avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor pentru somer
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor pentru somer

In cazul de deces al tatalui somerului, se poate acorda vreun ajutor financiar ?
Daca da, ce acte trebuie si unde trebuie mers?
Banuiesc ca trebuie actul de deces al tatalui in original si copie si buletinul fiului(solicitantului)
Cel mai recent răspuns: Srb , utilizator 16:51, 7 Septembrie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:

a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;

b) institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;

c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.

2. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:

Art. 114
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la platitorii acestui drept de asigurari sociale, prevazuti la art. 129 din lege.

(2) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de un singur platitor si nu se deconteaza din bugetul asigurarilor sociale de stat decat la nivelul ajutorului de deces prevazut la art. 125 alin. (3), respectiv art. 126 alin. (3) din lege.

Art. 118
Dupa efectuarea platii ajutorului de deces, platitorul are obligatia de a inscrie pe versoul certificatului de deces original, in baza caruia se solicita ajutorul de deces, mentiunea "ACHITAT", data, semnatura si stampila.

3. Mergeti din nou la Agentia de Somaj cu aceste texte de lege si daca va refuza iar puteti face o sesizare la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), pe e-mail, la: anofm@anofm.ro
Ultima modificare: Duminică, 7 Septembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Aceste legi se aplica si daca tatal meu nu a mai contribuit la stat neavand de lucru de mai bine de 2 ani? Nu era pensionar, nu era somer
1. Daca citit cu atentie textele de lege redate de mine vedeti ca acolo scrie ca ajutorul de deces se acorda "in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia".

2. - Tatal dvs. este un membru al familiei dvs. deci dvs., ca somer indemnizat, veti putea primi ajutorul de deces de la Agentia de Somaj.
- Acest ajutor este recuperat apoi de Agentia de Somaj de la Casa de Pensii.

3. Ajutorul de deces pentru dvs. este de 2298/2 = 1149 lei.
Va multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare ajutor deces studenta1 studenta1 Buna ziua. Tatal meu a decedat acum o saptamana. Vroiam sa stiu daca se acorda ajutor de inmormantare in conditiile in care tatal meu nu era nici asigurat si ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare bogdanstan80 bogdanstan80 buna ziua, acum 3 zile bebelusul nostru a decedat si a fost inmormantata ieri. eu lucrez la un hypermarket si sotia este somera. am dori sa stim cine ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare gabrielasv gabrielasv Tatal meu a decedat cu 10 zile in urma, Nu era pensionar. Mama mea este beneficiara unei pensii pentru personae cu handicap. Doresc sa stiu daca poate obtine ... (vezi toată discuția)