avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia de intretinere neplatita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia de intretinere neplatita

Buna seara !
Dupa divortul de acum 10 ani cei doi copii ai nostri ,acum minorul in varsta de 17 ani respectiv studentul de 20 ani , au ramas in custodia mea.Fostul meu sot,tatal copiilor, a incetat sa achite pensia de intretinere acum 2 ani si 6 luni,asa am hotarat sa inaintam plangerea penala impotriva lui.Reactia acestuia a fost de a ameninta ca va aduce in instanta martori vizuali(mincinosi) ce vor declara ca tatal le-a oferit sistematic bani copiilor. Vor fi luati in considerare martorii mentionati ?Cum pot dovedi neplata pensiei ?Mentionez ca paratul beneficiaza de venit stabil substantial .
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:11, 22 Septembrie 2014
Dovada achitării pensiei de întreținere se face cu acte, nu cu martori. Faceți cerere de chemare in judecata ptr a va achita si pensia stabilită restanta, ptr ca sunteți in termen. Este obligat sa plătească pina la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani ale fiilor.
Pt a recupera pensia restanta va adresati unui executor judecatoresc in baza hotararii prin care s-a stabilit pensia.
1.Pentru copilul major aflat in continuarea studiilor, tatal era obligat sa plateasca pensie de intretinere doar pana la implinirea varstei de 18 ani daca nu exista o hotarare care sa stabileasca obligatia de plata a acestuia si dupa aceasta varsta, pentru ca aceasta inceteaza de drept la implinirea varstei majoratului.
Daca nu exista o astfel de hotarare, copilul major aflat in continuarea studiilor, are posibilitatea sa formuleza in nume propriu si in contradictoriu cu tatal sau, o noua actiune de stabilire pensie in favoarea sa, facand dovada studiilor pe care le urmeaza, urmand ca aceasta sa fie stabilita pana la maxim 16.5 % din venitul net lunar realizat de catre debitor.
2.De asemenea daca pensia pentru copilul minor a fosta stabilita intr-o suma fixa, aceasta se poate stabili procentual in functie de venitul tatalui, prin promovarea unei noi actiuni pe rolul instantei.
3.In ceea ce priveste pensia de intretinere restanta, aveti posibilitatea sa va adresati unui executor judecatoresc pentru poprirea venitului debitorului.
Majorul , pana la implinirea varstei de 26 de ani are dreptul la pensie de intretinere, daca studieaza si nu prestateaza nicio activitate remunerata.

Daca nu exista o sentinta judecatoreasca, in acest sens , nu subzista infractiunea de abandon de familie .


Actiunea pentru majorarea pensiei de intretinere este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra, in calitate de reclamant sau de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.

Legiutorului , in materie de pensie de intretinere, a instituit o competenta teritoriala alternativa.


Instanta de judecata va putea stabili plata pensiei de intretinere, pentru motive intemeiate , pe o perioada in avand , pensia reprezentand o suma globala a anumite luni.

Daca solicita instantei de judecata plata pensiei de intretinere in raport de venitul net obtinut de sot, indicati societatea asiguratoare unde acesta este angajat.


Pensia este calculata in functie de nevoile creditorului obligatiei legale de intretinere, dar si de posibilitatile de plata ale debitorului.



Hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere nu este necesar a fi investita cu formula executorie, fiind executorie de drept.


Puteti depune o plangere penala prealabila, pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie, in raport de situatia neplatii pensiei de intretinere, pentru copilul minor.


In caz ca plata pensiei de intretinere este facuta cu rea credinta, timp de trei luni, cel putin , debitorul acestei obligatii raspunde penal , sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.




Elementul material al infractiunii poate fi realizat si prin acte de parasire , alungare, abandon sau lasare fara ajutor.


Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamata, actul de sesizare fiind depus in termen de trei luni de la data cand a fost savarsita infractiunea.

In cadrul procesului penal poate fi exercitata actiunea civila, alaturata celei penala, pentru recuperarea prejudiciului cauzat.


Actiunea civila cuprinde daune morale si materiale,cuantificate de dumneavostra, dovedite de mijloace de proba , precizate defalcat.


Sanctiunile prevazute de Codul penal sunt alternative , amenda penala si inchisoarea.


In caz ca este platita pensia de intretinere, instanta de judecata are in vedere un caz special de individualizare judiciara a pedepsei , aplicat in cazul infractiunii amintite , amanarea aplicari i pedepsei.





Succes.



Ultima modificare: Luni, 22 Septembrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces paternitate flori_68 flori_68 Am fost casatorita timp de 8 ani, din aceasta casatorie rezultand doi copii. Fostul sot a platit pensie alimentara pentru ei pana la 18 ani ai fiecaruia. Cel ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara raptor71 raptor71 In urma divortului din 2006 ,cei doi copii,minori la acea vreme au fost incredintati mamei iar eu sa le platesc pensia alimentara.Acum toti se afla in alta ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie flora-ioana flora-ioana am o fetita de 4 ani ,dintr-o relatie anterioara(concubinaj),nascuta in Spania.am revenit in tara de 2ani jumatate,timp in care tatal minorei a sunat doar de ... (vezi toată discuția)