avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Limitarea dreptului la daune interese de la firma de ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Limitarea dreptului la daune interese de la firma de contabilitate

Buna ziua,

sunt in plan de deschidere a unei firme sau PFA ca sa prestez niste servicii si sa incasez venituri. Firma cu care am discutat despre prestarea serviciilor de contabilitate doreste, printr-o clauza contractuala, sa isi limiteze raspunderea in caz de daune interese la maxim de 2 ori contravaloarea onorariului lunar.

Mie mie se pare ca ceva nu este ok aici. Mai precis, pot rezulta daune pentru mine foarte mari (calcul gresit obligatii catre stat, sume eronate, etc). Din culpa contabilului, ma pot trezi ca am daune mari catre stat, penalitati, amenzi etc.
Mi se pare firesc si echilibrat ca fiecare parte sa raspunda integral pentru daunele produse si sa fie obligata sa le repare.

Imi puteti spune cum stau lucrurile aici, in noul cod civil? Ce clauza trebuie sa accept pentru a-mi proteja interesele si cat de legala este cererea lor de limitare a dreptului meu la daune interese?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elims , utilizator 19:07, 24 Septembrie 2014
Buna ziua!
Din pacate, limitarea raspunderii nu este o practica neobisnuita.
Daca analizati contractele marilor firme (nationale si internationale) de avocatura, consultanta, audit etc veti observa limitari care, prin prisma celui mai elementar bun simt logic, vin in contradictie cu emfaza cu care, in preambulul contractelor si in ofertele de servicii, aceste firme isi lustruiesc blazonul.
Din punct de vedere al dreptului civil, situatia este reglementata destul de clar.
Iata, de exemplu, mentiunile art 1531-1533 NCC:

"Art. 1531: Repararea integrală
(1)Creditorul are dreptul la repararea integrală a prejudiciului pe care l-a suferit din faptul neexecutării.
(2)Prejudiciul cuprinde pierderea efectiv suferită de creditor şi beneficiul de care acesta este lipsit. La stabilirea întinderii prejudiciului se ţine seama şi de cheltuielile pe care creditorul le-a făcut, într-o limită rezonabilă, pentru evitarea sau limitarea prejudiciului.
(3)Creditorul are dreptul şi la repararea prejudiciului nepatrimonial.
Art. 1532: Caracterul cert al prejudiciului
(1)La stabilirea daunelor-interese se ţine seama de prejudiciile viitoare, atunci când acestea sunt certe.
(2)Prejudiciul ce ar fi cauzat prin pierderea unei şanse de a obţine un avantaj poate fi reparat proporţional cu probabilitatea obţinerii avantajului, ţinând cont de împrejurări şi de situaţia concretă a creditorului.
(3)Prejudiciul al cărui cuantum nu poate fi stabilit cu certitudine se determină de instanţa de judecată.
Art. 1533: Previzibilitatea prejudiciului
Debitorul răspunde numai pentru prejudiciile pe care le-a prevăzut sau pe care putea să le prevadă ca urmare a neexecutării la momentul încheierii contractului, afară de cazul în care neexecutarea este intenţionată ori se datorează culpei grave a acestuia. Chiar şi în acest din urmă caz, daunele-interese nu cuprind decât ceea ce este consecinţa directă şi necesară a neexecutării obligaţiei."

Atentie! Daca acceptati reglementarea contractuala a limitarii raspunderii, aceasta va va fi opozabila!
Personal, nu recomand o limitare a raspunderii precum cea mentionata de dumneavoastra.
Va recomand urmatoare formulare: "In ceea ce priveste raspunderea contractuala, partile agreeaza ca partea in culpa datoreaza partii prejudiciate daune-interese in conformitate cu prevederile art 1531-1533 din Noul Cod Civil"

Apreciez ca este o formulare echitabila pentru ambele parti.

Spor si voie buna!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Septembrie 2014
MihaiPetru, utilizator
Va foarte multumesc, este foarte clar. Simteam si eu ca nu este ok.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este prejudiciul indirect? ContSters20980 ContSters20980 Notiunea de prejudiciu indirect, desi din ce in ce mai folosita in contextul limitarii raspunderii contractuale, mi se pare o mare nebuloasa. Mai precis, n-am ... (vezi toată discuția)
Raspunderea patrimoniala a angajatorului sake sake Avand in vedere Codul Muncii, si anume: Art. 253 (1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să ... (vezi toată discuția)
Iesire indiviziune nicoss59 nicoss59 Un Ttlu de Proprietate are 3 hectare. A fost anulat partial si acum 2 hectare imi revin mie dupa judecata. Cum si cat le cer celor care au detinut anterior ... (vezi toată discuția)