avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Rechizitoriul
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Rechizitoriul

Se poate afla daca sa inceput rechizitoriul la un dosar penal,sau sa solutionat cauza daca invinuitul nu este prezent?
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2014
lorilori43, utilizator
Cel mai recent răspuns: lorilori43 , utilizator 11:41, 13 Septembrie 2014
Atunci când procurorul constată că au fost respectate dispoziţiile legale care garantează aflarea adevărului, că urmărirea penală este completă şi există probele necesare şi legal administrate, emite rechizitoriu prin care dispune trimiterea în judecată, dacă din materialul de urmărire penală rezultă că fapta există, că a fost săvârşită de inculpat şi că acesta răspunde penal, sau,emite ordonanţă prin care clasează sau renunţă la urmărire, potrivit dispoziţiilor legale.
Rechizitoriul constituie actul de sesizare a instanţei de judecată.
Rechizitoriul este verificat sub aspectul legalităţii şi temeiniciei de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, iar când a fost întocmit de acesta, verificarea se face de procurorul ierarhic superior. Când a fost întocmit de un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, rechizitoriul este verificat de procurorul-şef de secţie, iar când a fost întocmit de acesta, verificarea se face de către procurorul general al acestui parchet. În cauzele cu arestaţi, verificarea se face de urgenţă şi înainte de expirarea duratei arestării preventive.
Procurorul întocmeşte un singur rechizitoriu chiar dacă lucrările urmăririi penale privesc mai multe fapte ori mai mulţi suspecţi şi inculpaţi şi chiar dacă se dau acestora rezolvări diferite, asa cum v-am aratat la inceput
Si in caz ca învinuitul nu este prezent , asta înseamnă ca nu o sa fie verificat de prim-procuror atât de repede?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prezentarea materialului pentru trimiterea in judecata galaxy10 galaxy10 Mi-as dori foarte mult sa stiu care ar fi termenul limita la prezentarea materialului de catre procuratura in cazul legii speciale 365/2002?Exista cumva un ... (vezi toată discuția)
Furt auto - urmarire penala danaparaschiv danaparaschiv buna ziua tuturor.am si eu o intrebare.am o plangere la politie de furt de masina de un an si am fost sa ma interesez de el si mi sa spus ca politistu nu se ... (vezi toată discuția)
Dosar penal clasat cu nup cat dureaza pana primesc rezolutia? David2011111 David2011111 Buna ziua,din nefericire mam ales cu un dosar penal pentru conducere sub influenta alcolului,insa in baza analizelor de la iml politistul care ancheteaza ... (vezi toată discuția)