avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale taxa de mediu pt ambalaje
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

taxa de mediu pt ambalaje

Buna ziua,
Am infiintat de curand o firma ce importa din strainatate aspiratoare profesionale, ambalate in cutii de carton si in interior ambalaje de plastic. Produsele ambalate vin in depozit, dupa care se livreaza la client acsasa (ambalate). Intrebarea mea este daca sunt obligata sa platesc taxa de mediu pt ambalaje, sau cum trebuie sa procedez in aceasta situatie. Am mai auzit ca trebuie sa fac contract cu o firma ce colecteaza deseurile, chiar daca eu nu le am fizic. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Legal to Business , Consilier juridic 14:30, 2 Septembrie 2014
Aceasta taxa se plateste anual, numai in cazul neindeplinirii obiectivului anual de valorificare a deseurilor de ambalaje, in conformitate cu prevederile H.G. nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, pe diferenta dintre obiectivul anual de valorificare a deseurilor de ambalaje si obiectivul efectiv realizat de operatorii economici responsabili.

Obiectivul anual de valorificare a deseurilor de ambalaje se realizeaza in mod individual, prin:

a) valorificarea de catre operatorii economici responsabili a deseurilor de ambalaje generate si a propriilor ambalaje preluate/colectate de pe piata;

b) incredintarea de catre operatorii economici responsabili a deseurilor de ambalaje generate si a propriilor ambalaje preluate/colectate de pe piata, in baza unui contract, unui operator economic valorificator.

Operatorii economici responsabili trebuie sa faca dovada preluarii/colectarii de pe piata a propriilor ambalaje.
Operatorii economici responsabili care au optat pentru realizarea obiectivului anual de valorificare a deseurilor de ambalaje in mod individual trebuie sa dovedeasca realizarea acestuia prin documente justificative din care sa rezulte:

a) situatia privind deseurile de ambalaje generate si a propriilor ambalaje preluate/colectate de pe piata nationala pe tip de material;
b) situatia privind valorificarea deseurilor de ambalaje/contractul incheiat cu un operator economic valorificator, in scopul indeplinirii obiectivului anual de valorificare a deseurilor de ambalaje;
c) situatia eliberata de catre operatorul economic valorificator, prin care sa se evidentieze distinct cantitatile de deseuri de ambalaje valorificate, pe tip de material, dintre cele preluate de la operatorii economici responsabili, precum si metoda de valorificare.
Acestia sunt obligati:

a) sa stabileasca lunar, pentru fiecare tip de material, cantitatile de ambalaje introduse pe piata nationala;

b) sa stabileasca lunar, pentru fiecare tip de material, cantitatile de deseuri de ambalaje generate, precum si cantitatile de ambalaje preluate/ colectate de pe piata nationala si incredintate spre valorificare, exclusiv deseurile de productie;

c) sa declare lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea, diferenta dintre obiectivul calculat utilizandu-se procentajul stabilit prin H.G. nr. 621/2005 ca obiectiv de valorificare anual si obiectivul efectiv realizat;

d) sa declare si sa plateasca anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui in care s-a desfasurat activitatea, suma datorata pentru neindeplinirea obiectivului anual de valorificare a deseurilor de ambalaje aferente bunurilor ambalate si/sau ambalajelor de desfacere introduse pe piata nationala, stabilit prin H.G. nr. 621/2005.

Operatorii economici responsabili care au optat pentru realizarea obiectivului anual de valorificare a deseurilor de ambalaje prin transferul responsabilitatii sunt obligati:

a) sa stabileasca lunar, pentru fiecare tip de material, cantitatile de ambalaje introduse pe piata nationala;

b) sa obtina lunar de la operatorul economic caruia i-au transferat responsabilitatea pentru realizarea obiectivului anual de valorificare, pentru fiecare tip de material, situatia cantitatilor de deseuri de ambalaje valorificate in numele lui, precum si metoda de valorificare;

c) sa declare lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea, diferenta dintre obiectivul calculat utilizandu- se procentajul stabilit prin H.G. nr. 621/2005 ca obiectiv de valorificare anual si obiectivul efectiv realizat;

d) sa declare si sa plateasca anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui in care s-a desfasurat activitatea, suma datorata pentru neindeplinirea obiectivului anual de valorificare a deseurilor de ambalaje aferente bunurilor ambalate si/sau ambalajelor de desfacere introduse pe piata nationala, stabilita prin H.G. nr. 621/2005.

Astfel, pentru produsele ambalate importate, respectiv semintele ambalate in saci de hartie, aveti obligatia de a calcula, a declara si a plati la Fondul de mediu taxade 2 lei/kgdin greutatea ambalajelor, in conditiile prezentate.

Va recomand totusi sa discutati cu o firma specializata in gestionarea si colectarea deseurilor. Daca aveti nevoie de coordonatele uneia pe care o recomand, scrieti-mi intr-un mesaj privat.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie fond mediu -ambalaje reutilizabile ytrewq ytrewq In Declaraţia privind obligaţiile la Fondul pentru mediu, la capitolul III se declara ambalajele introduse pentru prima data pe piata interna. In cazul ... (vezi toată discuția)
Taxa pe ambalaje de desfacere hipland hipland Buna, importam pung pentru panificatii. Desfacere, ambalare paine, crornuri a.m.d. Cum se calcueaza \"ecotaxa\"? Se plateste ecotaxa?#-o (vezi toată discuția)
Fond de mediu ambalaje mevaioana mevaioana Buna ziua! Nu stiu cat de bine am postat la categorie, dar mai potrivita nu am gasit. Asa avea nevoie de o mana de ajutor, daca se poate, cu o situatie ... (vezi toată discuția)