avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitarea contractului de arenda
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitarea contractului de arenda

In Codul fiscal scrie ca arendasul trebuie sa plateasca impozitul pe venit si cass, in numele arendatorului. Atunci care este contribuabilul, arendasul sau arendatorul.

Daca arendasul contribuie cu acesti bani, nu arendasul este contribuabilul?

Doresc sa imi raspundeti si mie, ca se fac modificari in codul fiscal, in fiecare an, de ma innebunesc de cap.
Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Mihaita123 , utilizator 18:28, 11 Septembrie 2014
Pretul de 0.60-0,80 lei/kg grau este un pret mediu pe care l-ati obtine daca ati vinde productia la un dealer sau un siloz.

Daca vreti sa primiti 1 leu sau mai mult pe kg atunci va luati camionul cu grau si stati in piata sau la marginea drumului pana il vindeti.

Asta este economia de piata, daca intelgeti ce va spun!

Nu am avut intentia sa va jignesc spunand ca stati la tv, ideea este ca daca vreti sa castigati mai mult atunci nu mai arendati terenul si il lucrati singur.

Nu va obliga nimeni sa dati terenul in arenda, in schimb daca nu il lucrati veti fi amendat.

Daca arendasul va da mai mult cu 200 kg in baza unui contract pe care l-ati semnat de bunavoie si nesilit de nimeni de ce il faceti hotz?:hm: Eu cred ca e cam fraier!

Impozitul in sistem real si cel retinut la sursa este acelasi, nu difera ca valoare. Difera doar cine il depune la fisc, retinut la sursa il duce arendasul, in sistem real il duce arendatorul. O sa va platiti transportul pana la fisc, asta e diferenta ptr sistemul real.

Cat despre bani, intodeauna vor fi putini cand nu lucrezi tu pentru ei!
Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2014
cyan, moderator
Dvs aveti dreptate, dar imi spuneti si mie care este contribuabilul?

Eu am inteles ca impozitul s-ar platit altfel

Dac arendasul sa zice trebuie sa imi dea mie 100 de lei, se pune impozit doar pe 75% din 100 de lei, adica se pune impozit de 16 % doar pe 75 de lei.

Deci arendatorului i-ar reveni 88 de lei.

Ca 100 x75%x16%=12 lei deci asta ar fi impozitul.

Nu prea inteleg cum se palteste acel CASS.

Si apoi daca eu ca angat, imi plateste angajatorul CASS ( LA SERVICI UNDE LUCREZ), apoi mai imi plateste inca o data arendasul CASS?

Platesc de 2 ori CASS, iar daca ma imbolnavesc doamne fereste, tot eu trebuie sa cumpar medicamente.

Deci cine e contribuabil, eu sau arendasul.

daca se intampla ca arendasul sa nu plateasca cass si impozitul pe venit eu ce fac, daca ma pune fiscul sa platesc eu?

Eu intr-o comuna lucrez singur terenul cu oamenii mei, si iau eu banii de la APIA, dar in alta comuna nu am oameni cu care sa lucrez si a trebuit sa faca acest contract de arenda, nu-mi convine dar nu am ce face.

Distanta dintre cele 2 comune e mare, si nu pot lua oamenii dintr-un judet in altul sa imi lucreze.

Dar si APIA asta fura de la oameni, ca din bani mi-a luat 10,69 % din cauza ca Romania a declarat mai mult teren decat are, si atunci fara vina noastra, ne ia la toti fermieri un coeficent de reducere, care creste de la an la an.

Si e greu sa stau in piata sa vand graul cu 1 leu, la piata se vinde banita de 15 kg cu 22,5 lei, iar scarba de arendas mi-o da mie 9 lei, cu 60 % mai putin.

Pai e frumos?

Si intr-adevar arendasul e hot, ca trece ca in contract imi da 600 de kg, dar in realiatate imi da 800, dar nu e fraier, e hot, domnule.

Ca sa nu plateasca impozitul la 800 de kg cat imi da mie, ci la 600 de kg. In loc sa plateasca un impozit de 96 de kg, plateste un impozit de 72 de kg cu 25 % mai putin.

