avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare subventie la firme pentru someri care au 5 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare subventie la firme pentru someri care au 5 ani pana la pensie.

Sunt nascuta in decembrie 1959,varsta standard de pensionare a mea este la 61ani si 7 luni, in iulie 2020.Datorita faptului ca am avut grupa 2 de munca,beneficiez de o reducere a varstei de pensionare de 3ani si 6luni.Deci,pot solicita pensie anticipata partiala in iulie 2016(dar care nu ma intereseaza pentru ca ar fi mica) si pensie pentru limita de varsta la 58 ani si 1luna,adica in ianuarie 2018.Daca sunt angajata la o firma,conform art.85 din Legea76/2002, aceasta pana cand va primi subventia:
-pana cand beneficiez de pensie anticipata(iulie 2016-dar eu nu o solicit)
-pana cand beneficiez de pensie pentru limita de varsta(ianuarie 2018)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:34, 25 Septembrie 2014
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 85
...
(5) Angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj.
...
(n.m. indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 59^1
...
(3) Nu beneficiazã de subvenţia prevãzutã la art. 85 alin. (5) din lege angajatorii care încadreazã în muncã şomeri care, la data angajãrii, îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensie anticipatã parţialã.
...

3. Din cele de mai sus reiese ca angajatorul va primi cei 500 lei lunar pana la data la care indepliniti conditiile de pensionare anticipata partiala, chiar daca nu solicitati aceasta pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 85(5) legea 76/2002 oanamica oanamica Buna ziua, subiectul intrebarii mele il constituie conventia incheiata intre angajator si AJOFM cu privire la acordarea subventiei descrise in art 85(5) din ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii ElenaAmza ElenaAmza Am 59 ani, indeplinesc conditiile de pensionare pentru limita de varsta si vechime integrala in munca in luna mai 2016 iar pana atunci vreau sa lucrez program ... (vezi toată discuția)
Somaj maria_corina29 maria_corina29 buna ziua, am firma in reorganizare as dori sa stiu, daca angajez persoane din somaj cu 3 ani inainte de varsta de pensionare cat timp primesc subventia? ... (vezi toată discuția)