avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ridicarea masinilor parcate neregulamentar poate fi ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ridicarea masinilor parcate neregulamentar poate fi considerata furt?

Buna ziua,

Vineri seara cu greu am gasit un loc unde am putut lasa masina. Am oprit chiar in dreptul indicatorului "oprirea interzisa" ,in fata altor 20 de masini, intr-un loc unde de fapt riveranii parcheaza de ani de zile, in ciuda acestui indicator si ca urmare a lipsei de locuri de parcare in zona. Ne-am asigurat ca nu am blocat nimic,circulatia nici atat.A doua zi dupa- amiaza,am constat ca masina disparuse, masinile celelalte erau la locul lor(cea din spate era exact aceeasi din ziua precedenta, o dubita ). Am anuntat Politia , care ne-a indrumat catre firma de ridicat masini si Directia de furturi...Am gasit-o!Masina fusese ridicata pentru ca parcasem neregulamentar...Am platit taxa de "recuperare"(!) si am ramas cu senzatia ca ceva nu a fost in regula: de ce numai masina noastra a fost ridicata, cand in situatia aceasta se aflau mai multe masini? Intrucat nu constituiam un obstacol pentru circulatie, de ce nu au blocat doar rotile sau mai simplu de ce nu au trimis acasa o amenda? De ce taxa este atat de mare?Nu trebuia si ea corelata cu venitul minim din Romania? Faceam comparatie cu situatia romanilor ajunsi in concediu in Bulgaria, carora li s-a furat masina si si-au rascumparat-o prin mijlocirea politiei locale.Firmele acestea de ridicare a masinilor pare a fi o astfel de metoda legalizata in Romania.

Am cautat pe internet si am aflat ca
primaria sectorului 6 la fel ca si celelalte primarii ale Bucurestiului prin H.C.L.S.6 nr 3 / 12.02.2008 a autorizat o firma sa ridice masinile parcate neregulamentar .

Intrebarea mea este daca aceasta hotarare nu intra in contradictie cu prevederile Codului Penal? Ridicarea masinii, ce e drept parcate neregulamentar, nu poate fi considerata furt?

Taxa platita acelei firmei mai poate fi recuperata, in conditiile in care masina a fost ridicata abuziv, intrucat nu constituia un obstacol pentru circulatia publica?

Scuzati-ma pentru prezentarea atat de detaliata.Va multumesc pentru raspunsuri,

Georgiana

Cel mai recent răspuns: coco1 , utilizator 22:27, 29 Octombrie 2009
M-am uitat pe portal si am vazut ca sunt cateva contestatii pretentii in care suma platita firmei de ridicare a fost returnata cu toate ca procesul-verbal a fost mentinut. Daca are cineva acele hotarari as fi foarte interesat sa le vad

In acest sens e sentinta din dosarul 7928/303/2009 .
Într-un glorios final, primarul care este în sectorul 6, Poteraş, a acceptat să modifice actul normativ în baza căruia se ridică maşinile în sectorul 6.

Am mai scris despre asta ([ link extern ] /)

Acum se pot face amendamente!!! Am pus toate textele pe blog. Astept propuneri pentru a fi sustinute in sedinta de consiliu:

[ link extern ] /
Credeam ca hotararile consiliului local se iau de catre consiliul local si nu de catre primar. Nu inteleg cum de primarul "care este" a acceptat sa modifice actul normativ.

Poate ca amendamentele ar trebui sa porneasca de la caietul de sarcini. Imi este mult prea sila ca sa-l citesc acum dar banuiesc ca in cuprinsul sau exista o prevedere de genul : " Pentru a participa la licitatie firma trebuie sa detina x autospeciale pt ridicat. Nu cred ca exista vreo firma care sa cumpere aceste masini fara a fi sigura ca o sa castige licitatia. Nimeni nu poate fi atat de tampit incat sa investeasca cateva sute de mii de euro, poate milioane, si apoi sa se trezeasca ca nu are ce face cu ele. Poate ar trebui ca in caietul de sarcini sa se prevada ca cel care castiga licitatia sa sa oblige ca intr-o perioada de timp data sa asigure tot ce trebuie pt a-si desfasura activitatea.

Marea intrebare ramane totusi: De ce nu ridica tocmai primaria aceste masini? Oare pt ca cineva trebuie sa se imbogateasca si din asta?

Si a doua intrebare: Nu vi se pare profund imoral ca administratia publica locala, tocmai cea care ar trebui sa creeze locuri de parcare - si care nu face nimic in acest sens, sa-i sanctioneze pe cei care parcheaza ilegal tocmai datorita faptului ca nu sunt suficiente locuri de parcare?
Din cate am vazut eu intr-un raport intocmit de catre sau pentru primaria generala in sectorul 6 sunt 5000 de locuri de parcare la o populatie sa zicem de 3-400.000. Vi se pare normal?
buna
la fel am patit si eu de curand!
spune-mi cum ai contestat procesul verbal de ridicarea a masinii si daca
ai hotararea instantei?
mersi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ridicari autoturisme. pot castiga plangerile contraventionale? cristianstefanescu cristianstefanescu Buna ziua Astazi 2 masini mi-au fost ridicate, a mea si a pritenei mele, pe motiv de parcare pe trotuar in sectorul 6 pe str. Calea Apeductului in ... (vezi toată discuția)
Competente politie, dispozitie ridicare auto titiC titiC am si eu 2 intrebari: 1] cine are dreptul de a dispune ridicarea autoturismelor de pe carosabil,politia locala,comunitara sau cea rutiera? 2] agentul ... (vezi toată discuția)
Ridicare auto, amenda, puncte penalizare Blackmoon Blackmoon Buna seara, Am urmatoarea problema:mi s a ridicat autoturismul pe motiv ca nu am asigurat cel putin 1 m pentru circulatia pietonilor...bun, am platit sa mi ... (vezi toată discuția)