avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adunare Generala Extraordinara
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adunare Generala Extraordinara

Va prezint pe scurt o situatie din asociatia de locatari din care fac parte, cu rugamintea de a ma lamuri ce putem face.
1. In februarie 2014 am ales conducerea asociatiei: presedinte si comitet executiv nou, administrator, casier si cenzor, aceeasi oameni.
2. In martie 2014 a inceput executia fondului special al asociatiei (in care erau cam 600 milioane vechi) cu investitii majore pe scara presedintelui si a unora dintre locatari. Precizez ca in Adunarea generala nu s-a hotarat inceperea acestor lucrari.
3. Au aparut nemultumiri din partealocatarilor, si atunci a inceput scandalul dintre administrator si presedinte.
4. Presedintele a comandat audit pentru administrator (se aude ca un prieten), dar in Raportul de audit nu se mentioneaza nicio infractiune financiar contabila.
5. Cu toate acestea, presedintele desface contractul de munca al administratorului, fara a fi mandatat de Adunarea Generala.
6. La o zi dupa desfacerea contractului de munca al administraorului, presedintele convoaca Adunare Generala Extraordinara, prin afis la sediul asociatiei si la scarile de bloc, peste 3 zile (pe 25 se desface contracul, pe 26 apare afis de convocare a A.G pentru data de 29)
7. Pe 29 ne-am prezentat la locul precizat in afisul de convocare, doar ca sala respectiva era incuiata iar dupa 1/2 ora de stat in strada, presedintele a spus ca Adunarea Generala este reconvocata pentru data de 8 a lunii urmatoare si ca nu a mai inchiriat sala pentru ca era sigur ca nu va fi cvorum.
8. Eu personal am cerut incheierea unui proces-verbal, in care sa se mentioneze ca sedinta nu a avu cvorum, si ca s-a tinut in strada.
9. Presedintele mi-a aratat atunci un P.V gata scris, dar in care se spunea ca sedinta s-a desfasurat in locatia mentionata in afisul de convocare.

In speranta ca nu v-am plictisit, va rog sa-mi spuneti daca acest mod de a proceda al presedintelui, nu este un act in forta, menit de a arata ca el este cel care detine suprematia in asociatie. De altfel, cand il itrebam daca e legal ce face, raspunde cu injurii ca sa lasam legea, ca el face ce vrea. Are un grup de adepti, carora le-a facut din fondul special fel de fel de reparatii (cu personal fara contract). Avem semnale ca administratorul a actionat in instanta desfacerea contractului de munca si ca asociatia va fi pusa in situatia sa plateasca salariul ce s-ar fi cuvenit administratorului pe perioada cat a avut contractu desfacut, ca vom plati noi auditul cerut de presedinte, si inca unul pe care-l va cere instanta.

Fiind de fapt un reazboi intre presedinte si administraor, pot proprietarii sa nu fie incusi in plata eventualeor prejudicii constatate de instanta?

Va multumesc, si imi cer scuze pentru multitudinea faptelor prezentate.

Ilinca Mihaila
Cel mai recent răspuns: Ilinca1958 , utilizator 18:21, 11 Septembrie 2014
Demisia este un act unilateral de vointa si nu se supune la niciun vot, nici in AG, nici in sedintele de comitet executiv.
Se scrie, se depune la asociatie si restul comitetului ia act si procedeaza in consecinta pentru alegerea unui alt presedinte.
Sper sa nu abuzez de amabilitatea dumneavoastra, dar asociatia din care fac parte e intr-o degringolada totala. Asa cum am spus in primul mesaj, a aparut o neintelegere intre presedinte si administrator (eu nu sunt nici unul nici altul). La AG extraordinara, s-a propus adaugarea pe ordinea de zi demiterea intregii conduceri si alegerea alteia. S-a votat propunera aproape in unanimitate. Numai ca, presedintele, care conducea sedinta, a scos o demisie, a citit-o si a supus-o la vot (cine vrea ca el sa-si dea demisia si cine e impotriva). Au fost 26 voturi pentru demisie, 27 impotriva si 18 abtineri. S-a considerat ca presedintele nu trebuie sa-si dea demisia, desi au fost luari de pozitie, impotriva acestei proceduri si numaratori. Nu s-a mai pus in discutie propunerea adaugata pe ordinea de zi, aceea de demitere a intregii conduceri si propuneri de alti membri, asa ca, a ramas acelasi presedinte.
S-a ales doar CE.

