avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua,
In prezent beneficiez de stimulent de insertie(de pe activitatea PFA) si as vrea sa trec la indemnizatie crestere copil pana la 2 ani,imi puteti spune de ce acte am nevoie la dosar ca sa se faca modificarea(fata de ce acte am depus deja.)???
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:26, 22 Aprilie 2016
Potrivit art.III din Legea 66/2016:
(1) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, de concediul fără plată sau de stimulentul de inserţie reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, modificările aduse prin prezenta lege se aplică după cum urmează:
a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
....


Asadar, dupa intrarea in vigoare a modificarilor , veti depune la AJPIS cererea şi actele doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.
1. - Daca ati optat direct pentru stimulentul de insertie (fara a intra in CCC) atunci se considera ca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an.
- In aceasta situatie puteti sa solicitati intrarea in CCC dar numai pana la varsta de 1 an.
- Pentru aceasta trebuie sa faceti o cerere catre ASJPIS si sa dovediti ca ati suspendat activitatea de PFA.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

3. Varianta propusa de colegul mei mai sus este valabila de la 1 iulie daca se va aplica Legea 66/2016 de la acea data.
Ultima modificare: Vineri, 22 Aprilie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Doar atat?si cum se va calcula apoi indemnizatia?mentionez ca in perioada ian-iulie 2015 am fost si in somaj..nu tb sa duc adeverinta cu veniturile din somaj din acea perioada la AJPIS?
Multumesc!
1. Indemnizatia va fi de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

2. Daca in cele 12 luni intra si luni in care ati fost in somaj indemnizat trebuie sa aduceti adeverinta de venituri si de la Agentia de Somaj.
Ultima modificare: Vineri, 22 Aprilie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
ioana.crisan a scris:

... imi puteti spune de ce acte am nevoie la dosar ca sa se faca modificarea(fata de ce acte am depus deja.)???
Multumesc!


In cazul dvs, probabil se va intocmi un nou dosar care se va depune în vederea acordării indemnizatiei pentru CCC.

Acte necesare dosar (în copie):
- cerere tip
- actele de identitate ale solicitanţiilor;
- certificat de naştere copii;
- după caz, certificatul de căsătorie sau livretul de familie;
- certificatul de încadrare într-un grad de handicap copil , dacă e cazul;
- cererea aprobată de conducerea unităţii în vederea intrării în concediu pentru creşterea copilului;
- dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
- dispoziţia de suspendare a contractului individual de muncă pentru perioada de 1 an, 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap;
- în situaţia persoanelor care realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă pe baza documentelor doveditoare privind suspendarea a cel puţin uneia dintre activităţi;
- fişa fiscală aparţinând solicitantului (dacă e cazul);
- dacă solicitantul optează pentru primirea indemnizaţiei sau stimulentului în cont personal se solicită extras de cont, contul IBAN de la bancă.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot lucra si sa obtin indemnizatia pt ccc in acelasi timp? bdk bdk Sotia mea nu a lucrat suficient pentru a cumula cele 12 luni necesare intrarii in concediul pt cresterea copilului. Intrebarea mea este daca eu as putea in ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie costinic costinic 1. Sotia va naste dupa 1 martie. Va opta pentru CCC de 1 an. Ca tata trebuie sa intru in CCC cel putin o luna de zile. In aceasta luna pot renunta la CCC ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Ana_84 Ana_84 Buna ziua, In perioada 01.11.2015-29.02.2016 am beneficiat de indemnizatie de maternitate, iar incepand cu 01.03.2016 am revenit la serviciu si momentan ... (vezi toată discuția)