buna ziua!tatal meu a murit acum cateva luni.eu sunt fiica lui el fiind divortat de mama mea, iar inainte de decesul lui a murit si copilul lui dintr-o alta relatie.mentionez ca nu a fost casatorit cu mama copilului.doresc sa stiu cine are dreptul la mostenirea lui?bunicul meu fiind in viata si unchiul meu.
1.daca bunicul meu moare eu in calitate de nepoata dupa tata(decedat)mostenesc ceva?
Nu mai postati mesaje consecutive, editati ultimul mesaj. Este foarte greu sa vi se raspunda.
1. V-am raspuns deja ca acea clauza nu cade, bunicul este beneficiarul dreptului de habitatie si bunicul ati spus ca traieste. El va beneficia de acest drept si fata de dumneavoastra.
2.Bunicul nu poate face nimic, poate doar sa va prezinte dovezi ca s-a platit pretul. Legea instituie o prezumtie relativa in favoarea unchiului. Dumneavoastra si bunicul trebuie sa dovediti ca s-a platit un pret real.
3. Succesiuea o puteti dezbate oricand. Aveti insa termen de 6 luni ca sa acceptati succesiunea ( printr-o declaratie la otar sau tacit prin intrarea in posesia mostenirii). Daca nu o acceptati in termen de 6 luni dar o accepta unchiul de exemplu, atunci el va fi mostenitorul. Va recomand sa mergeti foarte repede la notarul de la ultimul domiciliu al tatalui si sa cereti dezbaterea succesiunii. Daca dezbateti succesiunea in termen de 1 an de la deces nu platiti taxa succesorala si impozit pe succesiune. Succes!