avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... recuperare apa neraportata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

recuperare apa neraportata

Buna seara,
Am rugamintea de a ne ajuta cu un raspuns la urmatoarea problema:
In urma analizei situatiei privind consumul de apa rece s-a luat decizia, la nivelul comitetului, de a se face o citire a apometrelor din fiecare apartament.La unul dintre apartamente s-a constatat o cantitate de 300 mc apa rece neraportata.Proprietarul acestui apartament a recunoscut cantitatea neraportata.
Cum se poate recupera contravaloarea acestei cantitati de apa neraportata.
Variante:
1) Prin dare in judecata si recuperarea sumei respective in..... rate.In ce fond ar trebui introdusa aceasta suma astfel incat proprietarul respectiv sa nu beneficieze si el de ea?
2) Prin introducerea pe lista de plata ca diferenta dintre suma raportarilor individuale si cantitatea din factura de apa?In aceasta situatie recuperarea s-ar produce intr-o perioada prea mare.Se poate si intr-o perioada mai mica de timp(4 rate)?
Exista si alte variante?
Cu multumiri,
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 13:36, 27 Septembrie 2014
D20 a scris:
Deci punem consumul neraportat (300mc)+consum indiv al ap.respectiv pt luna in curs in Lista de plata a lunii urmatoare.

Eu va sugerez metoda noastra cand avem asemenea situatii.
Cititi acum indexul si faceti diferenta. O sa rezulte trei sute si ceva de metri cubi. Aceasta cntitate o afisati pe lista de plata acestui proprietar pe ultima luna. Acum ati determinat aceasta diferenta si acum o treceti ope lista. E treab lui daca a consumat in catev luni sau in cateva zile din ultima luna lasand robinetul deschis 7 zile.
Va fi o cantitate f. mare a consumurilor individuale fata de consumul facturat. Diferenta fata de consumul facturat se va repartiza cu minus la toti proprietarii...

Da, va fi un consum mare (peste 300 m.c) atat in sarcina acelui proprietar cat si pe total lista de plata. Dar nu v incomodeaza cu nimic. Fiecare proprietar plateste cat consuma conform pometrelor individuale.
Diferenta pozitiva fata de consumul facturat ramane in evidenta asociatiei si o sa va prinda bine in lunile urmatoare. Daca, de regula ati avut si o sa mai aveti, diferente de 30-40 m.c. intre factura si consumul apometrelor individuale (in sensul ca factura e mai mare), o sa repartizati 8-10 luni de acum incolo fiecarui proprietar atat cat consuma. Asa o sa apara pe fiecare lista viitoare un consum mai mic decat fiecare factura viitoare pana se epuizeaza acea rezerva de 300 m.c. Este o metoda simpla, fara mari batai de cap. Este corecta pentru ca fiecare proprietar va beneficia in sensul ca nu i se va mai pune "in carca" multe luni eventuale alte diferente sau pierderi.
Iar daca va faceti un bun obicei din a verifica mai des indexul, ori de cate ori depistati asemenea consumuri, procedati la fel si pe lista de plata nu o sa mai repartizati pierderi sau diferente.
@D20, incearca si o alta abordare a acestei situatii.
Din 2004 toate reglementarile aflate in vigoare mentioneaza ca aceste aparate de sub chiuveta de la bucatarie si baie sau C.Ap sunt repartitoare de costuri, deci nu inregistreaza mc, ele inregistreaza unitati.
Asta inseamna ca nu vor fi lei/mc, ci lei/unitate.
Deci in cazul respectivului ia cele 300 de unitati si le inmultesti cu tariful furnizorului, de unde va rezulta o suma in lei pe care o scazi din total suma facturata de furnizor.
Diferenta ramasa, reprezinta rest de plata la furnizor, iar acest rest i-l imparti la suma citirilor date de ceilalti locatari, adica la suma unitatilor adunate de la cei corecti, deci acestia vor plati o valoare mai mica pe unitate in comparatie cu valoarea platita de respectivul "smecher".
Respectivul va avea o suma mare de plata la intretinere si este problema lui cum se va descurca, va plati integral, esalonat, cu penalizari sau fara, scopul este sa fie echitate si pentru ceilalti buni.
elga50 a scris:

