avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune casa parinteasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune casa parinteasca

Buna ziua,

Am o nelamurire, daca ma puteti ajuta sau sfatui in aceasta privinta.

Mama a murit acum 6 luni, iar tata urmeaza si el in curand din pacate.

Suntem doi frati. Dupa ce se face succesiunea parintilor in mod normal impartirea este de 50-50% dar fratelui meu i-au cumparat parintii o garsoniera confort 1 direct pe numele lui dupa ce a vandut mama casa bunicii (a mamei ei).

El era student atunci (nu poate justifica faptul ca a avut el banii sa plateasca), dar totusi acum el insista sa primeasca 50% din casa parinteasca (apartament 3 camere) cu toate ca el si-a primit deja o parte substantiala iar eu nu am primit nimic.

Intrebarea este daca se pune la socoteala garsoniera pe care a primit-o deja sau nu. In cazul in care el refuza sa recunoasca garsoniera primita (el zice ca nu conteaza), trebuie sa ajungem in instanta pentru impartirea corecta?

Mie nu mi se pare corect sa impartim 50-50 din moment ce el deja a primit o garsoniera cu suprafata jumatate din cea a apartamentului parintesc.

Astept un raspuns si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 09:45, 29 Septembrie 2014
@GermanAlex: Testamentul nu poate fi atacat?

@CRM2013: Parintii i-au luat mai casa pentru ca era mai mare, iar apoi i-au spus sa renunte la partea lui pentru mine, dar el a refuzat. Atunci parintii au vrut sa imi vinda mie apartamentul dar nu au mai apucat. Acum nu se mai poate face act de vanzare-cumparare, iar tata este foarte bolnav; el vrea sa imi lase mie apartamentul sau o cota mai mare de 50%. Fratele nu are dreptate, are doar o nesimtire foarte mare si nu s-ar simti deloc vinovat sa ma lase pe drumuri (cred ca chiar vrea asta).
Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2014
Tarheb, utilizator
Bineinteles ca testamentul poate fi atacat, dar daca in el se specifica ca ceea ce a primit (garsoniera) face parte din mostenirea pe care urma sa o primeasca (si deja a primit-o in avans) ar fi cam ciudat sa isi atace si propriul lucru pe care l-a primit deja. Testamentul l-as face cam asa: un frate a primit o garsoniera in anul ... pe care am cumparat-o eu si sotia din banii primiti pe vanzarea ... Evaluand garsoniera la pretul de ... si apartamentul nostru la pretul de ... ii las celui de al doilea frate 70% din partea mea din casa iar primului restul. Nu uita ca deja jumatate trebuie impartita intre mostenitori iar tatal are 50% + partea care i se cuvine din mostenirea dupa mama. Atentie ca exista si rezerva succesorala pe care nu ai voie sa o incalci, dar el deja a primit o parte - asa ca e cu cantec. In orice caz daca nici unul nu renunta veti ajunge la proces si va fi un proces care va va indeparta definitiv. Am avut unul in familie si s-au impacat doar cand a murit unul dintre frati - a fost urat, murdar, plansete, reprosuri absurde si o mare jale pentru pierderea unui frate pe care l-a iubit mult. Fa testamentul cu tatal tau si apoi confrunta-ti fratele si dai sa citeasca si aceste randuri cu comentariile tuturor. Testamentul olograf trebuie sa: fie scris de mana, semnat si datat. Poti sa faci testamentul si la notar dar va costa. Cel olograf este valabil si cu el s-a castigat la mine in familie.
Domnule , eu nu am ceva cu dvs, v-am expus doar o situatie de fapt, asa cum ati prezentat-o. Imi pare rau ca nu va intelegeti cu fratele dvs. Insa, ceea ce v-am spus eu, referitor la garsoniera cumparata din banii proveniti din mostenirea mamei , este un pct slab pt. dvs, de care fratele se poate folosi. Concret , acum , el are drept egal cu dvs. Privit din ansamblu , da , puteti spune ca el a primit deja ceva de la parinti si ar trebui sa se multumeasca cu diferenta. Daca va intelegeti amiabil , si vrea sa recunoasca , bine, dar daca nu, veti ajunge in instanta. El tot mostenitor in parti egale cu dvs. ramane.
Ar fi o solutie ... Include sa va miscati repede si sa cheltuiti niste bani. Sa faceti succesiunea dupa mama , tatal 1/2 +1/4 si dvs. copii 3/4 , iar tatal sa va vanda cota lui , cu o clauza de intretinere si uzufruct viajer ...Cota tatalui si a dvs va da dreptul sa detineti imobilul dar sa-i platiti sulta fratelui , adica diferenta in bani pt. cota sa. Apoi , sa cereti iesirea din indiviziune. Puteti sa-i platiti sau sa va judecati ulterior , pt. sulta, dvs. sustinand ca el a primit ceva, desi, e discutabil. Este complicat , mai ales cand oamenii nu se inteleg .
Discutati cu un notar varianta testamentului , totusi , merita sa incercati si asa. Succes !
Ultima modificare: Luni, 29 Septembrie 2014
CRM2013, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire si despagubire sulta sulta Mama mea locuieste impreuna cu cumnata mea si cei doi copii ai ei, unul minor si unul major(ai cumnatei), fratele meu fiind decedat. Si tatal meu este decedat. ... (vezi toată discuția)
Succesiune la notar dupa parinti decedati ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa deschid o succesiune dupa ambii parinti decedati la interval de 13 ani,am un singur frate si un apartament de impartit as dori sa stiu ce procent ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu probleme. buna seara, tatal meu a decedat de zece ... atinas atinas Succesiune cu probleme. Buna seara, Tatal meu a decedat de zece ani si la succesiune trebuia dezbatuta urmatoarea masa succesorala; un apartament ... (vezi toată discuția)