Bună ziua. Mă aflu în situația de a fi moștenitorul unui autoturism de la fratele meu. Eu dețin 50 % din autoturism, iar părinții mei câte 25 % fiecare. Părinții mei sunt trecuți în talon ca și coproprietari. Întrebarea mea este dacă pot să fac asigurarea RCA pe numele unuia dintre părinții mei. Aș avea probleme?
Impozitul vine pe numele meu. Daca as face contract de vanzare cumparare m-as lovi de taxa de mediu. Nu stiu cum sa fac. Solutia este sa merg in continuare pe ce am facut si pana acum, sa fac RCA-ul pe numele meu, insa pretul urca de la an la an si este ceva de neinchipuit, japca la drumul mare sa platesc RCA-ul 1100 de lei pt un Logan 1.4. Voiam sa scap cumva de suma asta mare, pedepsit fiind pt ca am sub 30 de ani, desi in cei sase ani de cand am permis nu am avut niciun eveniment rutier.
Nu m-ati inteles! Vindeti doar o particica din autoturism, puteti vinde si 1%, ideea este ca in final unul dintre parinti sa fie ,,majoritar". N-am auzit si nici nu cred ca-i posibil (desi in Romania....) sa platesti timbru de mediu pt. ca ai cumparat 1% dintr-un autoturism. Si chiar daca ai gasi un dobitoc sa-ti zica sa platesti, cat poti plati a suta parte din timbru;l de mediu pt. un logan euro 3? Daca taxa at fi 10.000 de euro, (nu-i cazul!) ai plati 100 de euro!
Este un membru al acestui forum care este toba de carte in materie de taxe de poluare, de mediu, de timbru, de....
Am sa-l rog sa-ti comunice opinia domniei sale!
Care este actul prin care dovediti ca sunteti mostenitorii fratelui?Certificatul de mostenitor? Certificatul de mostenitor atesta calitatea si cotele de mostenire, insa ca mostenirea sa devina efectiva trebuie facut partaj.Conform OUG 9/2013 sunt scutite de timbru de mediu masinile obtinute prin mostenire. Aici se face un partaj succesoral care, parerea mea ar trebui sa fie exclus de la plata timbrului de mediu. Insa aici va trebui vorbit cu cei de la Inmatriculari deoarece nu cunosc exact situatia aceasta, nu am avut in practica sa vad cum reactioneaza cei de acolo. Daca e OK, mergeti la notar si partajati masina, adica ramane toata pe unul dintre parinti, cu plata unei sulte. Evindent doar scriptic.
Oare in baza certificatului de mostenitor v-ati trecut in CIV ca si proprietari? Daca da, atunci faceti partajul succesoral, in urma caruia ramane proprietar al masinii unul dintre parinti. Inainte de a face acest lucru ar trebui sa intrebati si la inmatriculari daca in urma partajului succesoral sunt scutite de timbru de mediu masinile . Exista scutire de la plata timbrului in urma mostenirii, insa mostenirea este efectiva doar dupa partajul succesoral, deoarece pana atunci mostenitorii au doar cote parti ideale (cum este si cazul d-voastra).
Multumesc pentru raspunsurile acordate pana acum. In certificatul de mostenire suntem trecuti cu totii. In certificat si in CIV am fost trecuti atat eu cat si parintii mei in urma ideii pe care a avut-o cel de la inmatriculari. Eu aveam 16 ani la vremea respectiva si pur si simplu m-am dus si am intrebat ce pot sa fac. Acest lucru se intampla cu 8 ani in urma. De atunci si pana acum am platit asigurarea pe numele meu, insa din cate vad nu este chiar in regula ca pe certificatul de inmatriculare sa fie trei persoane, fie ele si la ,,alte mentiuni" . O sa incerc sa fac ce mi-ati spus dvs.