avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru mama care a trait in concubinaj ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru mama care a trait in concubinaj cu tata

Mama a trait cu tata 35 de ani in concubinaj,au avut 4 copii.Tata a murit si a avut pensie de boala.Mama are 60 de ani si doar cativa ani de lucru cu carte de munca,restul sunt fara carte...este posibil sa beneficieze de vreo pensie sau vreun ajutor dupa tata sau altfel?se poate dovedi ca a trait cu el atatia ani,desi nu au mai apucat sa se casatoreasca pentru ca tata a murit???multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:37, 24 Septembrie 2014
Numai calitatea de soție ii conferă drepturile de pensie de urmașa. Din păcate, fiind in concubinaj, nu poate beneficia de acest drept.
Si nu poate dovedi ca a trait cu el?si in acest caz nu poate beneficia de nici un ajutor?
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

2. Din punct de vedere legal mama dvs. nu a fost casatorita cu tatal dvs.

3. Sa se adreseze Primariei pentru a vedea daca indeplineste conditiile pentru a beneficia de ajutorul social.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru mama Viorica512 Viorica512 Mama mea a trait cu tatal meu 20ani in concubinaj din care ultimii 6 casatoriti legitim. Au avut 9 copii. Nu a lucrat niciodata. Acum, LA 63 ani,plate ... (vezi toată discuția)
Pensii de urmas nasobraznic nasobraznic Daca doua persoane traiesc in concubinaj ani de zile. El decedeaza...ma intereseza daca exista vreo lege ca ea să primească pensie Dupa el. El a fost ... (vezi toată discuția)
Nelamurire pensie de urmas andreeapopescu24 andreeapopescu24 Doamna in varsta de 56 de ani, doresc sa aflu daca pot primi pensie de urmas din urma relatiei cu tatal fiicei mele, care a decedat pe data de 7 iunie 2011. Am ... (vezi toată discuția)