avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza judiciara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza judiciara

In cazul unei expertize judiciare topografice/cadastrale, ordonata de instanta intr-un proces cu obiect fond funciar, deci cu expert numit de instanta, nu cerut de una din parti, care dintre parti trebuie sa plateasca onorariul expertizei? Instanta este cea care stabileste in sarcina cui revine plata onoraiului si dupa ce criterii? Am gasit cazuri diverse si nu inteleg: fie reclamantul, fie paratul, fie ambele parti?

Cel mai recent răspuns: dana_manta , utilizator 13:01, 28 Septembrie 2014
gigipopa a scris:



Asa mai zic si eu! Multumesc!
Se poate plati expertiza in intregime de catre reclamanti cu reducerea sumei din despagubirile ce se vor cuveni paratului la final ? Paratul a facut o cerere de ajutor public judiciar iar expertul a amanat aproape opt luni depunerea expertizei specificand ca nu s-a achitat decat jumatate din suma. Acum am depus niste obiectiuni la expertiza incompleta depusa. Cat va mai dura de data aceasta??? Urmeaza si o expertiza in constructii si ma tem ca o dureze acest proces mai mult decat va rezista mama mea. Putem achita noi toata suma si sa facem o specificare la tribunal?
Multumesc!
@dana_manta
Ar fi trebuit sa deschideti o discutie separata, fiind vorba de un alt subiect.
La data incredintarii expertizei, de catre instanta de judecata, judecatorul pune in vedere partii/ partilor in proces, sa achite onorariul provizoriu stabilit de catre instanta, in maxim 5 zile de la data aprobarii expertizei. Daca onorariul nu este platit pe numele expertului, in contul deschis la CEC de catre Biroul local pentru expertize tehnice judiciare, atunci expertul este indreptatit, sa nu se apuce de lucrarile expertizei.
Nu se stie la data incredintarii expertizei, daca reclamantii vor primi despagubiri sau nu, deci nu se pune problema, de a reduce suma reprezentand onorariul expertului, din eventuale despagubiri.
Expertul nu lucreaza pe datorie, deoarece face cheltuieli din buzunarul propriu pentru a derula activitatile expertizei. Expertul incaseaza onorariul definitiv plus cheltuieli numai dupa depunerea raportului de expertiza si dupa ce instanta comunica in scris BLETJ, ca se poate face plata expertului.
Nu expertul a amanat depunerea raportului de expertiza, ci, in speta prezentata de dvs., Ministerul justitiei care nu a virat banii pentru onorariu (in contul BLETJ, pe numele expertului), daca instanta a aprobat ajutor public judiciar.
Intreaga suma reprezentand onorariul provizoriu al expertului trebuie virata, nu doar partial.
Expertul va raspunde documentat la observatiile formulate de dvs., in mod normal, la primul termen de judecata. Observatii depuse de dvs. si raspunsurile expertului vor fi analizate de catre instanta de judecata.
Pentru expertiza in ctii. care a fost dispusa ulterior, urmeaza a se derula activitatile respective. Instanta a stabilit un termen si un onorariu pentru expertul judiciar, in specialitatea ctii. Onorariul expertului trebuie depus in maxim 5 zile de la incredintarea expertizei, de catre instanta de judecata. Este greu de apreciat un termen de depunere raport de expertiza, necunoscand toate datele dosarului.
Puteti cere instantei de judecata, sa aprobe achitarea onorariului expertului (stabilit de catre instanta), de catre dvs. In mod normal, instanta nu are motive sa nu aprobe aceasta cerere a dvs.
Este evident ca expertul judiciar nu presteaza munca voluntara, acesta trebuie remunerat prin achitarea onorariului solicitat.
Puteti achita intreg onorariul solicitat, cu recuperarea cheltuielilor de judecata in care se includ si cheltuielile efectuate prin achitarea onorariului catre experti.
Multumesc pentru raspuns!
Stiu ca banii de la minister vin tarziu tocmai de aceea doresc sa platesc eu tot onorariul pentru derularea mai rapida a procesului. Inteleg si ca nu se face voluntariat de catre expert dar, asa cum se intampla la bloc cand celor care platesc la zi li se taie apa la fel ca celor care nu platesc cu anii , asa se intampla si aici, eu sunt corecta si achit la timp dar expertiza o s-o primesc cand vrea ministerul, nu? Posibil ca aceasta sa fie explicatia intarzierii dar nu ma pot intreba totusi daca tot aceasta este explicatia si in celelalte procese in care acelasi expert a primit amenzi pentru nedepunerea la termen a expertizelor.
Multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obiectiuni la raportul de expertiza. cine le plateste? mari mari Buna ziua, Intr-o cauza civila s-a incuviintat efectuarea unei expertize tehnice, la cererea reclamantului. Dupa depunerea raportului de expertiza paratul a ... (vezi toată discuția)
Expertiza - procedura cerebel33 cerebel33 Buna ziua, care este procedura intr-un dosar de partaj privind expertiza bunurilor comune? Se primeste adresa de instiintare cu data la care vine expertul ... (vezi toată discuția)
Cine plateste expertiza intr-o cauza civila? marinmariana marinmariana Buna ziua . Sunt parata intr-o cauza civila in care tribunalul a solicitat I.N.E.C. expertiza grafologica. Cine trebuie sa plateasca contravaloarea ... (vezi toată discuția)