducerea asociatiei: presedinte si comitet executiv nou, administrator, casier si cenzor, aceeasi oameni.
2. In martie 2014 a inceput executia fondului special al asociatiei (in care erau cam 600 milioane vechi) cu investitii majore pe scara presedintelui si a unora dintre locatari. Precizez ca in Adunarea generala nu s-a hotarat inceperea acestor lucrari.
3. Au aparut nemultumiri din partealocatarilor, si atunci a inceput scandalul dintre administrator si presedinte.
4. Presedintele a comandat audit pentru administrator (se aude ca un prieten), dar in Raportul de audit nu se mentioneaza nicio infractiune financiar contabila.
5. Cu toate acestea, presedintele desface contractul de munca al administratorului, fara a fi mandatat de Adunarea Generala.
6. La o zi dupa desfacerea contractului de munca al administraorului, presedintele convoaca Adunare Generala Extraordinara, prin afis la sediul asociatiei si la scarile de bloc, peste 3 zile (pe 25 se desface contracul, pe 26 apare afis de convocare a A.G pentru data de 29)
7. Pe 29 ne-am prezentat la locul precizat in afisul de convocare, doar ca sala respectiva era incuiata iar dupa 1/2 ora de stat in strada, presedintele a spus ca Adunarea Generala este reconvocata pentru data de 8 a lunii urmatoare si ca nu a mai inchiriat sala pentru ca era sigur ca nu va fi cvorum.
8. Eu personal am cerut incheierea unui proces-verbal, in care sa se mentioneze ca sedinta nu a avu cvorum, si ca s-a tinut in strada.
9. Presedintele mi-a aratat atunci un P.V gata scris, dar in care se spunea ca sedinta s-a desfasurat in locatia mentionata in afisul de convocare.

In speranta ca nu v-am plictisit, va rog sa-mi spuneti daca acest mod de a proceda al presedintelui, nu este un act in forta, menit de a arata ca el este cel care detine suprematia in asociatie. De altfel, cand il itrebam daca e legal ce face, raspunde cu injurii ca sa lasam legea, ca el face ce vrea. Are un grup de adepti, carora le-a facut din fondul special fel de fel de reparatii (cu personal fara contract). Avem semnale ca administratorul a actionat in instanta desfacerea contractului de munca si ca asociatia va fi pusa in situatia sa plateasca salariul ce s-ar fi cuvenit administratorului pe perioada cat a avut contractu desfacut, ca vom plati noi auditul cerut de presedinte, si inca unul pe care-l va cere instanta.

Fiind de fapt un reazboi intre presedinte si administraor, pot proprietarii sa nu fie incusi in plata eventualeor prejudicii constatate de instanta?

Va multumesc, si imi cer scuze pentru multitudinea faptelor prezentate.

Ilinca Mihaila
Cel mai recent răspuns: Ilinca1958 , utilizator 18:21, 11 Septembrie 2014
In conditiile in cvare PV al adunarii generale nu contine semnaturile munarului minimum necesar asigurarii cvorului,adunarea generala nu intruneste copnditiile legal prevazute,hotararile acesteia sunt nule de drept
Referitor la prejudicii,este necesar sa precizati concret hotararea instantei
@Ilinca1958,

1. In februarie 2014 adunarea generala si-a depasit atributiunile prin alegerea administratorului, acsierului si chiar a cenzorului daca e din afara asociatiei.
2. Comitetul executiv, condus de presedinte trebuie sa duca la indeplinire hotararile adunarii generale cu privire la investitii asa cum au fost aprobate in BVC.
3. Nemultumirile locatarilor au dus la scandalul dintre presedinte si administrator, probabil pe fondul greselii de la punctul 1.
4. Este bine ca s-a efectuat o verificare financiar-contabila si e si mai bine expertul a constatat ca nu sunt probleme.
5. Presedintele si numai presedintele poate desface contractul de munca al administratorului ca si al oricarui alt salariat. Daca a respectat Codul muncii e in regula iar daca nu l-a respectat poate avea probleme din partea ITM-ului sau justitiei. Pentru a desface CIM al unui salariat, presedintele nu trebuie sa fie mandatat de adunarea generala.
6. Presedintele poate convoca oricand adunarea generala dar cu respectarea legii si nu o convoaca doar cu 3 zile inainte.
7. Corect si legal era sa convoace adunarea generala cu cel putin 7 zile inainte de data tinerii adunarii. Apoi, daca se constata ca nu se intruneste cvorumul putea sa convoace adunare in maxim 10 zile, adica dupa una, doua...noua zile. Asa a inversat termenele.
8. Da, trebuie incheiat un PV in care sa se spuna ca nu s-a intrunit cvorumul si ca se reconvoaca adunarea la data, ora, locul... Ca s-a tinut in strada ori intr-o incapere nu prea are importanta pentru deoarece cvorum tot nu era. Poate a facut o economie din banii asociatiei.
9. E bine ca exista acel PV si ramane valabil indiferent unde s-a tinut sedinta.

