avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 271 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Montare robineti cu cap termostatic
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Montare robineti cu cap termostatic

Buna dimineata,

Imi puteti spune va rog daca exista obligativitatea ca, bransat fiind la Radet, pe langa montarea repartitorului trebuie neaparat sa am si robinet cu cap termostatic sau pot avea un robinet simplu montat pe calorifer?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 09:04, 23 Septembrie 2014
@ausfahrt
Acel dispozitiv nu masoara caldura cedata de radiator mediului ambiant ci masoara diferenta de temperatura dintre radiator si mediul ambiant

Chiar daca acesta nu este forum cu specific tehnic,pentru corecta informare a utilizatorilor,anterior oricarui raspuns ma documentez temeinic
Nu am afirmat ca dispozitivul masoara caldura cedata de radiator ,ci am precizat ca evidentiaza caldura cedata de radiator mediului ambiant.,precizare existenta inclusiv in prospectul tehnic al anumitor modele de robineti termostatati
Standardul românesc SR-EN 834: 2002 Repartitoare de costuri ale căldurii pentru determinarea consumului radiatoarelor … , identic cu cel european, EN 834:1994, prevede la pct A1 din Anexa A ca sistemele de încălzire ce urmează a fi echipate cu repartitoare de costuri ale căldurii să aibă următoarele proprietăţi:
a) Radiatoarele trebuie sa fie dotate cu dispozitive de comandă-reglare care să fie acționate de către utilizator (de ex. robinete termostatate)
La fel prevede si Ordin M.L.P.T.L. nr. 1618/2001 - Specificaţii tehnice privind montarea şi utilizarea repartitoarelor pentru consumurile de căldură ST 046-01 .
Chiar si Ordinul ANRSC 233/2004 prevede la fel.
Nu e obligatorie montarea de robinete termostatate, sunt date cu titlu de exemplu. Si eu cunosc pe cineva care si a montat repartitoare, dar cu robinete manuale, fara termostat. Robinetul termostatat are avantajul ca inchide automat circulatia agentului termic, atunci cand senzorul din el sesizeaza realizarea temperaturii setate de proprietar.
Repartitorul nu are niciun sens fara existenta unui dispozitiv de reglare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debransare radet damxie damxie Buna ziua, as vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema: am cumparat un apartament care are o centrala termica instalata, si care deocamdata functioneaza ... (vezi toată discuția)
Temperatura de pornire a repartitoarelor de caldura eliasav eliasav Cunoaste cineva care este temperatura de pornire a repartitoarelor de cladura???? Am auzit ca sunt doua valori: - una pentru sezonul de vara - una pentru ... (vezi toată discuția)
Repartitor fraudulos eusebiuistrate eusebiuistrate Buna ziua . Am si eu o intrebare . De cand a inceput Iarna am observat ca pe langa costul intretinerii in sine am inceput sa platesc o suma de bani pt caldura ... (vezi toată discuția)