Va supun atentiei urmatoarea problema: Suntem un bloc cu 10 apartamente, amplasate fata in fata pe casa scarilor (cate 5 - 5). La apartamentul de la parter, dreapta, a refulat canalizarea.Cine suporta costurile: doar cei de pe coloana din dreapta, sau toata lumea? Mentionez ca apartamentul de la parter, stanga, are scurgere separata.Este scutit de la plata? Va rog un raspuns de la specialistii dvs. Multumiri anticipate
Din punctul meu de vedere ,daca ambele coloane se descarca in acelasi camin de canalizare ,cheltuielile se repartizeaza la toate apartamentele ,deoarece nu se stie cine a cauzat infundarea caminului !
De obicei nu se infunda caminul colector, ci doar coloana verticala de evacuare a apelor uzate.
Sigur, cand stai si te gandesti ca acest lucru se intampla cand pe verticala sunt doar 5 apt., chiar ca incepi sa-ti pui niste intrebari. Este clar ca doamna, poate din intamplare a afirmat chestia cu deseuri menajere...
Sa stiti ca am intalnit multe exemple de acest fel, mai ales acum, toamna. Au fost aruncate in buda tot ceea ce a rezultat prin curatarea legumelor de catre o gospodina crescuta in padure. Cele mai periculoase sunt cotoarele de la ardei grasi si gogosari... Fereasca-va Cel de sus de asemenea specimene de oameni...
Cu privire la cine suporta costurile: depinde cum sunteti organizati si cum ati hotarat rezolvarea acestor incidente. Practic ar trebui ca aceasta lucrare sa fie suportata de toti proprietarii si sa luati masuri ca aceste situatii sa nu se repete.
Montarea de supape de sens la apartamentele de la parter este o buna masura de protectie, insa asa cum s-a mai spus, s-ar putea ca refularea sa se produca la et. 1 sau chiar 2.
Am intalnit un caz in care refularea (pe bucatarie), s-a produs la etajul 6!! Proprietarii de la etajele inferioare au fost pe faza si s-au anuntat rapid intre ei si au luat masuri de astupare a golirii chiuvetelor. Cum proprietara de la et. 6 nu era acasa, acolo s-a produs necazul.
In fine, asta este, aceste instalatii au fost proiectate pentru oameni normali din toate punctele de vedere, iar a consuma 1 mc de apa / luna, doua persoane, mi se pare de-a dreptul de domeniul SF. Pot sa demonstrez cu argumente reale ca numai pentru folosirea civilizata a WC-ului, se consuma in jur de 1mc de apa / luna / persoana. Ce sa mai zic de celelalte necesitati? Dar poate vecinul dvs. are o instalatie de reciclare a apei, gen cum se procedeaza in misiunile spatiale, ce stim noi?
Insa, pe buna dreptate s- a facut acea afirmatie:
...Echipa care a facut interventia a explicat ca un consum de apa atat de redus nu garanteaza evacuarea corecta a toaletei si a deseurilor menajere...
Multumesc pentru comentariul Dvs, am primit si comentarii mai putin binevoitoare, ca si cum
faptul ca am intrebat cine suporta cheltuielile remedierii ar fi demonstrat rautate fata de "bietii oameni" carora le-a refulat toaleta din baie. Si atunci am explicat ce fac acei oameni(respectiv cata apa consuma).N-am mai spus cate probleme avem cu ei in bloc, cum refuza sa plateasca incalzirea spatiilor comune, salariul administratorului, etc, etc. Cu consumul lor de apa au fost discutii repetate, pentru ca toate lumea din bloc are un consum normal (minim 2 mc de persoana lunar). Probabil folosesc magneti la contoare. Iar acum, cand s-a intamplat refularea, au pretins sa plateasca toata lumea. Lucru care s-a si intamplat, toti am achitat 15 lei de apartament, desi, se pare, ca trebuiau sa plateasca doar apartamentele de pe coloana lor. Iar apartamentul de la parter, partea opusa lor, avand scurgere separata, nu trebuia sa contribuie cu nimic.
Inundatie apartamente
nana234
am un apartament nelocuit de mai multi ani si acum cateva zile coloana de scurgere ape reziduale de la bucatarie a refulat in apartament; nefiind nimeni acolo, ... (vezi toată discuția)