avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Panouri fotovoltaice pe terasa bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Panouri fotovoltaice pe terasa bloc

Buna ziua,

Locuiesc in Galati la etajul 4/4 al unui bloc pe terasa careia doresc sa instalez 6 panouri solare, insumand o suprafata de cam 4-5mp. M-am adresat asociatiei de proprietari de care apartin insa fiind o situatie putin mai deosebita (ei nu s-au mai lovit de astfel de cereri) spun ca ar trebui acordul celorlalti proprietari. Asta stiam si eu, nu stiu insa sigur daca toti sau doar 50%+1. De asemeni m-au indrumat spre primarie spre a face o cerere in acest sens.
Nu stiu exact daca trebuie autorizare de constructie pentru asa ceva, in principiu montajul seamana cu instalarea antenelor parabolice, montarea se face la suprafata, fara perforare hidroizolatie, alte modificari etc.
De asemeni instalatia ar functiona autonom, fara bransament la reteaua nationala sau alte lucruri de genul - pentru care ar trebui avize de racordare, avize tehnice etc. Deci nu sunt probleme cu Electrica.
Primaria nu mi-a dat momentan nici un raspuns, astept inca, am un email trimis catre ei si o cerere scrisa si semnata care urmeaza s-o depun luni.
Ce nu stiu exact este daca as avea nevoie si de alte acte in afara de acordul proprietarilor / asociatiei?

In situatia in care ar necesita o autorizatie de constructie, expertize tehnice etc as putea "scapa" mai usor amplasand aceste panouri in laterala blocului pe peretele exterior apartamentului meu, in genul cum se monteaza aerele conditionate?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:27, 13 Septembrie 2014
Atat terasa, cat si fatadele sunt parti ale proprietatii comune, dv. nu aveti in proprietate fatada aferenta apartamentului..
Astfel, conform Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.

Totusi, pentru ca este o lucrare mai putin intalnita, ar trebui sa va documentati in primul rand la primarie asupra tuturor avizelor pe care ar trebui sa le primiti de la autoritati si apoi sa testati acordul vecinilor dv.
Atentie sporita cu instalare de panouri fotovoltaice pe terasa/acoperis,deoarece necesita sistem de protectie paratrasnet
Am avut aceasta situatie in imobil,asociatia de proprietari nu a gasit dispozitia in vigoare care opereaza in astfel de instalari,motiv pentru care am solicitat opinia ISU-care a raspuns ca datorita riscului,fara protectie paratrasnet nu se admit instalarea de astfel de panouri in partea comuna de imobil
@ ynocentta : in situatia Dvs s-a obtinut autorizatie de constructie sau doar acordul ISU? Primaria ce a spus?
Asociatia mea cam da din umeri, momentan nici primaria nu a raspuns, ce e drept nu vorbim de ceva tocmai uzual.
Proprietarul in cauza a obtinut autorizatie de constructie si acordul scris al ISU

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Panouri fotovoltaice pe peretele lateral al blocului andreiSRR andreiSRR Panouri fotovoltaice pe peretele lateral al blocului. Ce conditii ar trebui sa indeplineasca proprietarul unui apartament intr-un bloc care ar dori sa-si ... (vezi toată discuția)
Panouri fotovoltaice pe acoperisul balconului klaud1u klaud1u Buna seara Locuiesc la etajul 4 intr-un bloc cu 4 etaje care are doua balcoane cu acoperis din beton. Intrebarea mea este pot sa montez panouri fotovoltaice ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata! suntem o asociatie de proprietari cu 8 scari ... Kristel Kristel BUNA DIMINEATA! SUNTEM O ASOCIATIE DE PROPRIETARI CU 8 SCARI SI 327 DE AP. AM DORI SA NE INSTALAM PANOURI FOTOVOLTAICE PT. CURENT PARTI COMUNE SI APA CALDA, ... (vezi toată discuția)