avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie fara autorizatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie fara autorizatie

O CONSTRUCTIE de ex.acoperisul unui bloc tip terasa , a fost modificat in acoperis tip serpanta in anul 2009.Persoana care a facut aceasta modificare nu are autorizatie de contructie.Fiind la etajul 4 s-a angajat ca face el aceasta lucrare,dar sa se foloseasca de pod CA in loc de magazie.Toti vecinii de pe scara am semnat pentru EL, cu toate ca acum in loc de magazie a facut camere de locuit. PARTEA proasta este ca jgheabul si burlanul nu mai functioneaza si toata apa de pe acoperis curge pe peretii locatarilor si-i degradeaza.Proprietarul acoperisului nu mai aude si asa suportam nesimtirea lui.
Acum in 2014 nu mai poate fi sanctionat de primaria ca este fara autorizatie?
NU poate fi tras la raspundere ca nu-si repara defectiunile??
Poiectarea si executia acoperisului au o multime de erori, altfel n-ar fi curs apa pe pereti NU avem asociatie!!
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 16:06, 15 Septembrie 2014
Cred ca problema trebuie privita si din alt punct de vedere, astfel?
Cine este proprietarul acoperisului? Raspus: toti locatarii blocului, care si-au dat acordul in vederea refacerii, renovarii, modificarii, cum vrei sa spui, acoperisului.
Contraventia carei persoane se aplica, in conditiile cand toti locatarii au hotarat modificarea acoperisului.
Cine este proprietar pe acel acoperis si spatiile respective?; Raspuns: Toti coproprietarii. Cel care a construit a construit in numele si beneficiul tuturor.
Ce trebuie sa stiti dumneavoastra este faptul ca acele spatii "construite" pe acoperisul blocului sunt a tuturor locatarilor in cota indiviza. Si dumneavoastra va puteti folosi de acele spatii in aceasi masura ca oricare alt locatar. Cred ca in aceasta directie ar trebui sa actionati.
Trebuie sa mai stiti ca puteti fi obligati la plata contravalorii modificarii acoperisului(prin hotarare judecatoreasca), in cota parte, in situatia cand aceste sume nu sunt prescrise.
Mai mult decat atat, cine suporta demolarea acoperisului?
Cum actionezi in judecata o persoana cu obligatia de a face, in conditiile cand acesta nu este proprietar?. Nu are calitate procesuala.
Solutiia/ solutiie eu le vad astfel:
Refacerea jgheaburilor pe cheltuiala unia sau a unui grup dupa care se recupereaza suma de la ceilalti coproprietari. ( refacear jgheaburilor nu necesita resurse financiare mari).
O a doua solutie, coroborata cu prima, impartirea spatiilor create pe acoperisulu blocului in mod egal intre locatari.
Marele avantaj al dumneavoastra este ca acea persoana nu mai poate cere obligarea dumneavoastra la plata contravalorii acoperisului intrucat este prescrisa, acoperisul fiind executata in 2009.
Sunt multe nereguli de rezolvat . Mergeti mai departe cu reclamatiile , la inspectoratul de stat in constructii , inclusiv la primarie , faceti reveniri la respectivele sesizari, cu nr. de inregistrare , adica sa vada si cineva de acolo ca nu va lasati. Faceti si dvs. locatarii front comun si cereti-i explicatii pt. minciuna prin care v-a facut sa semnati , adica in loc de magazie , a facut camere de locuit. Puteti sesiza si fiscul , pe motiv ca nu plateste impozit / nu are cum ca nu are acte , pt. spatiul pe care il foloseste , doar ca sa-l sacaiti. Puteti sa sesizati si politia ,pe rand , mai multi , doar ca sa-l enervati...sa vada si el cum e.
Sesizati din nou Urbanismul din Primarie, eventual si Inspectoratul de Stat in Constructii.
in aceasta speta nu intra in discutie prescriptia aplicarii sanctiunii contraventionale.
In sesizarea dumneavoastra precizati si prevederile art.37 alin.5 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii precizandu-se urmatoarele:“Construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate şi nu pot fi intabulate în cartea funciară. În această situaţie se aplică în continuare sancţiunile prevăzute de lege…”.
De asemenea, mai precizati si ca in acest sens s-a pronuntat si Inalta Curte de Casatie si Justitie care, prin Decizia nr.7 din 02 noiembrie 2000 pronuntata in recurs in interesul legii, a statuat ca: “In cazul constructiilor in curs de executare data savarsirii faptei este data constatarii contraventiei...”.

Comunicati-ne ulterior rezultatul sesizarilor intemeiate pe cele precizate mai sus.
Atentie, nu mai exista "intrarea in legalitate". Singura varianta de legalizare este revenirea la stadiul initial - desfiintarea constructiei neatorizate. Mai sunt unele primarii care inchid ochii si accepta emiterea autorizatiei dupa inceperea constructiei, dar nu este legal. Interesanta si partea cu prescrierea... Adica daca s-a prescris e bine facut?
La prima vedere, toti sunteti proprietari si vinovati pe situatia aparuta, chiar daca doar unul a beneficiat.
Sunt curios asupra a doua aspecte:
- ce ati semnat toti si unde (notariat)?
- in ce oras e blocul? A mai fost o problema asemanatoare pe forum... Oricum, si cei de la primarie au partea lor de vina, e greu de crezut ca apare asa pe un bloc o palarie si nu observa.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
DinuX, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locatarii alingiusca alingiusca Buna ziua , locuiesc la etajul IV ,am facut proiect aprobat pentru construirea unei sarpante din lemn(proiectul nu este pe numele meu - pe numele asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de construire pentru renovare apartament latrech latrech Ce tip de lucrari de renovare sunt legale intr un apartament fara autorizatie de construire? Cf . Legii N° 50:1991 ART 11 - 1, literele b), d) , f), g), h) ... (vezi toată discuția)
Mansarde asistent asistent De ce aprobari are nevoie o firma care vrea sa construiasca mansarde? (vezi toată discuția)