avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este furt ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este furt ?

Bună ziua!
În data de 15.08.2014 am achiziționat de la mama printr-un contract de v-c un autoturism. Mi-am îndeplinit toate obligațile am mers șa serviciul de taxe și impozite am trecut-o pe numele meu acolo, am primit ștampila organului pe fișa de înmatriculare ș.a.m.d
În seara zilei de 25.08.2014, eu venind în vizită la mama mea și rămânând și peste noapte, mi-a luat cheile autovehicului și dus a fost.
Acesta refuză să îmi înapoieze mașina, supunând că are drept asupra ei, că este bun dobândit în căsătoriei.
Am mers la circa de poliție, am introdus o plângere, s-a făcut liniște timp de 10 zile.
Ieri identific mașina în trafic, apelez 112, și este oprit , ne aflam în altă localitate, dânși mi-au spus să mergem la secție să verifice informațile, stupoareX-(, mașina nu era dată ca fiind furată. I-au aplicat o sancțiune contravențională pt lipsă documente ( cartea, talonul fiind la mine ) și a plecat.
Ajung la circa de poliție unde am introdus plângerea, polițistul îmi zice că el nu a făcut verificări pt furt #-o că eu nu am scris furt în plângere, am scris doar că mi-a luat cheile.
Iau o coală scriu o declarație în al cărei final scrie mare FURT!
Din pct de vedere legal, este sau nu furt? Am lecturat art. 228 (2) cod penal care pare să îmi dea dreptate.
Ei, daca sotul coproprietar este cel care v-a luat masina, atunci nu mai este furt.
Cata vreme a fost cumparata in timpul casatoriei (si intre mama si sot nu exista o conventie matrimoniala), atunci masina este prezumata ca fiind bun comun si ca apartinand ambilor soti. Dvs. ati cumparat masina numai de la un proprietar din doi, trebui fie sa o partajeze impreuna cei doi soti (sa incheie o conventie la notar cum ca apartine numai mamei), fie sa aveti si cordul sotului pentru vanzare.
Nu cred ca organele de ancheta vor concluziona ca este furt, este mai degraba o problema civila, nu una penala.
Azi am reușit să înmatriculez autovehiculul pe numele meu.
Înainte de a fi deposedat de el, am reușit să fac formalitățile la Registrul Auto Român.
La dosarul de înmatriculare depus la poliție, respectivul angajat de acolo, explicându-i situația mi-a zis în felul următor:

Domnule dacă toți samsari de mașini ar veni cu nevestele la închierea de contractelor de vânzare-cumparare, vă dați seama ce ar însemna asta?

Am avut însă o mică problemă, trebuia să restitui vechile plăcuțe de înmatriculare, așa că mama mea a dat o declarație că le-a luat cineva seara de pe mașină și așa am putut să ni se elibereze două plăcuțe cu vechiul nr.
Acum aștept talonul prin poștă, mașina are un nou proprietar și un nou număr de înmatriculare.
Numerele de pe mașină nu sunt valabile, dacă va ieși în trafic din nou, este infracțiune?
Unde trebuie să mă adresez, deja domnul de la judiciar încalcă orice regulă de bun simț?!
In NCC prezumtia de mandat tacit este relativa, aceasta putand fi rasturnata prin proba contrara iar in cazul in care interesele unuia dintre soti sunt lezate prin actul juridic incheiat fara consimtamantul sau expres, ci in baza prezumtiei de mandat tacit reciproc, acesta poate formula actiune in despagubiri impotriva sotului care a incheiat actul.
Dvs ati fost in masura sa cunoasteti faptul ca acest bun este dobandit in timpul casatoriei fiind bun comun. Daca sotul mamei doreste sa va faca probleme, eu zic ca este in masura.
ART. 345*)
Actele de conservare, de folosinţă şi de administrare
(1) Fiecare soţ are dreptul de a folosi bunul comun fără consimţământul expres al celuilalt soţ. Cu toate acestea, schimbarea destinaţiei bunului comun nu se poate face decât prin acordul soţilor.
(2) De asemenea, fiecare soţ poate încheia singur acte de conservare, acte de administrare cu privire la oricare dintre bunurile comune, precum şi acte de dobândire a bunurilor comune.
(3) Dispoziţiile art. 322 rămân aplicabile.
(4) În măsura în care interesele sale legate de comunitatea de bunuri au fost prejudiciate printr-un act juridic, soţul care nu a participat la încheierea actului nu poate pretinde decât daune-interese de la celălalt soţ, fără a fi afectate drepturile dobândite de terţii de bună-credinţă.
#CIN
*) Conform art. 34 din Legea nr. 71/2011 (#M1), dispoziţiile art. 345 - 350 din Codul civil sunt aplicabile şi căsătoriilor în fiinţă la data intrării în vigoare a Codului civil, dacă actul sau faptul juridic cu privire la un bun comun a intervenit după această dată.

Reglementări anterioare:
- art. 35 din Codul familiei

#B
ART. 346*)
Actele de înstrăinare şi de grevare
(1) Actele de înstrăinare sau de grevare cu drepturi reale având ca obiect bunurile comune nu pot fi încheiate decât cu acordul ambilor soţi.
(2) Cu toate acestea, oricare dintre soţi poate dispune singur, cu titlu oneros, de bunurile mobile comune a căror înstrăinare nu este supusă, potrivit legii, anumitor formalităţi de publicitate. Dispoziţiile art. 345 alin. (4) rămân aplicabile.
(3) Sunt, de asemenea, exceptate de la prevederile alin. (1) darurile obişnuite.
#CIN
*) Conform art. 34 din Legea nr. 71/2011 (#M1), dispoziţiile art. 345 - 350 din Codul civil sunt aplicabile şi căsătoriilor în fiinţă la data intrării în vigoare a Codului civil, dacă actul sau faptul juridic cu privire la un bun comun a intervenit după această dată.

Reglementări anterioare:
- art. 35 din Codul familiei

#B
ART. 347*)
Nulitatea relativă
(1) Actul încheiat fără consimţământul expres al celuilalt soţ, atunci când el este necesar potrivit legii, este anulabil.
(2) Terţul dobânditor care a depus diligenţa necesară pentru a se informa cu privire la natura bunului este apărat de efectele nulităţii. Dispoziţiile art. 345 alin. (4) rămân aplicabile.

#CIN
*) Conform art. 34 din Legea nr. 71/2011 (#M1), dispoziţiile art. 345 - 350 din Codul civil sunt aplicabile şi căsătoriilor în fiinţă la data intrării în vigoare a Codului civil, dacă actul sau faptul juridic cu privire la un bun comun a intervenit după această dată.

#B

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunurile dupa căsătorie Onyk Onyk Buna ziua, Ne am hotarat sa ramanem căsătoriti, dar sa impartim bunurile pe numele fiecaruia. De exemplu, toate bunurile materiale sunt pe numele sotului ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri Nicolasbyn Nicolasbyn Înainte de căsătoriei soția deținea o garsoniera, după căsătorie am vândut-o și am cumpărat un apartament pe numele ei cu precizarea că este ... (vezi toată discuția)
Iesire din coproprietate cu sotia woe woe Buna ziua, am achizitionat numerar un imobil in urma cu un an, fiind casatorit (si copil). Contributia efectiva a sotiei la suma totala a fost de o ... (vezi toată discuția)