In acest caz, poate fi initiata o actiune in instanta, pentru anularea acestei hotarâri? Asta în cazul în care sunt trecute aceste aspecte in procesul verbal. Ca deocamdata, desi am facut cerere pentru o copie de pe procesul verbal, inregistrata la asociatie, presedintele nu a vrut sa-mi dea pe motiv ca trebuie sa ceara acceptul CE. Eu stiu ca proprietarii au acces la documentele asociaţiei. Daca nu vrea sa dea copia in timp util sa se depuna plangere in instanta, ce e de facut?

Multumesc
Sa ne intelegem asupra demisiei sau demiterii.
Sunt doua lucruri diferite in forma lor, desi au aceeasi finalitate.

Demisia este act unilateral care exprima vointa proprie si care vine de la cel in cauza. Demisia nu se supune la vot pentru ca nu poti obliga pe cineva sa mai functioneze intr-o pozitie daca nu mai vrea.

Demiterea este un act administrativ al proprietarilor care au hotarat sa demita intreaga conducere. Demiterea vine de la proprietari catre cel in cauza si aceasta actiune se supune la vot pentru ca ar fi legala numai in cazul votarii cu majoritate.

Asadar propunerea de demitere votata in AG pe care ati avut-o a fost legala si rezultatul ei este legal.

Amestecul demisiei presedintelui inaintea exercitarii actiunii de demitere a fost un joc de glezne al presedintelui, dar rezultatul votului este legal.
Pe ordinea de zi se trec proiblemele de discutat, de dezbatut... si nu hotararile. Hotararile se iau prin vot.
In adunarea generala, din cate relatati, s-a pus la vot doar ordinea de zi ce cuprindea si propunerea de a discuta cu privire la demiterea conducerii asociatie. Daca pana a ajunge la acest punct al ordinii de zi, proprietarii, cu majoritate de voturi, au hotarat ca sa ramana in functie acelasi presedinte, totul este legal.
Daca presupunem ca s-ar discutat acel punct al ordinii de zi, de demitere a conducerii, atunci cand s-ar fi pus la vot, aceeasi majoritate ar fi votat respingerea propunerii de demitere si mentinerea acelorasi oameni.
Rezultatul ar fi fost acelasi cu punerea la vot a demiterii.
Nu este chiar asa. Demisia e mai onoranta decat demiterea. Tocmai cele 18 abtineri au fost in acest sens. A fost indignarea si surprinderea ca s-a apelat la acest teatru ieftin, cu demisia. Au fost 26 voturi pentru demisie, 27 (sau 28) impotriva demisiei, iar 18 s-au abtinut. Normal, si logic si matematic, abtinerile se numara la voturi impotriva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocator ședința adunarea generală a proprietarilor Dragos248 Dragos248 Buna ziua, convocatorul ședinței de adunare generală a proprietarilor a fost transmis via mediu informare Watap, pe grupul blocului din asociația de ... (vezi toată discuția)
Adunare extraordinara de revocare a presedintelui Elena Grigorescu Elena Grigorescu Un grup de 14 locatari din care 10 sunt membrii ai Asociației de proprietari s-au întrunit pentru a demite președintele Asociației. Menționez ca la ora ... (vezi toată discuția)
Delegare 123321123 123321123 presedintele a demisionat,vicepresedintele nu mai poate indeplini atributiunile presedintelui...poate delega orice persoana pt indeplinirea atributiilor sau ... (vezi toată discuția)