avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutor de Inmormantare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutor de Inmormantare

Tatal meu a decedat cu 10 zile in urma, Nu era pensionar. Mama mea este beneficiara unei pensii pentru personae cu handicap. Doresc sa stiu daca poate obtine un ajutor de inmormantare pentru inmormantarea sotului sau.

Multumiri anticipate,
GSV
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 18:10, 6 Aprilie 2016
Conform Legii pensiilor, se acorda ajutorul de deces, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau unui membru al familiei unuia dintre aceştia (care nu era asigurat ori pensionar la data decesului).
Pentru acordarea acestui ajutor, membrii de familie sunt consideraţi:
a) soţul/soţia;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial ori cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
Dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces.

Acte necesare pentru acordarea ajutorului de deces:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces (formular tipizat);
b) certificat de deces (original şi copie);
c) act de identitate al solicitantului (original şi copie);
d) acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
e) dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
f) act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
g) adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original). ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces Nedoiu Nedoiu Buna ziua ! Daca imi moare bunica am dreptul la ajutor, fiind salariat? Din ce am citit este vb de o suma pana la 2000 lei! (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare marianoprisi marianoprisi Urmasii unei persoane care nu avea venituri in momentul decesului (era casnica) beneficiaza de ajutor de inmormantare? Daca da, care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor deces studenta1 studenta1 Buna ziua. Tatal meu a decedat acum o saptamana. Vroiam sa stiu daca se acorda ajutor de inmormantare in conditiile in care tatal meu nu era nici asigurat si ... (vezi toată discuția)