Credeti ca merita asemenea calcule sofisticate pentru o persoana care i-a pus luna de luna pe vecinii lui sa-i plateasca consumul?
Eu cred ca nu. Este o parere personala si in acest sens am si oferit solutia pe care am scris-o mai sus.
Pentru ca 300 mc nu se fac intr-o luna ca sa putem presupune ca a gresit omul de n-a avut ochelarii la el.
Eu am trecut printr-o asemenea faza si nu era vorba nici pe departe de aceasta colosala cantitate, ci de una mult mai mica. Stiti care a fost reactia celui prins cu "mata-n sac"? Agresiva e putin spus.



Persoana in cauza nu, dar aceste calcule, care nu sunt deloc sofisticate, se fac nu pentru acesta ci pentru proprietarii care au acoperit luna de luna pierderea.

Consumul de apa poate sa fluctueze. Este posibil ca un proprietar sa fi consumat foarte multa apa in trecut, din varii motive, iar luna aceasta sa aiba un consum mult mai mic.
La fel si invers, un proprietar care nu a consumat apa deloc penttu ca nu a locuit in apartament, luna aceasta are un consum mare.

Nu cred ca este imposibil ca un administrator, sa-si rupa 2 ore din pretiosul sau timp de activitate, pentru a face aceste calcule alegand varianta corecta si nu cea usoara.

la urma urmei pentru asta este platit.
Ultima modificare: Luni, 22 Septembrie 2014
grandanat, utilizator
Da, si eu sunt de acord ca acel proprietar sa plateasca facturile de apa rece ale asociatiei pana se acopera cei 300 mc nedeclarati.
s.c.serv ad loc s.r.l. a scris:
Din 2004 toate reglementarile aflate in vigoare mentioneaza ca aceste aparate de sub chiuveta de la bucatarie si baie sau C.Ap sunt repartitoare de costuri, deci nu inregistreaza mc, ele inregistreaza unitati.
Asta inseamna ca nu vor fi lei/mc, ci lei/unitate.

Sustineti aceasta idee cu repartitoare de mult timp si in zeci de postrari. Am explicat de mai multe ori si mi incerc inca odata poate reusesc sa va fac sa intelegeti ca noi consuma metri cubi de apa si nu unitati de apa.
Furnizorul masoara apa ce intr in asociatie pe baza unui apometru ce indica metri cubi iar pe factura emisa furnizorul consemneaza exact cantitatea in metri cubi de apa si nu unitati de costuri.
Apometrele din apartamente indiferent de tip, de clasa..., masoara tot metri cubi si nu unitati de costuri iar pe list de plata apar metri cubi de apa si nu unitati de costuri.
Poate un desen, o imagine e mai sugestiva, mai convingatoare decat 1000 de cuvinte. Uitati-va la un apometru si cititi pe el. O sa vedeti ca scrie pe el la index "metri cubi" si nu unitati de costuri.
Accesti google si vedeti imaginile a mii de apometre si-o sa vedeti ca e asa cum am explicat.


Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2014
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Calcul consum apa calda/rece decs decs Va rog sa imi spuenti cum trebui sa incasam apa calda si rece. in acest moment, administratorul face totalul pe consumul din apartament si ii rezulta un ... (vezi toată discuția)
Apometru defect adrianaghita adrianaghita Buna seara, am depistat ca apometrul din baie (apa calda) incepuse sa inregistreze din ce in ce mai mult intr-o luna. L-am schimbat cu unul nou, iar pe cel ... (vezi toată discuția)
Diferente pret apa rece teisoara teisoara Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea speta . - Reacţia reprezentanţilor societăţii vine după ce, în repetate rânduri, mai mulţi ... (vezi toată discuția)