avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de concediu crestere copil?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de concediu crestere copil?

Buna ziua,

am un copil de 11 luni. Dupa cele 126 de zile, am revenit la servici, fara sa intru deloc in concediu de crestere copil. Am beneficiat si beneficiez in continuare de stimulentul de insertie in valoare de 500 ron lunar.

As vrea din ianuarie 2015 sa intru in concediu de crestere copil, in care sa stau 6 luni, apoi sa revin la servici.

Pot sa fac asta?
Daca da, vorbim de concediu crestere copil, fara plata? Sau voi primi ceva?
Si ce se intampla cu stimulentul de insertie primit din martie 2014 pana la data cand voi intra in concediu crestere copil? Trebuie returnat?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:11, 2 Octombrie 2014
1. - Dvs. ati optat direct (fara a intra in CCC) de stimulentul de insertie.
- In acest caz se considera ca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an.

2. - Dvs. puteti sa intrati oricand in CCC dar veti beneficia de acesta doar pana la varsta de 1 an a copilului.
- Dac reluai activitatea inainte de aimplini copilul 1 an veti beneficia iar de stimulentul de insertie pana va implini copilul 2 ani.

3. Nu se poate asa cum vreti dvs. deoarece copilul are deja aproape 1 an si nu prea mai aveti timp sa reveniti la serviciu inainte de a implini copilul 1 an.

4. - Dar, deoarece se considera ca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an, puteti sa intrati in CCC pana implineste copilul 1 an si apoi sa solicitati concediu fara plata pentru cresterea copilului.
- In acest caz stimulentul de insertie nu se returneaza.

5. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

6. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

7. Daca doriti un raspuns oficial va puteti adresa Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.
Va multumesc pt clarificare.
As vrea sa va intreb daca as putea sa fac altfel si ce ar presupune asta:

Daca as lucra in continuare pana in ian 2015, copilul ar avea peste 1 an.
Daca as avea accordul angajatorului pt concediu fara plata pe perioada ian 2015 - iulie 2015 (6 luni) - ma refer la concediu fara plata simplu (daca mai e asa ceva), nu la CCC pana la 2 ani, fara plata (asta am inteles ca nu se mai poate).

Daca se poate asa ceva, mi-e clar ca voi sta 6 luni fara salar.
Dar ce se intampla in acest caz cu stimulentul de insertie primit pana in ian 2015? Va trebui returnat, sau nu?
In aceste 6 luni, voi primi doar cei 200 ron / luna - alocatia pt copil? Corect?

Multumesc.
1. Alocatia de stat pentru copii se primeste indiferent daca aveti venituri salariale sau nu.

2. - Puteti lua un concediu fara plata (CFP) pentru nevoi personale (daca va aproba angajatorul).
- Pe acesta perioada inceteaza plata stimulentului de insertie (trebuie sa anuntati si AJPIS ca intrati in CFP).
- Dupa CFP, daca reluati activitatea, se reia plata stimulentului de insertie daca anuntati despre acesta si AJPIS (prezentati decizia de reluare a activitatii).
- Stimulentul de insertie se va plati numai pana implineste copilul 2 ani.
- Nu se returneaza stimulentul de insertie primit pana in ianuarie 2015 deoarece l-ati primit legal.
Buna ziua,

am vorbit la agentia de prestatii sociale si am primit ca si raspuns (telefonic), ca pot sa intru in CCC din ianuarie, chiar daca copilul are deja 1 an, dar optand pentru optiunea nr 2. - adica cea cu 1200 ron/luna.
Am trimis si un email la ei, dar inca nu am primit raspuns pe mail.

Cele 2 raspunsuri difera cam in totalitate.
Ceea ce ati scris dvs cu print din lege - e destul de clar.
Poate am dat la agentie peste o persoana care ori nu stie, ori n-a inteles clar situatia...ori nu stiu ce sa cred.

1. Cred ca persoana cu care ati vorbit ori nu a inteles ca aveti CCC pana la varsta de 1 an ori nu cunoaste prevederile legale.

2. Va rog sa postati si aici raspunsul primit la intrebarea pusa pe e-mail! Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil ioana.crisan ioana.crisan Buna ziua, In prezent beneficiez de stimulent de insertie(de pe activitatea PFA) si as vrea sa trec la indemnizatie crestere copil pana la 2 ani,imi puteti ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie AlexandraMihaela AlexandraMihaela Buna ziua, Am nascut la data de 27 ian 2015. In prezent ma aflu in concediu de lauzie (cele 126 zile). Intentionez sa reiau serviciul la inceputul lunii mai. ... (vezi toată discuția)
Pot intra din stimulent in ccc? georalu1979 georalu1979 Sunt in stimulent crestere copil,copilul implineste un an in octombrie,pot intrerupe serviciul ca sa pot intra in CCC? (vezi toată discuția)