E smecher, cine stie ce calcule face el ca sa plateasca impozitul la fisc mai mic.? Ca altfel nu ar fi prost sa imi dea mie 800 de kg la ha, si sa scrie in act 600 de kg.

CINE STIE CE HOTII CARE NU LE CUNOSATEM FACE EL?

Dvs. ce parere aveti, cine este contribuabilul eu sau el.

Si apoi pretul la ha de teren e un rahat 2000 de euro, cu 108300 de euro mori de foame, in agricultura.

Ar trebui sa fie mai mare cca 3500-4000, dar in Oltenia e prost rau. In Olanda e 50000 de euro ha de teren, si se da contributie de la APIA DE 534 EURO FARA COEFICIENT DE REDUCERE CA LA NOI.

PONTA SE LAUDA CA DA 21 DE EURO LA CULTURA SAU 30 DE EURO, SI 178 EURO LA SUPRAFATA, DIN CARE IA 11 % ADICA IMI DA 158, 42 EURO.

MARI HOTI IN ROMANIA ASTA.

ERA BINE PE TIMPUL MOSIERILOR, CA JUMATE LUA ARENDASUL JUMATE BOIERUL, NU CA ACUM.

PLUS CA CATEODATA BOIERII ERAU SCUTITI DE DIJMARIT SI VINARICI.,PANA SI POSTELNICEII PE TIMPUL LUI CARAGEA, IPSILANTI SI ALEXANDRU NICOLAE SUTU.

SI ZICEAU NEMERNICII DE COMUNISTI CA ERAU RAI GRECII, FANARIOTI.

PAI AIA ERAU MICI COPII FATA DE HOTII DE ACUM, CARE NE JEGMANESC PE NOI FERMIERII.
Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2014
Mihaita123, utilizator
In primul rand nu mai scrieti cu litere mari, nu permite regulamentul forumului, in plus se citeste cu greutate.

In UE sunt tari diferite cu taxe diferite asa ca nu comparati Romania cu Olanda sau alte tari din UE. In Olanda sunt alte preturi si alta putere de cumparare.

Fiecare persoana fizica sau juridica plateste impozit pe venit si CASS.
Asa ca si arendasul si arendatorul platesc aceste taxe, prin urmare ambii sunt contribuabili.

Daca nu va convin politica agrara ale guvernului (indiferent ca este de stanga sau dreapta) aveti optiunea vanzarii terenurilor.
Statul incaseaza ce i se cuvine direct de la contribuabili sau prin intermediari. Pe vremuri, li se zicea perceptori.

Unul dintre acesti intermediari este si arendasul, care are obligatia sa retina si sa vireze la stat 21,5% din venitul pe care l-a stabilit prin contract cu proprietarul (16% impozit si 5,5% C.A.S.S.).
Am inteles ca cateodata CASS-ul nu se plateste. Care sunt cazurile cand CASS nu se plateste. Si nu cred ca aveti dreptate, scuzati-ma. Daca se alege varianta de impozitare prin retinere la sursa arendasul plateste 16,125 % din venitul brut ( caci asa vine calculul daca il facem).

Deci sunt cazuri in care plateste arendasul. Si ca sa vinzi terenul acum trebuie sa fii un nebun la cap, cand pretul e unul de cacat de 2000 de euro.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2014
Mihaita123, utilizator

Alte discuții în legătură

Arenda 2018 Lisonelta400 Lisonelta400 Mie arendasul mi-a dat 35197,50 lei pe anul 2018. Am citit la ANAF ca se plateste impozitul la suma de 550 de lei tona de grau. In realitate eu am primit 650 ... (vezi toată discuția)
Cum se plateste contributia la sanatate din arenda in anul 2018 marielamotte200 marielamotte200 Din venitul brut se scade 40 % si se obtine venitul impozabil, la care se aplica impozit de 10 % si contributie la sanatate de 10 %. Daca venitul impozabil ... (vezi toată discuția)
Problema cu arenda terenului arabil. HamarsoldGaina HamarsoldGaina Daca un om are 54,15 ha de grau, si arendasul a hotarat cu el, sa-i dea 800 kg la ha, cu pretul de 0,55 lei / kg care este venitul net, pe care trebuie sa-l ... (vezi toată discuția)