Dupa cum am mai spus, s-a gresit de la adunarea generala. Apoi presedintele nu a convocat adunarea generala in termenele stabilite de lege. Probabil a facut-o din necunoasterea legii si nu neaparat sa-si arate muschii.
Dar care era ordinea de zi anuntata pentru aceasta adunare generala?
Poate a trecut pe ordinea de zi alegerea comitetului si a presedintelui si-atunci la adunarea reconvocata alegeti alt presedinte si-ati rezolvat o problema.

Multumesc mult pentru raspuns.

Am gresit cand am spus ca am ales administratorul casierul si cenzorul. Am ales doar comitetul executiv si cel care a avut mai multe voturi a devenit presedinte. Administratorul cenzorul si casierul au fost incadrati cu contract de mandat sau cam asa ceva.

In legea 230/2007, la Art 27 lit. d. se spune ca "Adunarea Generala mandateaza comitetu executiv reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari pentru angajarea si eliberarea din functie a persoanei care ocupa functia de administrator imobile sau a altor anjajati ori prestatori, in scopul administrarii si bunei functionari a cladirii."

Ordinea de zi era discutarea desfacerii CM a administratorului si alegerea CE, pentru ca inainte de desfacerea CM a admnistratorului, CE era incomplet, ca un membru si-a dat demisia.

Procesul verbal trebuia semnat de toti participantii (in jur de 20) sau doar de Comitetul Executiv?

Proprietarii au fost deranjati de faptul ca sedinta s-a tinut in strada, si presedintele a intocmit procesul verbal (sau a venit cu el gata scris?) fara sa ne spuna nimic. A fost o actiune in forta, prin care a vrut sa arate ca el e seful si face ce vrea. A fost atentionat ca nu poate convoca sedinta in data de 26 pentru 29, si exista inscrisuri in acest sens.

Am inteles ca nu putea sa faca lucrari de reparatii si modernizare - incepand chiar cu scara lui- daca acestea nu au fost aprobate de Adunarea Generala. Este adevarat? Este acesta caz penal? Ca e vorba de aprox. 600 milioane vechi, din care mai exista in acest moment cam 55.

Poate deconta presedintele bonuri de benzina la Asociatie si cartele de telefon?


Va multumesc inca o data pentru raspuns


Angajarea sau desfacerea CIM al administratorului este de competenta comitetului executiv si nu a adunarii generale, asa ca nu avea ce sa caute pe ordinea de zi acest subiect.
Procesul verbal intocmit cu ocazia adunarii generale trebuie semnat doar de membrii comitetului executiv si nu de toti participantii la adunare.
Faptul ca lucrarile incep de la o scara si nu de la alta, se stabileste in comitetul executiv care poate avea in vedere urgenta, gradul de degradare, contributia proprietarilor de pe acea scara s.a.m.d.
Discutam de "caz penal" atunci cand presedintele a inselat, a sustras banii, a facut vreo inginerie prin care si-a insusit o parte din banii proprietarilor, si-a creat avantaje materiale in mod ilegal...
Decontarea unor cheltuieli ca bon de benzina ori cartele telefonice se poate face legal daca este necesar. De exemplu in loc sa plateasca de mai multe ori masini (taxi) pentru a transporta materialele, transport ce ar fi costat 300 lei, s-a discutat in comitet si-au ajuns la concluzia ca e mai bine sa deconteze un bon de 100 lei presedintelui ca sa mearga cu masina lui, e in avantajul asociatiei, al proprietarilor...
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2014
Adriantot, moderator
Vă rog să-mi spuneţi dacă cererea de demisie a Preşedintelui unei asociaţii de proprietari se supune la vot în Adunarea Generală, sau este un act unilateral. Si unde se contabilizează abţinererile de la vot: la cele pro, la cele contra sau nu se iau în calcul?

Vă mulţumesc

Alte discuții în legătură

Convocator ședința adunarea generală a proprietarilor Dragos248 Dragos248 Buna ziua, convocatorul ședinței de adunare generală a proprietarilor a fost transmis via mediu informare Watap, pe grupul blocului din asociația de ... (vezi toată discuția)
Adunare extraordinara de revocare a presedintelui Elena Grigorescu Elena Grigorescu Un grup de 14 locatari din care 10 sunt membrii ai Asociației de proprietari s-au întrunit pentru a demite președintele Asociației. Menționez ca la ora ... (vezi toată discuția)
Delegare 123321123 123321123 presedintele a demisionat,vicepresedintele nu mai poate indeplini atributiunile presedintelui...poate delega orice persoana pt indeplinirea atributiilor sau ... (vezi toată discuția)